Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Πώς ο Covid προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο χωρίς να τον μολύνει

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Πώς ο Covid προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο χωρίς να τον μολύνει

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

«Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο ο ιός προσβάλλει τον εγκέφαλο, δε βρήκαμε όμως κανένα ίχνος του ιού μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα» λέει ο Τζέιμς Γκόλντμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της μελέτης. Παρά την απουσία του ιού, «παρατηρήσαμε αρκετές παθολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, οι οποίες θα εξηγούσαν γιατί οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη εμφανίζουν σύγχυση, ντελίριο και άλλα σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα» προσθέτει ο ερευνητής.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων στους εγκεφάλους 41 ασθενών που πέθαναν από Covid-19 δημοσιεύονται στο Brain, μια επιθεώρηση των εκδόσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Φραγμός

Ο εγκέφαλος προστατεύεται από το λεγόμενο αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα χημικό και φυσικό εμπόδιο που αποτρέπει την είσοδο παθογόνων παραγόντων και πολλών φαρμάκων.

Ωστόσο τα νευρολογικά συμπτώματα που εμφανίζουν πολλοί ασθενείς του SARS-CoV-2, όπως κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης που συχνά παραμένουν για μήνες μετά την ανάρρωση, δημιούργησαν υποψίες ότι ο ιός περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Σύμφωνα με τον Γκόλντμαν, προηγούμενες μελέτες που εντόπιζαν τον ιό σε κύτταρα του εγκεφάλου ήταν πιθανότατα εσφαλμένες λόγω μόλυνσης των δειγμάτων από σωματίδια του ιού που προέρχονταν από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και όχι από τον ίδιο τον εγκέφαλο.

Προκειμένου να ανιχνεύσουν τυχόν ιικά σωματίδια στον εγκέφαλο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ποικιλία τεχνικών όπως η in situ υβριδοποίηση RNA, η οποία μπορεί να ανιχνεύει γενετικό σε άθικτα κύτταρα, αντισώματα που εντοπίζουν πρωτεΐνες του ιού και RT-PCR, τεχνική ανίχνευσης γενετικού υλικού που χρησιμοποιείται σήμερα στους μοριακούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Παρά την αναζήτηση δε βρέθηκαν ίχνη του ιού στα εγκεφαλικά κύτταρα. Ανιχνεύθηκαν μόνο πολύ χαμηλά επίπεδα RNA του ιού, τα οποία όμως εκτιμάται ότι προήλθαν από μολυσμένα αιμοφόρα αγγεία.

«Αν τελικά υπάρχει ο ιός στους ιστούς του εγκεφάλου πρέπει να υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες και δε σχετίζεται με την κατανομή ή την αφθονία των νευροπαθολογικών ευρημάτων ο Πίτερ Κάνολ του Κολούμπια, συνεπικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη κάλυψε δεκάδες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του οσφρητικού λοβού. Η ανοσμία που εμφανίζουν πολλοί ασθενείς είχε προκαλέσει υποψίες ότι ο κορωνοϊός περνά στον εγκέφαλο μέχρι του οσφρητικού νεύρου που καταλήγει στη μύτη.

«Ακόμα και εκεί δε βρήκαμε πρωτεΐνες ή RNA του ιού» λέει ο δρ Γκόλντμαν.

Βλάβες σε όλους τους ασθενείς

Παρά την απουσία του ίδιου του ιού, όλοι οι εγκέφαλοι που εξετάστηκαν παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες.

«Το πρώτο που παρατηρήσαμε ήταν πολλές περιοχές με βλάβες λόγω έλλειψης οξυγόνου» αναφέρει ο Γκόλντμαν. «Όλοι οι ασθενείς εμφάνιζαν σοβαρή πνευμονοπάθεια, οπότε δεν προκαλούν έκπληξη οι υποξικές βλάβες στον εγκέφαλο».

Υπήρξε όμως και ένα εύρημα που πράγματι εξέπληξε στους ερευνητές: εκτεταμένη ενεργοποίηση της λεγόμενης μικρογλοίας, κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που περιμένουν στον εγκέφαλο και ενεργοποιούνται από την παρουσία παθογόνων παραγόντων.

Τα κύτταρα της μικρογλοίας βρέθηκαν να επιτίθενται σε νευρώνες του εγκεφάλου, αν και παραμένει ασαφές τι πυροδότησε αυτή την επίθεση. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η μικρογλοία ενεργοποιήθηκε από τις λεγόμενες κυτταροκίνες, μόρια που απελευθερώνονται σε περίπτωση λοίμωξης για να σημάνουν συναγερμό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι νευρώνες που πέθαιναν από υποξία απελευθέρωσαν μόρια που προσέλκυσαν τη μικρογλοία για να τα απορροφήσει.

«Γνωρίζουμε ότι η μικρογλοιακή δραστηριότητα οδηγεί σε απώλεια νευρώνων, η οποία είναι μόνιμη» επισημαίνει ο Γκόλντμαν.

Τονίζει όμως πως παραμένει ακόμα ασαφές αν ο θάνατος νευρώνων του εγκεφάλου εξηγεί την πληθώρα νευρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς της Covid-19.

Για να φτάσει στην οριστική απάντηση, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει τώρα να εξετάσει τους εγκεφάλους ασθενών που πέθαναν πολλούς μήνες μετά την ανάρρωσή τους από Covid-19, καθώς και εγκεφάλους ασθενών που πέθαναν από αναπνευστικές παθήσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 19/04 – 1.607 νέα κρούσματα – 78 νεκροί – 847 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός 18/04 – 1.829 νέα κρούσματα – 65 νεκροί – 841 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Ιταλία: H πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πυρηνικές αντιδράσεις συνεχίζονται στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ: Όταν ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη πριν από 35 χρόνια, τα πυρηνικά καύσιμα έλιωσαν, διαπέρασαν τον ατσάλινο πυθμένα και χύθηκαν στα τσιμεντένια υπόγεια του εργοστασίου, όπου σχημάτισαν ένα ασυνήθιστο αμάλγαμα μαζί με τις λιωμένες ράβδους ελέγχου και την άμμο που χύθηκε στο σημείο για να σβήσει την πυρκαγιά. Η στερεοποιημένη «λάβα» είναι γνωστή ως κόριο, ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο αλλά είναι άκρως ραδιενεργό και εκπέμπει επικίνδυνα νετρόνια από τη διάσπαση ισοτόπων ουρανίου.

Ο εντυπωσιακός πυρήνας του Κρόνου αποκαλύπτεται

Κρόνος: Δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολλά στοιχεία για τον πυρήνα του Κρόνου. Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) κατάφεραν μέσω της μελέτης των δακτυλίων του Κρόνου να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για τον πυρήνα του. Όπως οι σεισμοί βοηθούν τους γεωλόγους να κάνουν διαπιστώσεις για το τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης και πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της έτσι και η μελέτη των δακτυλίων, η κίνηση τους, τα φαινόμενα τους και η αλληλεπίδραση τους με τον πλανήτη τους αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο covid-19 με τη γονιμότητα της γυναίκας

Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της βάσης για περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Katharine Lee, μία από τους ερευνητές, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis.

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ένεσαν τα νανοσωματιδια που είναι ικανά να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη των ακίδων είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό των δύο σε ποντίκια που αργότερα μολύνθηκαν με μια παραλλαγή του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αυτό το "κοκτέιλ" νανοσωματιδίων μείωσε τα ιικά φορτία σε ποντίκια με τον ιό SARS-CoV-2.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

Κλιματική αλλαγή: Η μελέτη προβάλλει την παραγνωρισμένη, αλλά σημαντική, ευθύνη της φθοράς του δάσους. Αντίθετα με την αποψίλωση που ορίζει την καταστροφή της δασικής έκτασης, οι φθορές περιλαμβάνουν ό, τι μπορεί να υποστεί βλάβη χωρίς να καταστραφεί τελείως: ευάλωτα δένδρα στις παρυφές αποψιλωμένων εκτάσεων, επιλεκτική υλοτομία, μικρές πυρκαγιές, θνητότητα των δένδρων που συνδέεται με την ξηρασία.

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από το βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Ειρηνικός: Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.