Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός μονοκλωνικά αντισώματα: Προκλινικές μελέτες δίνουν ελπίδα για θεραπεία

Κορωνοϊός μονοκλωνικά αντισώματα: Προκλινικές μελέτες δίνουν ελπίδα για θεραπεία

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού γίνονται όλο και πιο συχνές ανά την υφήλιο, και δημιουργούν εύλογη ανησυχία, κυρίως η μετάλλαξη B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, για την πιθανή ανθεκτικότητα τους, τόσο στις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στα εμβόλια.

Κορωνοϊός μονοκλωνικά αντισώματα: Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή Φάσης 1 δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAbs) που κατευθύνονται κατά του κορωνοϊού που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) διαπίστωσαν ότι ήταν καλά ανεκτά και γενικά ασφαλή όταν χορηγήθηκαν ταυτόχρονα σε υγιείς ενήλικες. Τα πειραματικά mAbs, REGN3048 και REGN3051, στοχεύουν την ακίδα πρωτεΐνης κορωνοϊού MERS (MERS CoV) που χρησιμοποιείται από τον ιό για προσκόλληση και μόλυνση κυττάρων στόχων. Τα mAbs ανακαλύφθηκαν και αναπτύχθηκαν από επιστήμονες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, που βρίσκεται στο Tarrytown της Νέας Υόρκης. Η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Η δοκιμή ήταν η πρώτη που εξέτασε τα πειραματικά αντισώματα Κωδικός Υπερσύνδεσης σε ανθρώπους. Η μελέτη διεξήχθη στο WCCT Global, μια κλινική δοκιμαστική περιοχή στην Καλιφόρνια, στην οποία συμμετείχαν 48 υγιείς ενήλικες, 36 από τους οποίους έλαβαν mAbs. Όλοι οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για 121 ημέρες μετά τη λήψη mAbs (ή εικονικού φαρμάκου) με ενδοφλέβια έγχυση. Δεν σημειώθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε προκλινικές μελέτες, οι ερευνητές στο Regeneron και το University of Maryland, College Park, έδωσαν επίσης REGN3048 και REGN3051 διαδοχικά και σε συνδυασμό σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που, σε αντίθεση με τα άγριου τύπου ποντίκια, μπορούν να μολυνθούν με MERS CoV. Όταν χορηγήθηκε μία ημέρα πριν από την έκθεση στον κοροϊό, τόσο το REGN3048 όσο και το REGN3051 μείωσαν τα επίπεδα του ιού που ανιχνεύθηκαν αργότερα στους πνεύμονες, με συγχορήγηση να παρέχει πιο ισχυρά προστατευτικά αποτελέσματα από οποιοδήποτε από τα δύο mAb μόνο. Ομοίως, η συγχορήγηση των mAbs μία ημέρα μετά την έκθεση του MERS CoV παρείχε ένα θεραπευτικό όφελος σε ποντίκια μειώνοντας τα επίπεδα του ιού και μειώνοντας τη βλάβη των ιστών στους πνεύμονες σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μαζί, τα ευρήματα από την κλινική δοκιμή και τις προκλινικές μελέτες ποντικών “καταδεικνύουν την πιθανή αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του MERS-CoV και θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη θεραπειών στοχευμένων με ακίδα mAb για άλλες μολυσματικές ασθένειες απειλές, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, “που προκαλεί το COVID-19, καταλήγουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των εμβολίων οι νέες μεταλλάξεις

Ασθενείς που πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα

Οδηγίες επιστημόνων για εμβολιασμό με εμβόλια mRNA

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δύο στους 100 ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ παθαίνουν εγκεφαλικό

Το 2% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου, δηλαδή οι δύο στους 100, παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την παραμονή τους σε αυτήν, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να απαιτεί τρίτη δόση του εμβολίου της Phizer εντόςενός έτους λέει ο Albert Bourla

"Κανένα από τα 400 εμβολιασμένα δεν μολύνθηκε, πολύ καλά νέα", δήλωσε ο Μπουρλά. Με βάση τα στοιχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι υπήρχε ανάγκη για επανεμβολιασμό μεταξύ έξι και 12 μηνών, καθώς επίσης και ένας ετήσιος επανεμβολιασμός. Ωστόσο, αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί, είπε ο Μπούρλα.

Βάση για πολλά εμβόλια covid-19 oι αδενοϊοί

Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα εμβόλια που προστατεύουν από τη μόλυνση από αδενοϊό, αν και ένα υπάρχον εμβόλιο μερικές φορές δίνεται σε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC

Σε καινοτόμες θεραπείες σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να αντιστρέψουν βλάβες από καρδιακή προσβολή οδηγούται οι επιστήμονες

Εάν μελλοντικές μελέτες δείχνουν πώς η πλαστικότητα του μυοκαρδίου εμποδίζεται και επανενεργοποιείται στον άνθρωπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν ή να αντιστρέψουν τη βλάβη λόγω καρδιακής προσβολής. Αυτή η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές μελετούν διάσημη μαύρη τρύπα για να εξελίξουν τη Θεωρία της Σχετικότητας

Μαύρη τρύπα: Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.