Επιστημονικά Νέα

Καθορίστηκαν οι συνθήκες όπου αναπτύσσεται η νόσος των λεγεωναρίων

Καθορίστηκαν οι συνθήκες όπου αναπτύσσεται η νόσος των λεγεωναρίων
 Η pneumophila Legionella προκαλεί περισσότερα από 10.000 κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων σε ετήσια βάση, σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από εστίες πόσιμου ύδατος στις ΗΠΑ. Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια απειλητική για τη ζωή πνευμονία που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ένα ξέσπασμα σε ένα συνέδριο των μελών της Αμερικανικής Λεγεώνας, στη Φιλαδέλφεια, το 1976.

 

Τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο των λεγεωνάριων αναπτύσσονται καλά σε εγκαταστάσεις δικτύων θερμού ύδατος με άφθονη διαλυμένο οργανική ύλη – συνθήκες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη  βιοφίλμ. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Applied and Environmental Microbiology, ένα από τα περιοδικά της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας. Η ομάδα των Ολλανδών επιστημόνων που διεξήγαγαν την έρευνα υποκινήθηκε από μεγάλες εστίες της νόσου των λεγεωναρίων για να κατανοήσουν ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του υπεύθυνου βακτηρίου, Legionella pneumophila, σε επιφάνειες που εκτίθενται σε πόσιμο νερό, είπε ο πρώτος συγγραφέας Dick van der Kooij, PhD, μικροβιολόγος στο KWR Research Institute, Nieuwegein, στην Ολλανδία.

 

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο που επέτρεψε τη μέτρηση του σχηματισμού βιοφίλμ και την ανάπτυξη της Legionella μετά από έκθεση σε πόσιμο νερό χωρίς απολυμαντικό, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Χρησιμοποίησαν αυτό το μοντέλο για να συγκρίνουν ένα σύστημα παροχής νερού με πολύ χαμηλή συγκέντρωση διαλυμένης οργανικής ύλης με μια παροχή νερού με υψηλή συγκέντρωση.

 

«Το πόσιμο νερό προέρχεται από υπόγειες παροχές με αερόβιες συνθήκες με χαμηλή συγκέντρωση διαλυμένης φυσικής οργανικής ύλη που οδηγεί σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση βιοφίλμ που δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη της L. pneumophila,» δήλωσε ο van der Kooij.  «Το πόσιμο νερό από άλλες πηγές – με υψηλότερες συγκεντρώσεις οργανικής ύλης που οδηγούν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις βιοφίλμ – ενίσχυσε την ανάπτυξη της Legionella.» Τα βακτήρια της Legionella αυξάνονται εκθετικά σε σχέση με την συγκέντρωση του βιοφίλμ, δήλωσε ο van der Kooij. Κάτω από ένα όριο συγκέντρωσης του βιοφίλμ, η Legionella δεν πολλαπλασιάζεται.

 

«Η έρευνά μας έδειξε ότι ακόμη και μερικά μικρογραμμάρια ανά λίτρο συγκεντρώσεις βιοαποδομήσιμων ενώσεων σε ζεστό πόσιμο νερό μπορεί να προκαλέσουν επαρκή πολλαπλασιασμό αμοιβάδων που με τη σειρά τους φιλοξενούν ως ξενιστές τη Legionella,» δήλωσε ο van der Kooij. Οι αμοιβάδες είναι σημαντικές επειδή παρέχουν αμινοξέα που απαιτούνται από τη Legionella. «Η θέρμανση του νερού αυξάνει τη συγκέντρωση των βιοαποδομήσιμων ενώσεων, προωθώντας έτσι το σχηματισμό βιοφίλμ.»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

ΗΠΑ: Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Αφού παύσουν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου σταθεροποιούνται και τα επίπεδα φωτός των νευρονημάτων στο αίμα μειώνονται.