Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Έρευνα: Η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο παχέος εντέρου άτομα κάτω των 50

Καρκίνος Έρευνα: Η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο παχέος εντέρου άτομα κάτω των 50

Καρκίνος Έρευνα: "Διαπιστώσαμε ότι η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D - 300 IU την ημέρα ή περισσότερο - συσχετίστηκε με περίπου 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερη ηλικία", δήλωσε η Dr. Kimmie Ng, του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη.

Η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων Βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου ή προκαρκινικών πολύποδων του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, από επιστήμονες του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη, του Harvard T.H. Chan School of Public Health και άλλα ιδρύματα, είναι η πρώτη που συνδέει τα επίπεδα βιταμίνης D με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ενώ η συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα αυξάνονται σε νεότερους ενήλικες – μια ανησυχητική τάση που δεν έχει ακόμη εξηγηθεί. Οι συντάκτες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων συγγραφέων Kimmie Ng, Dana-Farber και Edward Giovannucci, σημείωσαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D από πηγές τροφίμων όπως ψάρια, μανιτάρια, αυγά και γάλα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου θνητότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου.

“Διαπιστώσαμε ότι η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D – 300 IU την ημέρα ή περισσότερο – συσχετίστηκε με περίπου 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερη ηλικία”, δήλωσε η Dr. Kimmie Ng, του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν στην παρακολούθηση 94.205 γυναικών 25-42 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγνώστηκε μετά την ηλικία των 50 ετών. Τα ευρήματα δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν αυτήν την ασυνέπεια και οι επιστήμονες είπαν ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα αναφορικά με το εάν η προστατευτική επίδραση της βιταμίνης D είναι όντως ισχυρότερη σε νεαρότερους ενήλικές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη συνολική πρόσληψη βιταμίνης D σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και προδρόμων (πολύποδες) σε νεαρότερους ενήλικες.

“Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τεκμηριωμένες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, καθώς και να εντοπίσουμε άτομα υψηλού κινδύνου για να στοχεύσουμε σε προγενέστερο έλεγχο”, κατέληξε η Dr. Ng.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά 21%.

Η μελέτη των ουδετερόφιλων κυττάρων φέρνει νέα δεδομένα στην κατανόηση του καρκίνου

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.