Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός εγκέφαλος: Πώς επιδρά η νόσος covid-19

Κορωνοϊός εγκέφαλος: Πώς επιδρά η νόσος covid-19

Ο SARS-CoV-2 μολύνει κυρίως έναν τύπο εγκεφαλικού κυττάρου που ονομάζεται κύτταρα χοριοειδούς πλέγματος - παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό τους νευρώνες και τα αστροκύτταρα

Κορωνοϊός εγκέφαλος: Ομίχλη εγκεφάλου. Απώλεια μνήμης. Ζάλη και σύγχυση. Αν και η νόσος COVID-19 θεωρείται πρωτίστως ως πνευμονική νόσος, οι επιζώντες συνεχίζουν να αναφέρουν καθυστερημένα και ιδιαίτερα ανησυχητικά νευρολογικά αποτελέσματα – αρκετά σοβαρά για να επηρεάσουν την ικανότητά τους να εργάζονται και να ζουν κανονικές ζωές. Οι γιατροί βλέπουν επίσης μια ανησυχητική αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων σε νεότερους ασθενείς, μεταξύ άλλων παρατηρήσεων.

Για να μάθουμε τι γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τώρα για την νόσο COVID-19 και την επίδρασή της στον εγκέφαλο, επικοινωνήσαμε με την Anne Bang, Ph.D., διευθύντρια του Cell Biology στο Κέντρο Χημικής Γονιδιωματικής Conrad Prebys του Sanford Burnham Prebys. Ο Μπανγκ συνεργάστηκε πρόσφατα με επιστήμονες της Penn Medicine και έναν ιολόγο της Scripps Research – που τυχαίνει να είναι ο σύζυγός της – για να διερευνήσει εάν το SARS-CoV-2 μολύνει τα εγκεφαλικά κύτταρα . Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Cell Stem Cell .

Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τον εγκέφαλο και το COVID-19 μέχρι τώρα;

Δυστυχώς, οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες. Υπάρχουν αναφορές ιογενούς αντιγραφής στον εγκέφαλο και στο υγρό του νωτιαίου μυελού ατόμων με COVID-19 που έχουν νευρολογικά συμπτώματα. Αλλά όπως μπορείτε να φανταστείτε, η λήψη βιοψιών εγκεφάλου από κάποιον που έχει COVID-19 δεν είναι ρεαλιστική. Γι ‘αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες στρέφονται σε συστήματα που μπορούν να μοντελοποιήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο , όπως εγκεφαλικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPSCs) και εγκεφαλικά οργανοειδή, για να μελετήσουν τον αντίκτυπο του SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο.

Τι βρήκατε στη μελέτη σας;

Δημιουργήσαμε διάφορους τύπους εγκεφαλικών κυττάρων χρησιμοποιώντας iPSCs και εγκεφαλικά οργανοειδή, τα οποία στη συνέχεια μολύνσαμε με SARS-CoV-2. Διαπιστώσαμε ότι το SARS-CoV-2 μολύνει κυρίως έναν τύπο εγκεφαλικού κυττάρου που ονομάζεται κύτταρα χοριοειδούς πλέγματος – παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό τους νευρώνες και τα αστροκύτταρα. Το χοριοειδές πλέγμα είναι ένα εξειδικευμένο μέρος του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, το οποίο ελέγχει τι μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλό σας και παράγει εγκεφαλικό νωτιαίο υγρό. Περισσότερη έρευνα εμφανίζεται κάθε μέρα, αλλά μέχρι στιγμής, η συναίνεση στον τομέα φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματά μας.

Πώς μπορεί αυτό το εύρημα να μεταφράζεται σε αυτό που βλέπουμε σε ασθενείς;

Γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα χοριοειδούς πλέγματος παράγουν υψηλά επίπεδα ACE2, που είναι ο υποδοχέας που χρησιμοποιεί το SARS-CoV-2 για να εισέλθει και να μολύνει κύτταρα. Επειδή το χοριοειδές πλέγμα είναι ο «φύλακας» στον εγκέφαλο, είναι πιθανό ο ιός να εισέλθει στον εγκέφαλο μολύνοντας αυτά τα κύτταρα. Ωστόσο, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να μπορέσουμε να δώσουμε μια οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Έχουμε περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις για το COVID-19. Σε ποια ερώτηση θα θέλατε να έχουμε την απάντηση;

Πώς εξέρχεται ο ιός από τη μύτη και το στόμα και εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος; Αυτή είναι μια μεγάλη ερώτηση για μένα και τον επιστημονικό τομέα. Μόλις μάθουμε πώς ταξιδεύει ο ιός σε όλο το σώμα, μπορούμε δυνητικά να σταματήσουμε την εξάπλωσή του και να ελέγξουμε τα επικίνδυνα συμπτώματα.

Πώς ήταν να δουλεύεις με τον άντρα σου; Ήταν η πρώτη σας δουλειά μαζί;

Ήταν πολύ διασκεδαστικό. Ανακάλυψα ότι είναι υπέροχος να συνεργαστείς. Είμαστε μαζί για 30 χρόνια, και απίστευτα, ήταν η πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο σύμπτωμα που "δείχνει" Covid-19

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού

Κορωνοϊός δράση: πώς ο φονικός ιός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.