Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊος Αντισώματα: Tα αντισώματα COVID “επιβιώνουν” τουλάχιστον 9 μήνες μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊος Αντισώματα: Tα αντισώματα COVID “επιβιώνουν” τουλάχιστον 9 μήνες μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊος Αντισώματα: Ο έλεγχος μιας ολόκληρης ιταλικής πόλης δείχνει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων παραμένουν υψηλά εννέα μήνες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2, είτε πρόκειται για συμπτωματική είτε για ασυμπτωματική λοίμωξη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας στην Ιταλία και το Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν πάνω από το 85 τοις εκατό των 3.000 κατοίκων της ιταλικής πόλης Vo τον Φεβρουάριο / Μάρτιο του 2020 για μόλυνση με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19 και επανέλαβαν την εξέταση τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2020 για να ελέγξουν τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 98,8 τοις εκατό των ατόμων που μολύνθηκαν τον Φεβρουάριο / Μάρτιο εμφάνισαν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων τον Νοέμβριο και δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ατόμων που είχαν εμφανίσει συμπτώματα της COVID-19 και εκείνων που ήταν ασυμπτωματικοί. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν εχθές (19 Ιουλίου 2021) στο περιοδικό Nature Communications.

Τα επίπεδα αντισωμάτων παρακολουθήθηκαν χρησιμοποιώντας τρεις δοκιμές που ανιχνεύουν διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά μέρη του ιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ όλοι οι τύποι αντισωμάτων παρουσίασαν κάποια μείωση μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου, ο ρυθμός αποσύνθεσης ωστόσο ήταν διαφορετικός ανάλογα με τον προσδιορισμό.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξάνονται σε μερικούς ανθρώπους, υποδηλώνοντας πιθανές επαναμολύνσεις από τον ιό, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Ilaria Dorigatti, από το MRC Center for Global Infectious Disease Analysis and το Abdul Latif Jameel Institute for Disease and Emergency Analytics (J-IDEA) στο Imperial, δήλωσε: “Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών λοιμώξεων διαφέρουν σημαντικά, υποδηλώνοντας ότι η ισχύς της ανοσοαπόκρισης δεν εξαρτάται από τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων ποικίλλουν, μερικές φορές σημαντικά, ανάλογα με τη δοκιμασία που χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνεσευση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται προσοχή κατά τη σύγκριση εκτιμήσεων των επιπέδων μόλυνσης σε έναν πληθυσμό που λαμβάνεται από διαφορετικά μέρη του κόσμου με διαφορετικές δοκιμές και σε διαφορετικούς χρόνους”.

Ο καθηγητής Enrico Lavezzo, από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, δήλωσε: “Οι δοκιμές του Μαΐου έδειξαν ότι το 3,5 τοις εκατό του πληθυσμού της Vo είχε εκτεθεί στον ιό, παρόλο που όλα αυτά τα άτομα δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού των ασυμπτωματικών. Ωστόσο, κατά την παρακολούθηση, η οποία πραγματοποιήθηκε περίπου εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα, διαπιστώσαμε ότι τα αντισώματα ήταν λιγότερα, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διατήρηση των αντισωμάτων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα”.

Η ομάδα διερεύνησε επίσης την μεταδότικότητα του ιού εντός του νοικοκυριού για να εκτιμήσει πόσο πιθανό είναι ένα μολυσμένο μέλος να μεταδώσει τη μόλυνση στο σπίτι. Βάσει των ευρημάτων, 1 στις 4 είναι η πιθανότητα ένα άτομο που έχει μολυνθεί με SARS-CoV-2 να μεταδώσει τη λοίμωξη σε ένα μέλος της οικογένειας.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδόσει τον ιό στην κοινότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παράγοντες συμπεριφοράς είναι καθοριστικοί για τον έλεγχο της επιδημίας. Η φυσική απόσταση, καθώς και ο περιορισμός του αριθμού των επαφών και η χρήση μάσκας εξακολουθούν να είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ακόμη και σε πληθυσμούς υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες της εν λόγω μελέτης, τα ευρήματα δείχνουν ότι ελλείψει των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns, από μόνο του το μέτρο της διερεύνησης και ανίχνευσης των ύποπτων επαφών δεν θα ήταν αρκετό για την καταστολή της επιδημίας.

Η Δρ Dorigatti υπογράμμισε: “Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, ούτε στην Ιταλία ούτε στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι είναι θεμελιώδους σημασίας να συνεχίσουμε τη χορήγηση πρώτων και δεύτερων δόσεων εμβολίου καθώς και να ενισχύσουμε την παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης των ύποπτων επαφών. Η ενθάρρυνση της τήρησης των μέτρων ατομικής ευθύνης και προστασίας κατά του SARS-CoV-2 παραμένει απαραίτητη”, υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

466 τα νέα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Κορωνοϊός 19/07 – 1.834 νέα κρούσματα – 8 νεκροί – 123 διασωληνωμένοι

Μελέτη για την παράταση των συμπτωμάτων κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.