Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

Καθώς ο covid-19 συνεχίζει να μεταδίδεται σε όλοκληρη τη χώρα, εξαιτίας και της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής δέλτα, οι ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν τους θανάτους που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους. Την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού που επλήγη περισσότερο από την Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα έρευνα δεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι που ζούσαν στα σπίτια και τα διαμερίσματά τους είχαν πέρυσι σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τον κορωνοϊό.

Και αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι πολύ περισσότεροι ηλικιωμένοι ενήλικες που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

Η έρευνα θέτει βασικά ερωτήματα, όπως:

  • Ποιες συνθήκες εκθέτουν τους ηλικιωμένους στον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό;
  • Πόσοι ηλικιωμένοι πέθαναν για άλλους λόγους πέραν της covid;
  • Και πόσοι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων μπορούν να αποδοθούν στην covid;

 

Σημειώνεται ότι, περισσότεροι από 480.000 άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω πέθαναν από την Covid-19 στις ΗΠΑ. Πρόκεται για το 79% περισσότερων από 606.000 θανάτων που σημειώθηκαν συνολικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC.

Μερικά βασικά αποτελέσματα από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες:

Τα ποσοστά θανάτου ποικίλλουν μεταξύ ομάδων ηλικιωμένων.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Health Affairs τον Ιούνιο, ειδικοί από το Υπουργείο Υγείας – Department of Health and Human Services – των ΗΠΑ ανέλυσαν δεδομένα ασφάλισης υγείας για περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτής της περιόδου με προηγούμενα χρόνια.

Όσοι ασφαλισμένοι ηλικιωμένοι διαγνώστηκαν με covid είχαν ποσοστό θανάτου 17,5% – περισσότερο από έξι φορές μεγαλύτερο από ηλικιωμένους που δεν μολύνθηκαν από τον ιό. .

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα στη μελέτη: Οι ηλικιωμένοι με άνοια ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι. Σε περίπτωση διάγνωσης με covid, το ποσοστό θανάτου τους έφτανε στο 32%, σε σύγκριση με 14% για εκείνους με άνοια που δεν είχαν μολυνθεί.

Επίσης, σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου από covid είχαν ηλικιωμένοι με σοβαρή και χρόνια νεφρική νόσο, ανοσοανεπάρκειες, σοβαρές νευρολογικές καταστάσεις και πολλαπλές ιατρικές παθήσεις.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι που πέθαναν από Covid δε ζούσαν σε γηροκομεία

Η μελέτη των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ανέφερε 110.990 θανάτους λόγω covid κατά τη διάρκεια της περιόδου των οκτώ μηνών που εξέτασε. Από τους θανάτους που κατέγραψαν οι ειδικοί, το 40% συνέβη σε γηροκομεία αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος, σχεδόν το 60%, αφορούσε ηλικιωμένους που ζούσαν σε άλλα περιβάλλοντα.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιδοδικό BMJ (παλαιότερα γνωστό ως British Medical Journal), υπολόγισε 458.000 θανάτους το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 72% ήταν άτομα 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τους Βρετανούς και Αμερικανούς συγγραφείς.

Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων πιθανόν να αποδίδονται άμεσα στην covid, σημείωσαν οι συγγραφείς. Άλλα μπορεί να οφείλονται επίσης σε καθυστερήσεις στην ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κακή διαχείριση χρόνιων ιατρικών παθήσεων, στις επιπτώσεις της απομόνωσης και των lockdowns και άλλους παράγοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γκίκας Μαγιορκίνης: Αύξηση κατά 35% των ασθενών στις ΜΕΘ - Πιέση στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Βασικές πληροφορίες για το στέλεχος δέλτα του SARS-CoV-2 από το CDC των ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο λένε ειδικοί στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.