Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Μελέτη εντοπίζει τρόπους για καλύτερη θεραπεία

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Μελέτη εντοπίζει τρόπους για καλύτερη θεραπεία

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Η ενεργοποίηση μιας ανοσοποιητικής οδού σηματοδότησης που είναι γνωστή για την καταπολέμηση ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των γενετικά τροποποιημένων Τ κυττάρων να εξαλείψουν τον καρκίνο του μαστού σε ποντίκια, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Medicine  ( JEM ), υποδηλώνει ότι τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τα Τ κύτταρα χιμαιρικού αντιγόνου CAR) είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που έχουν γενετικά τροποποιηθεί για να αναγνωρίζουν και να προσβάλλουν καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους. Έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία ασθενών με λεμφώματα Β κυττάρων και επί του παρόντος υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία πολλών άλλων τύπων καρκίνου του αίματος. «Ωστόσο, η κλινική δραστηριότητα των κυττάρων Τ CAR σε ασθενείς ή ζωικά μοντέλα με συμπαγείς όγκους ήταν μέτρια», λέει ο Jonathan S. Serody, καθηγητής Ιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Elizabeth Thomas και Διευθυντής του Προγράμματος Κυτταρικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο. της Ιατρικής Σχολής της Βόρειας Καρολίνας.

Τα CAR Τ κύτταρα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των συμπαγών όγκων επειδή πρέπει να μεταναστεύσουν στους όγκους και μετά να επιβιώσουν αρκετά καιρό για να σκοτώσουν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, τα κύτταρα και τα μόρια που περιβάλλουν τους όγκους είναι συχνά ανοσοκατασταλτικά, ενεργοποιώντας ένα ανοσοποιητικό σημείο ελέγχου που προκαλεί τα κύτταρα CAR Τ να χάσουν τη δραστηριότητά τους.

Στη νέα μελέτη, ο Serody και οι συνάδελφοί του εξέτασαν διάφορες στρατηγικές για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των κυττάρων CAR T σε ένα μοντέλο καρκίνου του μαστού ποντικού . Μία αποτελεσματική στρατηγική ήταν η ταυτόχρονη θεραπεία των ποντικών με φάρμακα, όπως το cGAMP, που ενεργοποιούν την οδό STING, μια οδό σηματοδότησης ανοσοκυττάρων που προκαλεί συνήθως φλεγμονή σε απόκριση σε εισβολείς ιών ή βακτηρίων. Η ενεργοποίηση της οδού STING δημιούργησε ένα προφλεγμονώδες περιβάλλον εντός των όγκων του ποντικού, βελτιώνοντας την ικανότητα των κυττάρων CAR Τ να συσσωρεύονται και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Η συσσώρευση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη όταν τα ποντίκια εγχύθηκαν με κύτταρα CAR Τ που παράγουν το μόριο ανοσοποιητικής σηματοδότησης IL-17A, σε σύγκριση με τα κύτταρα CAR Τ που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τυπικές τεχνικές.

Ο Serody και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η επίθεση των κυττάρων Τ CAR θα μπορούσε να διατηρηθεί για μεγαλύτερες περιόδους εάν τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε αγωγή με θεραπευτικά αντισώματα που καταστρέφουν τα ανοσοκατασταλτικά κύτταρα από το περιβάλλον του όγκου και εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σημείο ελέγχου να απενεργοποιήσει τα κύτταρα CAR Τ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των προσεγγίσεων οδήγησε στην πλήρη εξάλειψη των όγκων του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Ποια είναι τα συμπτώματα καρκίνου του μαστού στους άνδρες

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες ανά δύο έτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree - καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .