Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Μελέτη εντοπίζει τρόπους για καλύτερη θεραπεία

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Μελέτη εντοπίζει τρόπους για καλύτερη θεραπεία

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Η ενεργοποίηση μιας ανοσοποιητικής οδού σηματοδότησης που είναι γνωστή για την καταπολέμηση ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των γενετικά τροποποιημένων Τ κυττάρων να εξαλείψουν τον καρκίνο του μαστού σε ποντίκια, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Medicine  ( JEM ), υποδηλώνει ότι τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τα Τ κύτταρα χιμαιρικού αντιγόνου CAR) είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που έχουν γενετικά τροποποιηθεί για να αναγνωρίζουν και να προσβάλλουν καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους. Έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία ασθενών με λεμφώματα Β κυττάρων και επί του παρόντος υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία πολλών άλλων τύπων καρκίνου του αίματος. «Ωστόσο, η κλινική δραστηριότητα των κυττάρων Τ CAR σε ασθενείς ή ζωικά μοντέλα με συμπαγείς όγκους ήταν μέτρια», λέει ο Jonathan S. Serody, καθηγητής Ιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Elizabeth Thomas και Διευθυντής του Προγράμματος Κυτταρικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο. της Ιατρικής Σχολής της Βόρειας Καρολίνας.

Τα CAR Τ κύτταρα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των συμπαγών όγκων επειδή πρέπει να μεταναστεύσουν στους όγκους και μετά να επιβιώσουν αρκετά καιρό για να σκοτώσουν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, τα κύτταρα και τα μόρια που περιβάλλουν τους όγκους είναι συχνά ανοσοκατασταλτικά, ενεργοποιώντας ένα ανοσοποιητικό σημείο ελέγχου που προκαλεί τα κύτταρα CAR Τ να χάσουν τη δραστηριότητά τους.

Στη νέα μελέτη, ο Serody και οι συνάδελφοί του εξέτασαν διάφορες στρατηγικές για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των κυττάρων CAR T σε ένα μοντέλο καρκίνου του μαστού ποντικού . Μία αποτελεσματική στρατηγική ήταν η ταυτόχρονη θεραπεία των ποντικών με φάρμακα, όπως το cGAMP, που ενεργοποιούν την οδό STING, μια οδό σηματοδότησης ανοσοκυττάρων που προκαλεί συνήθως φλεγμονή σε απόκριση σε εισβολείς ιών ή βακτηρίων. Η ενεργοποίηση της οδού STING δημιούργησε ένα προφλεγμονώδες περιβάλλον εντός των όγκων του ποντικού, βελτιώνοντας την ικανότητα των κυττάρων CAR Τ να συσσωρεύονται και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Η συσσώρευση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη όταν τα ποντίκια εγχύθηκαν με κύτταρα CAR Τ που παράγουν το μόριο ανοσοποιητικής σηματοδότησης IL-17A, σε σύγκριση με τα κύτταρα CAR Τ που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τυπικές τεχνικές.

Ο Serody και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η επίθεση των κυττάρων Τ CAR θα μπορούσε να διατηρηθεί για μεγαλύτερες περιόδους εάν τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε αγωγή με θεραπευτικά αντισώματα που καταστρέφουν τα ανοσοκατασταλτικά κύτταρα από το περιβάλλον του όγκου και εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σημείο ελέγχου να απενεργοποιήσει τα κύτταρα CAR Τ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των προσεγγίσεων οδήγησε στην πλήρη εξάλειψη των όγκων του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Ποια είναι τα συμπτώματα καρκίνου του μαστού στους άνδρες

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες ανά δύο έτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.

Η πανδημία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πανδημία Covid-19, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας., ενώ  εκτιμάται ότι την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού γίνονται όλο και πιο συχνές ανά την υφήλιο, και δημιουργούν εύλογη ανησυχία, κυρίως η μετάλλαξη B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, για την πιθανή ανθεκτικότητα τους, τόσο στις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στα εμβόλια.

Διεθνής μελέτη διαπίστωσε αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 σε ενήλικες με σύνδρομο Down

Κορωνοϊός: Μια νέα μελέτη από διεθνή ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, υποστηρίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή.

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών παθήσεων

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας σπάνιων γενετικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κοινές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Πώς νιώθουν οι άνθρωποι που δεν έχουν την αίσθηση της αφής

Αφή: Ένα από τα τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομπότ είναι η επίγνωση της θέσης του σώματος. Εμείς ως άνθρωποι και ζώα το έχουμε λύσει πολύ καλά - αισθανόμαστε όταν αγγίζουμε κάτι και γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια του φυσικού μας εαυτού. Αλλά πώς - είναι απολύτως κρίσιμη η αίσθηση της αφής;