Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους [vid]

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους [vid]

Ένα νέο και πιο μολυσματικό στέλεχος του νέου ιού SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί στην Αγγλία την τελευταία εβδομάδα. Με λοιμώδη, ο ιός εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα αν και το νέο στέλεχος φαίνεται να προκαλεί χειρότερα συμπτώματα.

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και o SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 4.000 μεταλλάξεις μέχρι σήμερα , σχεδόν όλες δεν έχουν σημασία. Η αγγλική μετάλλαξη, ωστόσο, έχει μεγάλη κλινική σημασία.

Παρόλο που μόλις έγινε πρωτοσέλιδο προς το τέλος Δεκεμβρίου 2020, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού φαίνεται να υπάρχει από τον Νοέμβριο, ειδικά στη νοτιοανατολική Αγγλία και στην περιοχή του Λονδίνου. Το σημείο προέλευσης, ή τουλάχιστον όπου εντοπίστηκε η πρώτη περίπτωση, φαίνεται να είναι η κομητεία του Κεντ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο ιός είναι υπεύθυνος για περίπου το 60% όλων των πρόσφατων λοιμώξεων σε αυτές τις περιοχές . Αυτή είναι η παραλλαγή VOC 202012/01. Εδώ το «VOC» αντιπροσωπεύει το «Variant of Concern» και οι αριθμοί δείχνουν την ημερομηνία – Δεκέμβριος 2020.

Η παραλλαγή προέκυψε μέσω μετάλλαξης. Συγκεκριμένα υπάρχει μια μετάλλαξη στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδας. Αυτό συμβαίνει στη θέση 501. Η μετάλλαξη είναι το προϊόν όπου το αμινοξύ ασπαραγίνη έχει αντικατασταθεί με τυροσίνη. Για το λόγο αυτό, η μετάλλαξη κωδικοποιείται N501Y. Η παραλλαγή έχει πολλές άλλες μεταλλάξεις, αν και η μετάλλαξη της θέσης 501 είναι η πιο κλινικά σημαντική. Η μετάλλαξη επηρεάζει το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα ACE2 που ευθυγραμμίζουν τον ανθρώπινο πνεύμονα, και του οποίου είναι η κύρια οδός μόλυνσης.

Είναι αβέβαιο γιατί εμφανίστηκε η νέα παραλλαγή. Μία πιθανότητα είναι ότι ο ιός είναι ότι η μετάλλαξη είναι μια λογική προσαρμογή για να γίνει πιο κατάλληλη για εξάπλωση στους ανθρώπους. Αυτό που ενδιαφέρει και, κατά συνέπεια, ανησυχεί για τους επιστήμονες είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σπάνιο στέλεχος έχει γίνει κοινό στέλεχος.

Με το να είναι πιο μολυσματικό, αυτό είναι ένα προϊόν αυξημένου ιού φορτίου, κατανομής ιστού αντιγραφής ιού και σειριακού διαστήματος. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το προφίλ ηλικίας των περιπτώσεων και τη συνολική σοβαρότητα της νόσου. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις έθεσαν την αυξημένη βαρύτητα στο 70 τοις εκατό σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος . Αυτό προώθησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα τέσσερα έθνη.

Οι σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες είναι να κατανοήσουν πόσο εύκολα μεταδίδεται το νέο στέλεχος του ιού (και γιατί είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί από το αρχικό στέλεχος) και να εκτιμηθεί εάν τα πρόσφατα εγκεκριμένα εμβόλια θα προστατεύσουν τους ανθρώπους από το στέλεχος. Αυτό απαιτεί αποκρυπτογράφηση των ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών του ιού. Σε σχετικές ειδήσεις, εντοπίστηκε μια παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής και αυτή έχει επίσης τη μετάλλαξη N501Y. Ενδιαφέρον και ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυτή η παραλλαγή εμφανίστηκε εντελώς ανεξάρτητα από το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν σχετίζεται με αυτό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Γαλλία επιβεβαιώνει την πρώτη περίπτωση νέας μετάλλαξης

Απαγόρευση ταξιδιών από Αφρική προς Βρετανία λόγω μετάλλαξης ιού

Στη Νιγηρία εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.