Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός αντισώματα: Ανησυχητικό εύρημα για τους ασθενείς

Κορωνοϊός αντισώματα: Ανησυχητικό εύρημα για τους ασθενείς

Τα αυτοαντισώματα έρχονται σε «ποικιλίες» που συνήθως σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους ασθενειών

Κορωνοϊός αντισώματα: Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη εν αναμονή της αξιολόγησης από ομοτίμους περιγράφεται το ανησυχητικό εύρημα ότι στους πιο άρρωστους ασθενείς με COVID-19 η παραγωγή αυτοαντισωμάτων είναι κάτι κοινό. Το εύρημα αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στη φροντίδα των ασθενών όσο και στην αποκατάσταση της λοίμωξης.

Η σοβαρή μόλυνση συνδέεται με την παραγωγή αυτοαντισωμάτων. Τα αυτοαντισώματα έρχονται σε «ποικιλίες» που συνήθως σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους ασθενειών. Οι ασθενείς με λύκο, για παράδειγμα, συχνά έχουν αντισώματα που στοχεύουν το δικό τους DNA. Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυτά τα αντισώματα, αλλά είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν θετικές εξετάσεις για ρευματοειδή παράγοντα – αντισώματα που στοχεύουν άλλα αντισώματα.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την πορεία της ασθένειας σε 52 άτομα που μπήκαν στην εντατική με COVID-19. Κανένα από αυτά δεν είχε ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών. Ωστόσο, έγινε τεστ κατά τη διάρκεια της μόλυνσης για αυτοαντισώματα τα οποία ανευρίσκονται σε μια ποικιλία ασθενειών. Πάνω από τους μισούς ήταν θετικοί στα αυτοαντισώματα αυτά. Σε ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (ένας δείκτης γενικής φλεγμονής) στο αίμα, πάνω από τα δύο τρίτα των ασθενών έδειξαν στοιχεία ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα παρήγαγε αντισώματα που επιτίθενται στους δικούς τους ιστούς.

Παρόλο που οι ασθενείς με σοβαρή νόσο εμφανίζουν αυτοαντισώματα, τα δεδομένα δεν λένε σε ποιον βαθμό αυτά συμβάλλουν σε πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου COVID-19. Θα μπορούσε να ισχύει ότι η σοβαρή ιογενής ασθένεια οδηγεί στην παραγωγή αυτοαντισωμάτων.

Είναι πιθανό αυτά τα αυτοαντισώματα να είναι καλοήθη ή ακόμη και χρήσιμα με κάποιον τρόπο που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, αλλά είναι εξίσου πιθανό να είναι καταστροφικά. Πάντως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αυτοαντισώματα συνδέονται με τη λοίμωξη του SARS-CoV-2 και ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν αναμένεται μέσω εμβολιασμού κατά του ιού.

Η ύπαρξη των αυτοαντισωμάτων και ο καταστροφικός ρόλος τους θα μπορούσαν να είναι η αιτία για την οποία η δεξαμεθαζόνη, ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει τις «εξάρσεις» των αυτοάνοσων διαταραχών, μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ασθενών μόνο με σοβαρή ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Tι είναι η ανοσία αγέλης και πώς επιτυγχάνεται

Νέα Έρευνα κορωνοϊός : Τα αντισώματα ανιχνεύονται μέχρι και 4 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα

AstraZeneca: Νέο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνες

Αλλά πολλές φορές ακόμα η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και μια ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.