Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Μελέτη: Ο κίνδυνος νοσηλείας Covid διπλασιάζεται με την παραλλαγή Delta, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Κορωνοϊός Μελέτη: Ο κίνδυνος νοσηλείας Covid διπλασιάζεται με την παραλλαγή Delta, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Κορωνοϊός Μελέτη: "Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει ότι ελλείψει εμβολιασμού, τυχόν επιδημίες της μετάλλαξης Δέλτα θα επιβάλλουν μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική περίθαλψη από ό, τι η επιδημία Alpha", δήλωσε η Δρ Anne Presanis, μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (27/08) στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases, οι ασθενείς με Covid-19 που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Delta είχαν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με εκείνους που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Alpha.

“Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με την παραλλαγή Delta είχαν περισσότερο από δύο φορές τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο σε σύγκριση με τους ασθενείς με την παραλλαγή Alpha”, έγραψαν οι ερευνητές από το Public Health England και το Πανεπιστήμιο του Cambridge στη νέα τους μελέτη.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για 8.682 ασθενείς Covid-19 στην Αγγλία που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta και 34.656 που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Alpha. Και στις δύο ομάδες, οι περισσότεροι ασθενείς – 74% – δεν ήταν εμβολιασμένοι.

Οι ασθενείς δοκιμάστηκαν για Covid-19 μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου του τρέχοντος έτους και οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Σε γενικές γραμμές, το 2,3% των ασθενών με Delta και το 2,2% των ασθενών με Alpha εισήχθησαν στο νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων αφότου ελέγχθηκαν για τον Covid-19.

Αλλά από τη στιγμή που οι ερευνητές έλαβαν υπόψη ορισμένους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο νοσηλείας του ασθενή διαπίστωσαν ότι το Delta σχετίζεται με 2,26 φορές αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με το Alpha και 1,45 φορές αυξημένο κίνδυνο για επείγουσα περίθαλψη ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι παρόμοια με εκείνα έρευνας που διεξήχθη προηγουμένως στη Σκωτία και διαπίστωσε επίσης υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο εντός 14 ημερών για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την Delta.

“Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει ότι ελλείψει εμβολιασμού, τυχόν επιδημίες της μετάλλαξης Δέλτα θα επιβάλλουν μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική περίθαλψη από ό, τι η επιδημία Alpha”, δήλωσε η Δρ Anne Presanis, μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

“Ο πλήρης εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου συμπτωματικής λοίμωξης ενός ατόμου με την παραλλαγή Delta, και, κυρίως, για τη μείωση του κινδύνου για σοβαρή ασθένεια και εισαγωγή στο νοσοκομείο”, συμπλήρωσε.

Γιατροί και επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη επιβεβαιώνουν τα ευρήματα ότι η παραλλαγή Delta είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε στην κλινική πράξη, δηλαδή ότι, εκτός από το ότι η παραλλαγή Delta είναι πιο μολυσματική από την αρχική ή τις παραλλαγές Alpha, προκαλεί επίσης σοβαρότερη ασθένεια, σε πληθυσμούς που προηγουμένως θα είχαν μόνο ήπιες λοιμώξεις”, δήλωσε ο Δρ David Strain, ανώτερος κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σε μια γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε από το Science Media Center του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Τονίζεται η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού σε νεότερους ενήλικες», είπε ο Strain.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης στη μελέτη τους ότι νέες μολύνσεις Covid-19 στην Αγγλία προκαλούνται όλο και περισσότερο από την παραλλαγή Delta. Παρόλο που το ποσοστό των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta στη μελέτη ήταν συνολικά 20%, οι ερευνητές διευκρίνισαν, “αυτό αυξήθηκε στο 74% των νέων διαγνώσεων από τις 31 Μαΐου 2021”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου: 1 στα 5 κρούσματα αφορά παιδί-Γιατί είναι ανάγκη να εμβολιαστούν παιδιά και νέοι

Κινεζική μελέτη αποκαλύπτει πόσο διαρκούν τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Ενώ εμβολιάζουν, ο αποκλεισμός είναι ο στόχος στη Νέα Ζηλανδία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα επίπεδα κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη κατάθλιψη: Η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο είναι ιδιαίτερα κακή καθώς σχετίζεται με ασθενείς που έχουν χειρότερα αποτελέσματα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης συνολικής επιβίωσης.

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρότερη επιπλοκή της COVID

Κορωνοϊός παιδιά: Στη νέα μελέτη, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είχαν σοβαρή επιπλοκή συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις περιελάμβαναν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

Οι στάσεις μας απέναντι στη γήρανση, μπορεί να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουμε

Γήρανση: Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το σώμα και το μυαλό τους θα τους προδώσει με την πάροδο των χρόνων μπορεί να δημιουργούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη.