Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός αντισώματα: Ανιχνεύονται έως και 3 μήνες μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός αντισώματα: Ανιχνεύονται έως και 3 μήνες μετά τη μόλυνση

Μια νέα μελέτη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) δείχνει ότι τα αντισώματα IgA και IgM στο SARS-CoV-2 αποσυντίθενται γρήγορα, ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων IgG διατηρούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Κορωνοϊός αντισώματα: Μια νέα μελέτη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) δείχνει ότι τα αντισώματα IgA και IgM στο SARS-CoV-2 αποσυντίθενται γρήγορα, ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων IgG διατηρούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση. Η μακρύτερη παρακολούθηση αυτής της κοόρτης θα παρέχει πολύ-απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια διαφόρων τύπων αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19, καθώς και τον ρόλο τους στην προστασία από ασθένειες και επαναμόλυνση.

Κορωνοϊός αντισώματα: Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, υπήρξαν δύο καίρια ερωτήματα: πόσα άτομα έχουν πραγματικά μολυνθεί και εάν τα μολυσμένα άτομα προστατεύονται από μελλοντικές μολύνσεις ή ασθένειες. Οι ερευνητές της ISGlobal Carlota Dobaño και Alberto García-Basteiro ενώθηκαν δυνάμεις για να βοηθήσουν στην απάντηση αυτών των ερωτήσεων με τη μελέτη SEROCOV1 , η οποία σκοπεύει να παρακολουθήσει μια ομάδα περισσότερων από 550 εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Νοσοκομείο Clínic της Βαρκελώνης.

Η ομάδα έδειξε ότι , στην κορυφή της πανδημίας COVID-19 στην Ισπανία, ο επιπολασμός της λοίμωξης SARS-CoV-2 μεταξύ των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη ήταν 11,2% (9,2% είχαν αντισώματα και 2% είχαν ενεργή λοίμωξη που ανιχνεύτηκε από PCR). Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τον επιπολασμό των αντισωμάτων μεταξύ του γενικού πληθυσμού στη Βαρκελώνη (7%), που εκτιμήθηκε από μια εθνική μελέτη οροεπιπολασμού που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, ερευνητές από το ISGlobal και το Hospital Clínic παρουσιάζουν δεδομένα μετά από τρεις μήνες παρακολούθησης της ίδιας κοόρτης εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όπως και στην πρώτη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε μια ανοσολογική δοκιμασία με βάση την τεχνολογία Luminex που ανέπτυξε η ομάδα του Dobaño για τη μέτρηση τριών κύριων τύπων αντισωμάτων (IgM, IgG και IgA) που κατευθύνονται ενάντια στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) του SARS-CoV-2 Spike πρωτεΐνη, η οποία της επιτρέπει να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ένα μήνα μετά την αρχική αξιολόγηση της οροεπιθετικότητας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου 2020, το ποσοστό των συμμετεχόντων με ενδείξεις προηγούμενης ή τρέχουσας λοίμωξης είχε αυξηθεί στο 15% και ότι περίπου το 60% των νέων μολύνσεων που εντοπίστηκαν ήταν ασυμπτωματικές. “Σε ένα μήνα, βρήκαμε 25 νέες μολύνσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, κάτι που είναι αρκετά υψηλό, δεδομένου ότι η κορυφή της πανδημίας είχε περάσει και ο πληθυσμός είχε περιοριστεί για περισσότερο από ένα μήνα”, λέει ο García-Basteiro, ο οποίος είναι επίσης ιατρός στη Διεθνή Υπηρεσία Υγείας του Νοσοκομείου Clínic.

Από τους 82 οροθετικούς συμμετέχοντες που εντοπίστηκαν τον 1ο μήνα, οι 66 παρακολουθήθηκαν για δύο επιπλέον μήνες. Μέχρι τον τρίτο μήνα, τα περισσότερα (78%) δεν είχαν πλέον ανιχνεύσιμα επίπεδα IgM, μερικά (24,5%) δεν είχαν πλέον ανιχνεύσιμα IgA, αλλά η πλειονότητα (97%) διατήρησε ανιχνεύσιμα επίπεδα IgG. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα IgG σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες αυξήθηκαν σε σύγκριση με την πρώτη ανάλυση. Τα συμπτωματικά περιστατικά είχαν υψηλότερα επίπεδα IgA αλλά δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην ταχύτητα με την οποία μειώθηκαν τα αντισώματα μεταξύ ασυμπτωματικών και συμπτωματικών λοιμώξεων. Συνολικά, τα επίπεδα IgG1 ήταν υψηλότερα, αν και τα υψηλά επίπεδα IgG2 συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων.

“Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι τα αντισώματα IgM και IgA μειώνονται γρήγορα εντός του πρώτου μήνα ή δύο μετά τη μόλυνση, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διεξαγωγή μελετών οροεπιπολασμού ή την ερμηνεία ορολογικών αποτελεσμάτων”, λέει ο Gemma Moncunill, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Ενώ η διάρκεια ανιχνεύσιμων IgG αντισωμάτων μετά τη μόλυνση είναι ακόμα άγνωστο, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι παραμένουν σχετικά σταθερά για τουλάχιστον τρεις μήνες “, προσθέτει. Η ομάδα SEROCOV1 (η οποία περιλαμβάνει ερευνητές από διάφορα προγράμματα της ISGlobal και από τα τμήματα Υγείας, Προληπτικής Ιατρικής και Διεθνούς Υγείας στο Hospital Clínic) να παρακολουθήσει αυτήν την κοόρτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκτιμηθεί η εξέλιξη του οροεπιπολασμού σε αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου, η διάρκεια ανιχνεύσιμων αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ισοτύπων και υποκατηγοριών σε πολλά αντιγόνα, και ο ρόλος τους στην προστασία από ασθένειες και επαναμόλυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έτοιμες 300.000 δόσεις κοκτέιλ COVID-19 από τη Regeneron

Επιστήμονες ανακάλυψαν ανοσία στον κορωνοϊό χωρίς νόσηση

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες στον "πόλεμο" κατά του κορωνοϊού

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι τόσο παράξενα που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν προέρχονται από το διάστημα! Όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλα αυτά τα ζώα βρίσκονται στον πλανήτη Γη! Δείτε αυτά τα 9 θαλάσσια πλάσματα που είναι απλώς εξωπραγματικά!

Οι νευροεπιστήμονες ερευνούν τις αιτίες μιας διαδεδομένης οφθαλμικής νόσου

Νευροεπιστήμη κερατοειδής: Η δυστροφία του κερατοειδούς Fuchs είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες των ματιών που διαγιγνώσκονται σε σχεδόν 5% του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας 40 ετών και άνω. Είναι μια κληρονομική ασθένεια των ματιών που προκαλεί προβλήματα όρασης και συνήθως εκδηλώνεται στη μέση ηλικία. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου – φουσκάλες στην επιφάνεια […]

Έρευνα ενοχοποιεί το στοματικό σεξ για την εμφάνιση στοματοφαρυγγικού καρκίνου

Στοματικό σεξ: Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βιρτζίνια Ντρέικ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cancer" της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, μελέτησαν στοιχεία για 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV και άλλους 345 ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση.