Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Πόσο επηρεάζει την παραγωγή εμβολίων

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Πόσο επηρεάζει την παραγωγή εμβολίων

Ένας τρόπος μετάλλαξης είναι μέσω μεταλλάξεων στα γονίδια που σχετίζονται με τις ιικές επιφανειακές πρωτεΐνες, αυτό που ονομάζεται αντιγονική μετατόπιση.

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι o νέος ανησυχητικός ιός SARS-CoV-2, έχει μεταλλαχθεί. Αυτό προκαλεί συναγερμό για τα αυξημένα ποσοστά μόλυνσης και απαιτεί επιστημονική ανάλυση. Τι σημαίνει για την ανάπτυξη των εμβολίων;

Ιικές μεταλλάξεις

Κορωνοϊός μετάλλαξη:  Ακριβώς όπως η φυσική επιλογή διαμορφώνει την εξέλιξη των ανθρώπων (και όλων των ζωντανών πραγμάτων στη Γη), η φυσική επιλογή αλλάζει και τους ιούς. Ενώ οι ιοί δεν ζουν (καθώς χρειάζονται ένα κύτταρο ξενιστή για να αναπαραχθούν), παραμένουν υπόκεινται σε εξελικτικές πιέσεις. Ισχυρίζεται επίσης ότι οι ιοί RNA, όπως οι κοροναϊοί, είναι πιο επιρρεπείς σε αλλαγές και μεταλλάξεις σε σύγκριση με τους ιούς DNA.

Ένας τρόπος μετάλλαξης είναι μέσω μεταλλάξεων στα γονίδια που σχετίζονται με τις ιικές επιφανειακές πρωτεΐνες, αυτό που ονομάζεται αντιγονική μετατόπιση. Ένας διαφορετικός τρόπος με τον οποίο μεταλλάσσονται οι ιοί είναι μέσω των γονιδιωμάτων διαφορετικών ιών που ανασυνδυάζονται για να σχηματίσουν νέους απογόνους.

Ενώ όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι η ταχύτητα και η μορφή της μετάλλαξης. Εδώ η ταχύτητα της μετάλλαξης επέτρεψε στον ιό να κινείται σχετικά γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ίδια μετάλλαξη μπορεί πραγματικά να κάνει τον ιό πιο ευαίσθητο σε ένα εμβόλιο. Μέχρι σήμερα οι ιολόγοι έχουν εντοπίσει 14 στελέχη του SARS-CoV-2. Τα ευρήματα διατίθενται ευρέως στην επιστημονική κοινότητα.

Πώς ξέρουμε ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί;

Το γεγονός ότι έχουν προκύψει μεταλλάξεις δείχνεται μέσω δοκιμών διαφορετικών δειγμάτων , συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων βιβλιοθήκης, εστιάζοντας στις αιχμές που προεξέχουν από τον ιό (και που δίνουν στον ιό την «κορώνα» του).

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί περισσότερα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού:

Το πιο κοινό στέλεχος του ιού είναι ο κωδικός D614G . Αυτό το στέλεχος εμφανίστηκε στην Ευρώπη και καθιερώθηκε ως το πιο συχνά απομονωμένο. Επιστήμονες που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν ότι το στέλεχος D614G αναπαράγεται πιο γρήγορα , ίσως δέκα φορές πιο γρήγορα. και είναι πιο μεταδοτικό σε σύγκριση με το στέλεχος του ιού που προήλθε από την Κίνα. Το κύριο σημείο αντιγραφής είναι στα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα . Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι τόσο υψηλή.

Τι σημαίνει για τα εμβόλια;

Όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, οι μεταλλάξεις με τον ιό δεν φαίνεται να είναι σημαντικές. Η αργή και ήπια φύση των μεταλλάξεων είναι καλά νέα για ένα εμβόλιο. Η μετάλλαξη είναι ένα από τα κύρια εργαλεία ιολόγων στην ανάπτυξη εξασθενημένων εμβολίων ζωντανών ιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Υποψήφιο εμβόλιο εναντίον της μετάλλαξης που εντοπίστηκε στα μινκ

Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Τσιόδρας: Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πιο έγκυρες επιστημονικά απαντήσεις που έχουν δοθεί για τον κορωνοϊό

COVID – 19: Ο κορωνοϊός όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις. Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη εξάλειψης του ιού παγκόσμια, διαφορετικά νέες μεταλλάξεις θα φέρνουν αναζωπυρώσεις κάθε χρόνο το χειμώνα.

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Κορωνοϊός Μελέτη Παχυσαρκία: Ο κίνδυνος θανάτου από το κορωνοϊό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 03/03, από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.

Ερευνητές εξετάζουν τη συμβολή θαλασσινών εκχυλισμάτων στη θεραπεία του καρκίνου

Θάλασσα Επιστήμη Υγεία: Τα χιτωνοφόρα είναι ένα είδος θαλάσσιας ζωής που εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Ένα είδος χιτωνοφόρων που συγκεντρώνεται σε συστάδες και μοιάζει με σφουγγάρι, λέγεται πως περιέχει μια ουσία που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των όγκων. Ωστόσο, εάν και το έκδοχο φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, προτού τα φάρμακα είναι έτοιμα για ευρείας κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους, επισημαίνουν οι ερευνητές.