Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός εμβόλιο: Οι μεταλλάξεις και η πιθανή ανθεκτικότητα

Κορωνοϊός εμβόλιο: Οι μεταλλάξεις και η πιθανή ανθεκτικότητα

Το στέλεχος Cluster 5 έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί την ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού και την οποία χρησιμοποιούν πολλά εμβόλια για να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κορωνοϊός εμβόλιο: Ο ιός δεν είναι ποτέ ένας και πάντα ίδιος. Όπως κάθε άνθρωπος διαφέρει από τον άλλον, οι μικροοργανισμοί έχουν λίγο διαφορετικές εκδοχές τους που επικρατούν ανά εποχή. Οι ιοί συσσωρεύουν συνεχώς μεταλλάξεις που τους βοηθούν να επιβιώσουν και ήδη μια μετάλλαξη που μάλλον ξεκίνησε από εκτρεφόμενα βιζόν, και ανιχνεύτηκε στον άνθρωπο, βρέθηκε να προβάλει αντίσταση σε έξι μονοκλωνικά αντισώματα. Ο κορωνοϊός δεν θα σταματήσει να μεταλλάσσεται επειδή ήρθαν τα εμβόλια και το ερώτημα είναι αν μπορεί να παρουσιάσει αντίσταση σε ορισμένα εμβόλια αχρηστεύοντάς τα μετά από λίγους μήνες. Μια ένδειξη προέρχεται από τα βιζόν της Δανίας.

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γούνας στον κόσμο, αποφάσισε να θανατώσει περίπου 17 εκατομμύρια βιζόν. Αυτό έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι μεταλλαγμένες παραλλαγές του κορωνοϊού είχαν αναπτυχθεί στα ζώα και μόλυναν τουλάχιστον 373 άτομα.

Μία από τις μεταλλάξεις που ονομάστηκε Cluster 5 βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στα αντισώματα. Το στέλεχος Cluster 5 έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί την ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού και την οποία χρησιμοποιούν πολλά εμβόλια για να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, αυτή η μετάλλαξη, αλλά και άλλες παρόμοιες, θα μπορούσαν να αχρηστεύουν τα εμβόλια και οι ιός να θριαμβεύσει.

Αυτή τη στιγμή 67 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένα που τεστάρονται στη Ρωσία και την Κίνα, χρησιμοποιούν ολόκληρους αδρανοποιημένους ιούς για να προκαλέσουν μια συνολικότερη απόκριση του ανοσοποιητικού.

Άλλα εμβόλια όπως της Pfizer και της Moderna αποσκοπούν στο να αντιδράσει το ανοσοποιητικό μόνο σε ένα μέρος του κορωνοϊού, στη λεγόμενη πρωτεϊνική ακίδα μέσω της οποίας γίνεται η εισβολή στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά αυτό προσφέρει λιγότερους στόχους για επίθεση. Καθώς περνά ο καιρός και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία, η εξέλιξη θα ευνοήσει τους ιούς που είναι καλύτεροι στην αποφυγή των αντισωμάτων. Ένα εμβόλιο που δεν δημιουργεί πολλούς τύπους αντισωμάτων είναι πιο εύκολο να παρέχει βραχυχρόνια προστασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μόσιαλος: Πού οφείλεται η καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου;

Χανς Κλούγκε: Μαζί θα κερδίσουμε τον πόλεμο της πανδημίας

ΠΟΕΔΗΝ: "Ανακαλέστε την απόφαση μετακίνησης του προσωπικού των νοσοκομείων στα εμβολιαστικά κέντρα"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.