Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Έρευνα: Η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο παχέος εντέρου άτομα κάτω των 50

Καρκίνος Έρευνα: Η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο παχέος εντέρου άτομα κάτω των 50

Καρκίνος Έρευνα: "Διαπιστώσαμε ότι η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D - 300 IU την ημέρα ή περισσότερο - συσχετίστηκε με περίπου 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερη ηλικία", δήλωσε η Dr. Kimmie Ng, του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη.

Η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων Βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου ή προκαρκινικών πολύποδων του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, από επιστήμονες του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη, του Harvard T.H. Chan School of Public Health και άλλα ιδρύματα, είναι η πρώτη που συνδέει τα επίπεδα βιταμίνης D με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ενώ η συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα αυξάνονται σε νεότερους ενήλικες – μια ανησυχητική τάση που δεν έχει ακόμη εξηγηθεί. Οι συντάκτες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων συγγραφέων Kimmie Ng, Dana-Farber και Edward Giovannucci, σημείωσαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D από πηγές τροφίμων όπως ψάρια, μανιτάρια, αυγά και γάλα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου θνητότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου.

“Διαπιστώσαμε ότι η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D – 300 IU την ημέρα ή περισσότερο – συσχετίστηκε με περίπου 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερη ηλικία”, δήλωσε η Dr. Kimmie Ng, του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν στην παρακολούθηση 94.205 γυναικών 25-42 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.


Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγνώστηκε μετά την ηλικία των 50 ετών. Τα ευρήματα δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν αυτήν την ασυνέπεια και οι επιστήμονες είπαν ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα αναφορικά με το εάν η προστατευτική επίδραση της βιταμίνης D είναι όντως ισχυρότερη σε νεαρότερους ενήλικές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη συνολική πρόσληψη βιταμίνης D σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και προδρόμων (πολύποδες) σε νεαρότερους ενήλικες.

“Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τεκμηριωμένες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, καθώς και να εντοπίσουμε άτομα υψηλού κινδύνου για να στοχεύσουμε σε προγενέστερο έλεγχο”, κατέληξε η Dr. Ng.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά 21%.

Η μελέτη των ουδετερόφιλων κυττάρων φέρνει νέα δεδομένα στην κατανόηση του καρκίνου

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Close Icon