Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Οι επιδράσεις της Covid-19 στην υγεία των νεφρών

Κορωνοϊός: Οι επιδράσεις της Covid-19 στην υγεία των νεφρών

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, ο ιός που προκαλεί την COVID-19 λοίμωξη μπορεί να μολύνει και να αναπαραχθεί σε ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα, αλλά αυτό συνήθως δεν οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο. Ωστόσο, τα νεφρικά κύτταρα που έχουν ήδη χαρακτηριστικά τραυματισμού μπορεί να μολυνθούν πιο εύκολα και να αναπτύξουν επιπλέον τραύμα.

Πολλά άτομα που νοσούν από COVID-19 λοίμωξη αντιμετωπίζουν επίσης νεφρική βλάβη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές, εάν αυτή είναι άμεσο αποτέλεσμα της ιογενούς λοίμωξης, συνέπεια άλλης πάθησης ή απόκρισης του οργανισμού στη μόλυνση.

Για να διερευνήσει τα ερωτήματα αυτά, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Benjamin Dekel, MD, PhD (Sheba Medical Center, στο Ισραήλ) καλλιέργησε ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα στο εργαστηρίο, τα οποία εξέθεσε στον ιό που προκαλεί την COVID-19 λοίμωξη.

Τα κύτταρα σε αυτά τα πειράματα αναπτύχθηκαν ως ένα τρισδιάστατο σφαιροειδές που μιμείται το υγιές νεφρό ή ως ένα δισδιάστατο στρώμα που μιμείται τα κύτταρα ενός οξέως τραυματισμένου νεφρού. Τα κύτταρα που μιμούνταν ένα έντονα τραυματισμένο νεφρό ήταν πιο επιρρεπή σε μόλυνση και επιπλέον τραυματισμό, αλλά όχι σε κυτταρικό θάνατο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και ο ιός της COVID-19 θα μπορούσε να εισέλθει, να μολύνει και να αναπαραχθεί στα ενήλικα νεφρικά κύτταρα ανθρώπου, αυτό δεν προκάλεσε κυτταρικό θάνατο. Πριν από τη μόλυνση με κορωνοϊό, τα κύτταρα περιείχαν υψηλά επίπεδα μορίων σηματοδότησης, ιντερφερονών, και η μόλυνση διήγειρε φλεγμονώδη απόκριση που αύξησε τα επίπεδα αυτών των μοριών. Αντιθέτως, η μόλυνση νεφρικών κυττάρων με ανεπάρκεια στα ίδια μόρια είχε ως αποτέλεσμα τον κυτταρικό θάνατο.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι απίθανο ο ιός που προκαλεί την COVID-19 λοίμωξη να είναι η κύρια αιτία οξείας νεφρικής βλάβης που παρατηρείται σε ασθενείς με κορωνοϊο. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ένας τέτοιου τύπου τραυματισμός λάβει χώρα στο νεφρό για οποιαδήποτε αιτία, ο ιός μπορεί να τον εντείνει. Επομένως, εάν είμαστε σε θέση να περιορίσουμε σε πρώτο πλάνο τον κίνδυνο της πρόκλησης οξείας νεφρικής βλάβης, τότε μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα ελαχιστοποίησης της πιθανής επιπλέον βλάβης που προκαλείται από τον ιό», εξήγησε ο Δρ Dekel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Juno: Οι πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του παγωμένου Γανυμήδη

Οι ΗΠΑ θα δωρίσουν μισό δισ. εμβόλια σε αναπτυσσόμενες χώρες

Θεραπείες για το επώδυνο σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Ωστόσο, τα εγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, με το εμβόλιο Pfizer να δείχνει 88% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, η ομάδα συνιστά γιατρούς να ρωτήσουν σχετικά με λιποθυμία, εξαφάνιση ή ανεξήγητες επιληπτικές κρίσεις χωρίς προειδοποίηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε απάντηση σε δυνατούς θορύβους όπως κουδούνια, ξυπνητήρια και τηλέφωνα ή εάν ένας ασθενής είχε ποτέ άσκηση -σχετιζόμενο πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Νέα έρευνα συνδέει την κοιλιακή παχυσαρκία με ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).