Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Εμβόλια: Οι καρκινοπαθείς πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα ενισχυτική δόση έναντι της covid-19

Κορωνοϊός Εμβόλια: Οι καρκινοπαθείς πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα ενισχυτική δόση έναντι της covid-19

Αν όμως ένας ασθενής, πέραν του καρκίνου, έχει άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη ή καρδιοπάθεια, ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 είναι αυξημένος. Γι' αυτό αυτοί οι ασθενείς πρέπει να εμβολιάζονται οπωσδήποτε και, αν είναι δυνατό, να κάνουν τρίτη δόση.

Κορωνοϊός Εμβόλια: Οι ασθενείς με καρκίνο που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον οργανισμό τους έναντι των παραλλαγών Δέλτα, Άλφα και Βήτα, σύμφωνα με δύο νέες βρετανικές επιστημονικές μελέτες.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως όσους έχουν καρκίνους του αίματος.

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων Έλληνες επιστήμονες της διασποράς), με επικεφαλής την ογκολόγο δρα Σάμρα Τούραλιτς του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου “Nature Cancer”, επισήμαναν ότι με βάση και τα νέα ευρήματα, είναι σαφές πως Κορωνοϊός Εμβόλια: , ώστε να προστατευθούν καλύτερα από μια λοίμωξη Covid-19.

Η πρώτη μελέτη με την ονομασία CAPTURE αφορούσε 585 ασθενείς με καρκίνο και μέση ηλικία 60 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNtech ή AstraZeneca. Ιδίως οι ασθενείς με καρκίνους του αίματος βρέθηκαν να έχουν στη συνέχεια χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ακόμη και μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι αυτοί οι ασθενείς παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Περισσότερα αντισώματα είχαν όσοι εμβολιασμένοι καρκινοπαθείς είχαν παράλληλα φυσική ανοσία, επειδή είχαν στο παρελθόν μολυνθεί από τον ιό.

Κορωνοϊός -ΕΚΠΑ: Εμβολιασμός και ανοσία ασθενών με καρκίνο -Τι δείχνει η μελέτη

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι ένα άλλο είδος ανοσολογικής απόκρισης, η κυτταρική από τα λεμφοκύτταρα Τ, ανιχνεύθηκε στο 79% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών, ποσοστό παρόμοιο ανεξάρτητα από το είδος του καρκίνου (συμπαγείς όγκοι ή αίματος) ή το είδος του εμβολίου. Είναι σημαντικό ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτήν την κυτταρική απόκριση ακόμη και σε όσους ασθενείς με καρκίνο δεν είχαν παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Χρειάζεται πάντως περισσότερη μελέτη για να κατανοηθεί πλήρως πόσο και πώς τα Τ-κύτταρα συμβάλλουν στην ανοσιακή προστασία έναντι της Covid-19.

Η δεύτερη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές έγινε σε 118 ανεμβολίαστους ασθενείς με καρκίνο και με μέση ηλικία 59 ετών, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Διαπιστώθηκε ότι μολονότι οι ασθενείς με συμπαγείς όγκους ανέπτυξαν ανοσολογική απόκριση διαρκείας σε επίπεδο αντισωμάτων, εκείνοι με καρκίνους του αίματος είχαν μειωμένη φυσική ανοσία, καθώς δεν παρήγαγαν επαρκή εξουδετερωτικά αντισώματα.

Η κυτταρική απόκριση των κυττάρων Τ μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό ήταν συχνότερη στους ασθενείς με συμπαγείς όγκους (έως 76%) από ό,τι σε εκείνους με αιματολογικούς καρκίνους (52%). Όλα τα ανωτέρω ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος είναι αυτοί που κυρίως είναι ευάλωτοι για επαναλοίμωξη Covid-19 και για βαριά νόσηση.

Χειρότερη η πρόγνωση μετά από πρόσφατη θεραπεία

Μια τρίτη έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με πρόσφατη αντικαρκινική θεραπεία που αρρωσταίνουν από Covid-19, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν από τον κορωνοϊό. Από την άλλη, οι ασθενείς με καρκίνο αλλά που δεν έχουν κάνει πρόσφατα αντικαρκινική θεραπεία, κινδυνεύουν το ίδιο ή και λιγότερο από βαριά Covid-19, σε σχέση με τους ασθενείς Covid-19 χωρίς καρκίνο.

Η μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 507.300 ενήλικες διαγνωσμένους με Covid-19 (εκ των οποίων περισσότεροι από 14.000 με καρκίνο) και η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας “JAMA Oncology”, δείχνει ότι οι άνθρωποι με καρκίνο που μολύνονται από κορvνοϊό, έχουν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από τη λοίμωξη Covid-19 από ό,τι από τον καρκίνο τους. Επιπλέον, οι ασθενείς με καρκίνο που έχουν κάνει αντικαρκινική θεραπεία κατά το τελευταίο τρίμηνο, έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και σχεδόν 75% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από λοίμωξη Covid-19, σε σχέση με τους μη καρκινοπαθείς.

Η πρόσφατη χημειοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρας Covid-19 κατά 84%, πιθανώς λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματός τους. Από την άλλη, οι ασθενείς με καρκίνο που δεν έκαναν αντικαρκινική θεραπεία κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες, αν μολυνθούν από κορωνοϊό, έχουν μικρότερο κίνδυνο κατά σχεδόν 40% για διασωλήνωση και κατά 7% για θάνατο, σε σχέση με τους ασθενείς Covid-19 χωρίς καρκίνο.

Αν όμως ένας ασθενής, πέραν του καρκίνου, έχει άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη ή καρδιοπάθεια, ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 είναι αυξημένος. Γι’ αυτό αυτοί οι ασθενείς πρέπει να εμβολιάζονται οπωσδήποτε και, αν είναι δυνατό, να κάνουν τρίτη δόση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη δόση στις ευπαθείς ομάδες - Ποιους αφορά

Τα κριτήρια της Επιτροπής Εμβολιασμών για την αναμνηστική δόση

Μαρία Θεοδωρίδου: Με mRNA η γ' δόση-4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη-Ποιες ομάδες υψηλού κινδύνου αφορά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.