Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Μελέτη εντοπίζει τρόπους για καλύτερη θεραπεία

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Μελέτη εντοπίζει τρόπους για καλύτερη θεραπεία

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Καρκίνος μαστού ανοσοθεραπεία: Η ενεργοποίηση μιας ανοσοποιητικής οδού σηματοδότησης που είναι γνωστή για την καταπολέμηση ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των γενετικά τροποποιημένων Τ κυττάρων να εξαλείψουν τον καρκίνο του μαστού σε ποντίκια, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Medicine  ( JEM ), υποδηλώνει ότι τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τα Τ κύτταρα χιμαιρικού αντιγόνου CAR) είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που έχουν γενετικά τροποποιηθεί για να αναγνωρίζουν και να προσβάλλουν καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους. Έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία ασθενών με λεμφώματα Β κυττάρων και επί του παρόντος υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία πολλών άλλων τύπων καρκίνου του αίματος. «Ωστόσο, η κλινική δραστηριότητα των κυττάρων Τ CAR σε ασθενείς ή ζωικά μοντέλα με συμπαγείς όγκους ήταν μέτρια», λέει ο Jonathan S. Serody, καθηγητής Ιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Elizabeth Thomas και Διευθυντής του Προγράμματος Κυτταρικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο. της Ιατρικής Σχολής της Βόρειας Καρολίνας.

Τα CAR Τ κύτταρα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των συμπαγών όγκων επειδή πρέπει να μεταναστεύσουν στους όγκους και μετά να επιβιώσουν αρκετά καιρό για να σκοτώσουν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, τα κύτταρα και τα μόρια που περιβάλλουν τους όγκους είναι συχνά ανοσοκατασταλτικά, ενεργοποιώντας ένα ανοσοποιητικό σημείο ελέγχου που προκαλεί τα κύτταρα CAR Τ να χάσουν τη δραστηριότητά τους.

Στη νέα μελέτη, ο Serody και οι συνάδελφοί του εξέτασαν διάφορες στρατηγικές για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των κυττάρων CAR T σε ένα μοντέλο καρκίνου του μαστού ποντικού . Μία αποτελεσματική στρατηγική ήταν η ταυτόχρονη θεραπεία των ποντικών με φάρμακα, όπως το cGAMP, που ενεργοποιούν την οδό STING, μια οδό σηματοδότησης ανοσοκυττάρων που προκαλεί συνήθως φλεγμονή σε απόκριση σε εισβολείς ιών ή βακτηρίων. Η ενεργοποίηση της οδού STING δημιούργησε ένα προφλεγμονώδες περιβάλλον εντός των όγκων του ποντικού, βελτιώνοντας την ικανότητα των κυττάρων CAR Τ να συσσωρεύονται και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Η συσσώρευση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη όταν τα ποντίκια εγχύθηκαν με κύτταρα CAR Τ που παράγουν το μόριο ανοσοποιητικής σηματοδότησης IL-17A, σε σύγκριση με τα κύτταρα CAR Τ που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τυπικές τεχνικές.

Ο Serody και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η επίθεση των κυττάρων Τ CAR θα μπορούσε να διατηρηθεί για μεγαλύτερες περιόδους εάν τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε αγωγή με θεραπευτικά αντισώματα που καταστρέφουν τα ανοσοκατασταλτικά κύτταρα από το περιβάλλον του όγκου και εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σημείο ελέγχου να απενεργοποιήσει τα κύτταρα CAR Τ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των προσεγγίσεων οδήγησε στην πλήρη εξάλειψη των όγκων του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Ποια είναι τα συμπτώματα καρκίνου του μαστού στους άνδρες

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες ανά δύο έτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.

Πώς η κατακράτηση υγρών συνδέεται με σοβαρές ιατρικές παθήσεις;

Κατακράτηση Υγρών: Συνιστάται να δείτε το γιατρό σας αντί να κάνετε αυτοθεραπεία, επειδή το οίδημα μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρών ιατρικών καταστάσεων όπως καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο.