Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τη νόσο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Καρκίνος: Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τη νόσο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Καρκίνος: Σε σύγκριση με το έτος 2000, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές πρώιμης φάσης που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου NCI το 2022 ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, προέρχονταν από φυλετικές/εθνοτικές ομάδες μειονοτήτων και ζούσαν σε ιστορικά υποεκπροσωπούμενες περιοχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 16ο συνέδριο της Αμερικανικής  Ένωσης  για την Έρευνα για τον Καρκίνο AACR για την επιστήμη των ανισοτήτων υγείας στον καρκίνο στις φυλετικές/εθνοτικές μειονότητες και στις ιατρικά υποεξυπηρετούμενες ομάδες, που πραγματοποιείται από 29 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2023.

“Οι κλινικές δοκιμές πρώιμης φάσης, οι οποίες αξιολογούν κυρίως την ασφάλεια των νέων θεραπειών, είχαν ιστορικά ανεπαρκή εκπροσώπηση των φυλετικών μειονοτήτων, των γυναικών, των ηλικιωμένων ασθενών και των ατόμων από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, μεταξύ άλλων ομάδων”, δήλωσε η Maria Farooq, MBBS, κλινική συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). “Αυτό έχει περιορίσει τη γενίκευση των αποτελεσμάτων των δοκιμών και αυξάνει την πιθανότητα να μην ληφθούν υπόψη σημαντικά ζητήματα ασφάλειας, γεγονός που θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω τις ανισότητες στα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. “Η έλλειψη ποικιλομορφίας στη συσσώρευση κλινικών δοκιμών σε πρώιμη φάση περιορίζει επίσης την πρόσβαση των υποεκπροσωπούμενων ασθενών σε θεραπείες αιχμής που είναι διαθέσιμες μόνο στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών”, πρόσθεσε η ίδια. Για να εκτιμήσουν τις τάσεις στη συσσώρευση κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, ο Farooq και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα δημογραφικά δεδομένα των ασθενών που εγγράφηκαν σε κλινικές δοκιμές φάσης I, I/II και II υπό την αιγίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου NCI μεταξύ 2000 και 2022. Τα δεδομένα ελήφθησαν από τη βάση δεδομένων των ογκολογικών κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης του Προγράμματος Αξιολόγησης Θεραπείας Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου NCI (Cancer Therapy Evaluation Program) (CTEP) που χρηματοδοτείται από το NCI. Η σύγκριση αποκάλυψε σημαντικές αλλαγές στην ηλικία, τη φυλή/εθνικότητα και τη γεωγραφική θέση των ασθενών που εγγράφηκαν σε κλινικές δοκιμές πρώιμης φάσης υπό την αιγίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου NCI κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος. Παρακάτω παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα από δύο χρονικά πλαίσια (2000-2003 και 2020-2022).

Από το 2000-2003 έως το 2020-2022, το ποσοστό των ασθενών σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες αυξήθηκε.

 • 75-84 ετών: 5,9% σε 12,3%
 • 65-74 ετών: 24,2% σε 32,9%
 • 40-64 ετών: 59,8% σε 47,5%

Από το 2000-2003 έως το 2020-2022, το ποσοστό των ασθενών που ανήκουν σε μειονότητες αυξήθηκε.

 • Ισπανόφωνοι/Λατίνοι ασθενείς: 4,2% σε 6,9%
 • Ασιάτες/Νησιώτες του Ειρηνικού: 2,5% σε 5,4%
 • Μη ισπανόφωνοι μαύροι: 6,3% σε 7,1%
 • Άγνωστη ή απροσδιόριστη φυλή/εθνικότητα: 3,3% έως 7,6%
 • Μη ισπανόφωνος λευκός: 83,7% έως 72,9%

Το ποσοστό των ασθενών από τις νότιες και δυτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε από το 2000-2003 έως το 2020-2022.

 • Νότος: 29,1% σε 40,9%
 • Δύση: 7,9% σε 18,2%
 • Βορειοανατολικά: 23,9% σε 20,8%
 • Μεσοδυτικά: 24,4% σε 19,4%

Το ποσοστό των ασθενών που συμμετείχαν σε δοκιμές κοντά στην κατοικία τους αυξήθηκε από το 2000-2003 έως το 2020-2022.

 • Ασθενείς που εγγράφονται σε δοκιμή σε απόσταση 50 μιλίων από τον τόπο κατοικίας τους: 46,5% σε 64,5%
 • Ασθενείς που χρειάστηκε να ταξιδέψουν πάνω από 200 μίλια για να έχουν πρόσβαση σε κλινική δοκιμή: 16,1% σε 8,3%

“Κατά την περίοδο που αξιολογήθηκε, οι κλινικές δοκιμές καρκίνου σε πρώιμη φάση που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου NCI έγιναν πιο αντιπροσωπευτικές του ευρύτερου πληθυσμού ασθενών”, κατέληξε ο Farooq. “Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα”. Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια. “Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι η περαιτέρω αύξηση της προσέγγισης και της προσβασιμότητας σε περιθωριοποιημένες κοινότητες, καθώς και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών των κοινοτήτων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνει την ποικιλομορφία των εγγραφών τώρα και στο μέλλον”, πρόσθεσε. Λόγω του παρατηρησιακού χαρακτήρα της μελέτης, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τις αιτίες των παρατηρούμενων τάσεων. Επιπλέον, είναι πιθανό οι παρατηρούμενες αλλαγές να επηρεάστηκαν από τις αλλαγές στους τύπους καρκίνου και τις ερευνητικές θεραπείες που μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου. Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου NCI, του οποίου ο Farooq είναι υπάλληλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει να δούμε τον καρκίνο με νέους και καλύτερους τρόπους;

Ορισμένοι καρκίνοι βρίσκονται σε άνοδο μεταξύ των Ισπανοαμερικανών

Ερευνητές βρίσκουν πιθανή αιτία για τη χημειοαντίσταση στον καρκίνο του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.