Επιστημονικά Νέα

Κεραυνοί: Το νερό της βροχής μειώνει σημαντικά τις ζημιές από ηλεκτρικές εκκενώσεις στο κεφάλι – Μελέτη

Κεραυνοί: Το νερό της βροχής μειώνει σημαντικά τις ζημιές από ηλεκτρικές εκκενώσεις στο κεφάλι – Μελέτη

Από αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα επιβίωσης ενός ατόμου του οποίου το κεφάλι χτυπιέται από κεραυνό είναι σημαντικά υψηλότερη εάν το τριχωτό της κεφαλής είναι βρεγμένο από βροχή. Ωστόσο, μια εκκένωση κεραυνού εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και θα πρέπει να αναζητηθεί μια προστατευόμενη περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Κεραυνοί: Έρευνα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ilmenau έδειξε ότι το νερό της βροχής στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται από απευθείας κεραυνούς στο κεφάλι. Όταν το τριχωτό της κεφαλής είναι υγρό, καταγράφονται λιγότερες κρούσεις σε σύγκριση με το ξηρό τριχωτό της κεφαλής και η υγρασία μειώνει επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα στο οποίο εκτίθεται ο εγκέφαλος. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν ένα άτομο βρεγμένο από τη βροχή χτυπηθεί απευθείας στο κεφάλι από κεραυνό, θα είχε σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μόλις δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports. Προηγούμενη θεωρητική έρευνα είχε προτείνει ότι το υγρό δέρμα θα μπορούσε να μειώσει το ηλεκτρικό ρεύμα στο οποίο εκτίθεται ένα ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια ενός κεραυνού. Αλλά δεν υπήρχαν πρακτικά στοιχεία για αυτήν την υπόθεση. Επιστημονικά πειράματα στο τμήμα έχουν πλέον αποδείξεις γι’ αυτό. Οι επιστήμονες κατασκεύασαν κεφαλές μοντέλων που μοιάζουν με ανθρώπους και τις εξέθεσαν σε ηλεκτρικές εκκενώσεις υψηλής ενέργειας που μιμούνταν τον φυσικό κεραυνό. Για την αναδημιουργία του τριχωτού της κεφαλής, του κρανίου και του εγκεφάλου, τα κεφάλια των μοντέλων είχαν τρία στρώματα. Για να αναδημιουργηθεί η ηλεκτρική αγωγιμότητα του ανθρώπινου ιστού, χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως νερό, χλωριούχο νάτριο, γραφίτης και αγαρόζη. Οι τεχνητές κεφαλές που είχαν ψεκαστεί με τεχνητό νερό της βροχής είχαν λιγότερες διατρήσεις και λιγότερο σοβαρά κατεστραμμένες περιοχές από τις ξηρές Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα συγκριτικό πείραμα: ένα κεφάλι εκτέθηκε στις ηλεκτρικές εκκενώσεις σε ξηρή κατάσταση, ενώ ένα άλλο είχε προηγουμένως ψεκαστεί με τεχνητό νερό της βροχής. Στην υγρή κεφαλή του ανδρεικέλου, υπήρχαν λιγότερες διατρήσεις και λιγότερο σοβαρά κατεστραμμένες περιοχές στην περιοχή γύρω από τα σημεία χτυπήματος κεραυνού.

Επιπλέον, οι καταγεγραμμένες εντάσεις ρεύματος στις οποίες εκτέθηκε ο εγκέφαλος ήταν χαμηλότερες όταν το κεφάλι ήταν βρεγμένο από ό,τι όταν ήταν στεγνό, γι’ αυτό και εκτέθηκε σε πολύ λιγότερο άγχος. Από αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα επιβίωσης ενός ατόμου του οποίου το κεφάλι χτυπιέται από κεραυνό είναι σημαντικά υψηλότερη εάν το τριχωτό της κεφαλής είναι βρεγμένο από βροχή. Ωστόσο, μια εκκένωση κεραυνού εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και θα πρέπει να αναζητηθεί μια προστατευόμενη περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνοί

Σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας "Μπάλλος" - Κλειστά σήμερα τα σχολεία και το Δημόσιο

Πως θα αποφύγετε τους κινδύνους που προκαλούν οι κεραυνοί

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη συχνότητα των πονοκεφάλων

Οι αστραπές προκαλούν πονοκεφάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.