Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πνεύμονα: Η κορυφαία ουσία που πυροδοτεί τον κίνδυνο μέσω διατροφής 

Καρκίνος πνεύμονα: Η κορυφαία ουσία που πυροδοτεί τον κίνδυνο μέσω διατροφής 

Οι νιτροζαμίνες είναι ενώσεις που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία τροφίμων, όπως το κρέας και τα αλλαντικά, ή και κατά την αποθήκευση, όταν τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα αντιδρούν με αμινοξέα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια από τις πιο συχνές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης, η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξή της νόσου. Μία από τις πλέον ανησυχητικές ουσίες που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο είναι η νιτροζαμίνη, η οποία μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω της διατροφής, ειδικά από επεξεργασμένα και κρυφά τρόφιμα.

 

Οι νιτροζαμίνες είναι ενώσεις που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία τροφίμων, όπως το κρέας και τα αλλαντικά, ή και κατά την αποθήκευση, όταν τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα αντιδρούν με αμινοξέα. Αυτές οι ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι ισχυρά καρκινογόνα σε πειραματικά μοντέλα και θεωρούνται ότι λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Μετατρέπονται σε καρκινογόνες ενώσεις μέσα στον οργανισμό, προκαλώντας βλάβες στο DNA των κυττάρων και ενισχύοντας την πιθανότητα εμφάνισης όγκων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως μπέικον, λουκάνικα και αλλαντικά, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νιτροζαμίνες. Επιπλέον, η διατήρηση τροφίμων με μεθόδους που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη, όπως η αλατόπιτα και το παστό κρέας, συμβάλλει στην αυξημένη έκθεση σε αυτές τις καρκινογόνες ουσίες.

Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος είναι η προσεκτική επιλογή διατροφής. Συνιστάται η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και η προτίμηση σε φρέσκα, ακατέργαστα τρόφιμα. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στην προστασία από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και οι καρκινογόνες ουσίες. Η αποφυγή καπνίσματος και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής είναι επίσης καθοριστικές για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα.

Συνολικά, η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και την επιβάρυνση της πορείας του καρκίνου του πνεύμονα. Η ενημέρωση και η επιλογή υγιεινών τροφίμων μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικά όπλα στην καταπολέμηση αυτής της σοβαρής νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι τα ανταπτογόνα και πώς βοηθούν τον οργανισμό μας;

Εστιασμένος υπέρηχος σταματά την ανάπτυξη εγκεφαλικών βλαβών

Όταν το παιδικό τραύμα “αποτυπώνεται” στον εγκέφαλο

Τεχνητοί νευρώνες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εξέταση που ανιχνεύει με ακρίβεια 95% τον καρκίνο του εντέρου βάζει τέλος στην κολονοσκόπηση 

Η νέα εξέταση που παρουσιάζεται, με ακρίβεια 95%, υπόσχεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο. Αν και δεν έχει ακόμη ευρέως διαδοθεί, υπόσχεται μια λιγότερο επεμβατική, γρηγορότερη και πιο φιλική προς τον ασθενή μέθοδο διάγνωσης.

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Close Icon