Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρδιακές παθήσεις: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων;

Καρδιακές παθήσεις: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων;

Καρδιακές παθήσεις: Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αυτές τις ευεργετικές τροφές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και την προαγωγή της συνολικής υγείας. Μια παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο McMaster και το Population Research Health Institute (PHRI) στον Καναδά έριξε φως στη σημασία συγκεκριμένων τροφίμων για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφής και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.


Διατροφή και καρδιακές παθήσεις

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες που αφορούσαν 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βαθμολογία διατροφής με βάση τη μελέτη Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) που διεξήγαγε το PHRI. Στόχος ήταν να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της υγείας σε διάφορες περιοχές και μεταξύ ατόμων με και χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο.

Τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων ολικής αλέσεως. Αυτά τα φυσικά και προστατευτικά τρόφιμα αναγνωρίστηκαν ως βασικά στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη επικεντρώθηκε μοναδικά αποκλειστικά σε αυτά τα ευεργετικά τρόφιμα, σε αντίθεση με προηγούμενες βαθμολογίες διατροφής που συνδύαζαν επιβλαβή επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με προστατευτικά τρόφιμα.

Ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, το μέτρο τονίστηκε ως κρίσιμος παράγοντας στην κατανάλωση φυσικών τροφίμων. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων ολικής αλέσεως συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Σημειώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένων κρεάτων με μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα για την υγεία.

Το 2019, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 32% όλων των θανάτων. Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν υπεύθυνα για το 85% περίπου αυτών των θανάτων. Η συνιστώμενη βαθμολογία υγιεινής διατροφής προτείνει την ενσωμάτωση δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών, μιας μερίδας ξηρών καρπών, δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, τριών έως τεσσάρων εβδομαδιαίων μερίδων οσπρίων και δύο έως τριών μερίδων ψαριών στα καθημερινά γεύματα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα μη επεξεργασμένα κρέατα ή πουλερικά μπορούν να αντικατασταθούν αναλόγως.

Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αυτές τις ευεργετικές τροφές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης μιας ποικιλίας φυσικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων σε κατάλληλες μερίδες για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tροφές που πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς τους

Πώς θα επιτύχουμε μια υγιεινή διατροφή και τι πρέπει να κάνουμε;

Η απώλεια του χρωμοσώματος Y βοηθάει στην επιτάχυνση του καρκίνου στους άνδρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Close Icon