Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τρόπος ζωής & γενετική συνδέονται άμεσα με τη νόσο

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τρόπος ζωής & γενετική συνδέονται άμεσα με τη νόσο

Καρκίνος θυρεοειδούς: Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ευεργετικές για την πρόληψη του καρκίνου του θυρεοειδούς, ειδικά σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση.

Οι γενετικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής συνδέονται ανεξάρτητα με την πιθανότητα καρκίνου του θυρεοειδούς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 12 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open. Ο Xiuming Feng, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangxi στο Nanning της Κίνας, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν εάν η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής τροποποιεί τη σχέση μεταξύ γενετικών παραλλαγών και καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η ανάλυση περιελάμβανε 264.956 συμμετέχοντες (ηλικίας 40 έως 69 ετών) που ταυτοποιήθηκαν από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11,1 ετών, εντοπίστηκαν 423 περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς.

  • Υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων βαθμολογιών πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS) και καρκίνου του θυρεοειδούς (αναλογία κινδύνου, 2,25),
  • καθώς και σημαντική συσχέτιση μεταξύ ενός δυσμενούς τρόπου ζωής και ενός υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς (αναλογία κινδύνου, 1,93).
  • Ο δυσμενής τρόπος ζωής συσχετίστηκε με τον καρκίνο του θυρεοειδούς στην ομάδα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο (αναλογία ευνοϊκού έναντι δυσμενούς κινδύνου, 0,52).
  • Ο υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο του θυρεοειδούς παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων με υψηλό PRS και δυσμενή τρόπο ζωής (αναλογία κινδύνου, 4,89).

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η τήρηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον επιβλαβή ρόλο των γενετικών παραγόντων στον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς, ειδικά σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο», γράφουν οι συγγραφείς. «Ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ευεργετικές για την πρόληψη του καρκίνου του θυρεοειδούς, ειδικά σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τροφές που υποστηρίζουν την υγεία του θυρεοειδούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου θυρεοειδή;

Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Ο θυρεοειδής επηρεάζει τις νοσηλείες & τα ποσοστά επανεισαγωγής ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.