Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Κορωνοϊός: Η γνωστική εξασθένηση είναι πολύ πιθανή σε ασθενείς στη ΜΕΘ και θα μπορούσε να είναι διαρκής. Πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη νοσηλεία.

Μια νέα μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 150 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID στην αρχή της πανδημίας διαπίστωσε ότι το 73% είχε παραλήρημα, μια σοβαρή διαταραχή στην ψυχική υγεία, όπου ο ασθενής είναι μπερδεμένος, ταραγμένος και αδύναμος να σκεφτεί καθαρά. Οι ασθενείς με παραλήρημα είχαν την τάση να είναι πιο άρρωστοι, με περισσότερες συννοσηρότητες όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, και φάνηκε να έχουν και πιο σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τον COVID, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Phillip Vlisides, M.D., του Τμήματος Αναισθησιολογίας στο Michigan Medicine. “Ο COVID σχετίζεται επίσης με μια σειρά άλλων δυσμενών συνεπειών που τείνουν να παρατείνουν τη νοσηλεία και να κάνουν δύσκολη την ανάρρωση”, πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία ασθενών και τηλεφωνικές έρευνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο για μια ομάδα ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εντοπίσει κοινά θέματα μεταξύ ασθενών που εμφάνισαν παραλήρημα. Σύμφωνα με τον Vlisides, η ίδια η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο οξυγόνο στον εγκέφαλο καθώς και στην εμφάνιση θρομβώσεων και εγκεφαλικού, με αποτέλεσμα τη γνωστική εξασθένηση. Επιπλέον, οι δείκτες φλεγμονής αυξήθηκαν σημαντικά σε ασθενείς με παραλήρημα. Η σύγχυση και η διέγερση θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα φλεγμονής του εγκεφάλου.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η γνωστική εξασθένηση μπορεί να επιμείνει ακόμη και μετά την έξοδο από τις ΜΕΘ. Σχεδόν το 40% των ασθενών μετά την έξοδο χρειαζόταν εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών βρέθηκαν θετικοί σε παραλήρημα με βάση την αξιολόγηση από τον φροντιστή τους. Για ορισμένους ασθενείς, αυτά τα συμπτώματα κράτησαν για μήνες. Αυτό μπορεί να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη διαχείριση της διαδικασίας αποκατάστασης μετά τη νοσηλεία.

“Ένα μέλος της οικογένειας που έχει μπερδευτεί έχει περιορισμένη ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό του και θα απαιτήσει πρόσθετη φροντίδα, κάτι που είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση”, λέει ο Vlisides, αναγνωρίζοντας ότι οι ομάδες φροντίδας κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν με τους πόρους που διαθέτουν, ειδικά καθώς τα νοσοκομεία συνεχίζουν να γεμίζουν με ασθενείς με COVID. Και για την οικογένεια και άλλους φροντιστές που αγωνίζονται να φροντίσουν αγαπημένα τους πρόσωπα, τους παροτρύνει να λάβουν βοήθεια από τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας τους το συντομότερο δυνατό. Το μήνυμα είναι ότι για ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή COVID-19, η γνωστική εξασθένηση-συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του παραληρήματος-είναι πολύ πιθανή, πρόσθεσε.

“Συνολικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει έναν άλλο λόγο για τον οποίο ο εμβολιασμός και η πρόληψη σοβαρών ασθενειών είναι τόσο σημαντικοί. Μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες νευρολογικές επιπλοκές για τις οποίες ίσως δεν ξέρουμε ακόμα αρκετά”. Εκτός από τον Vlisides, στους συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνονται: Jacqueline Ragheb, Amy McKinney, Mackenzie Zierau, Joseph Brooks, Maria Hill-Caruthers, Mina Iskander, Yusuf Ahmed, Remy Lobo και Graciela Mentz.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

27/09: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Μαρία Θεοδωρίδου: Ηπιότερες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης-Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Κορωνοϊός 27/09 – 2.130 νέα κρούσματα – 47 νεκροί – 323 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού των γυναικών και της γνωστικής απόδοσης σε μεγαλύτερες, γεωγραφικά διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

Η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, λέει ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, εάν εγκριθεί από γιατρό.

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα τεχνολογία vNOTES για λιγότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση στην υστερεκτομή

Υστερεκτομή vNOTES: Λιγότερες ουλές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρονται από την καινοτόμο διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση υστερεκτομής.