Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός εμβόλιο: Οι μεταλλάξεις και η πιθανή ανθεκτικότητα

Κορωνοϊός εμβόλιο: Οι μεταλλάξεις και η πιθανή ανθεκτικότητα

Το στέλεχος Cluster 5 έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί την ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού και την οποία χρησιμοποιούν πολλά εμβόλια για να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κορωνοϊός εμβόλιο: Ο ιός δεν είναι ποτέ ένας και πάντα ίδιος. Όπως κάθε άνθρωπος διαφέρει από τον άλλον, οι μικροοργανισμοί έχουν λίγο διαφορετικές εκδοχές τους που επικρατούν ανά εποχή. Οι ιοί συσσωρεύουν συνεχώς μεταλλάξεις που τους βοηθούν να επιβιώσουν και ήδη μια μετάλλαξη που μάλλον ξεκίνησε από εκτρεφόμενα βιζόν, και ανιχνεύτηκε στον άνθρωπο, βρέθηκε να προβάλει αντίσταση σε έξι μονοκλωνικά αντισώματα. Ο κορωνοϊός δεν θα σταματήσει να μεταλλάσσεται επειδή ήρθαν τα εμβόλια και το ερώτημα είναι αν μπορεί να παρουσιάσει αντίσταση σε ορισμένα εμβόλια αχρηστεύοντάς τα μετά από λίγους μήνες. Μια ένδειξη προέρχεται από τα βιζόν της Δανίας.

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γούνας στον κόσμο, αποφάσισε να θανατώσει περίπου 17 εκατομμύρια βιζόν. Αυτό έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι μεταλλαγμένες παραλλαγές του κορωνοϊού είχαν αναπτυχθεί στα ζώα και μόλυναν τουλάχιστον 373 άτομα.

Μία από τις μεταλλάξεις που ονομάστηκε Cluster 5 βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στα αντισώματα. Το στέλεχος Cluster 5 έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί την ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού και την οποία χρησιμοποιούν πολλά εμβόλια για να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, αυτή η μετάλλαξη, αλλά και άλλες παρόμοιες, θα μπορούσαν να αχρηστεύουν τα εμβόλια και οι ιός να θριαμβεύσει.

Αυτή τη στιγμή 67 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένα που τεστάρονται στη Ρωσία και την Κίνα, χρησιμοποιούν ολόκληρους αδρανοποιημένους ιούς για να προκαλέσουν μια συνολικότερη απόκριση του ανοσοποιητικού.

Άλλα εμβόλια όπως της Pfizer και της Moderna αποσκοπούν στο να αντιδράσει το ανοσοποιητικό μόνο σε ένα μέρος του κορωνοϊού, στη λεγόμενη πρωτεϊνική ακίδα μέσω της οποίας γίνεται η εισβολή στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά αυτό προσφέρει λιγότερους στόχους για επίθεση. Καθώς περνά ο καιρός και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία, η εξέλιξη θα ευνοήσει τους ιούς που είναι καλύτεροι στην αποφυγή των αντισωμάτων. Ένα εμβόλιο που δεν δημιουργεί πολλούς τύπους αντισωμάτων είναι πιο εύκολο να παρέχει βραχυχρόνια προστασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μόσιαλος: Πού οφείλεται η καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου;

Χανς Κλούγκε: Μαζί θα κερδίσουμε τον πόλεμο της πανδημίας

ΠΟΕΔΗΝ: "Ανακαλέστε την απόφαση μετακίνησης του προσωπικού των νοσοκομείων στα εμβολιαστικά κέντρα"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Ένα δισεκατομμύριο νέοι σε κίνδυνο απώλειας ακοής 

Ακοή νέοι: Ένας από τους κύριους ένοχους που συμβάλλει σε αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα είναι η ευρεία χρήση προσωπικών συσκευών ήχου, όπως ακουστικά και ακουστικά, που χρησιμοποιούνται σε υψηλή ένταση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Close Icon