Επιστημονικά Νέα

Καρδιά και άγχος: Νέα μελέτη συνδέει το μακροχρόνιο στρες με την καρδιακή προσβολή

Καρδιά και άγχος: Νέα μελέτη συνδέει το μακροχρόνιο στρες με την καρδιακή προσβολή

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή, αυξήθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες πριν υποστεί κάποιος μια καρδιακή προσβολή. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μακροχρόνιο στρες είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές.

«Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, διέφεραν μεταξύ των ατόμων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και εκείνων που δεν είχαν επηρεαστεί από αυτό. Αυτό υποδηλώνει ότι η κορτιζόλη μπορεί να είναι ένας νέος δείκτης κινδύνου για καρδιακές προσβολές. Πρέπει να πάρουμε το άγχος στα σοβαρά», λέει ο καθηγητής Tomas Faresjö από το Τμήμα Επιστημών Υγείας, Ιατρικής και Φροντίδας (HMV) στο Πανεπιστήμιο Linköping, κύριος ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Το άγχος αποτελεί ένα φυσικό μέρος της ζωής μας σήμερα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου στρες στο σώμα μας. Είναι γνωστό ότι το ξαφνικό συναισθηματικό ή σωματικό στρες, όπως αυτό που προκαλείται από φυσικές καταστροφές ή παρόμοια σοβαρά γεγονότα, μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές. Αλλά τι γίνεται με το μακροπρόθεσμο άγχος; Ήταν δύσκολο να μετρηθεί το μακροπρόθεσμο άγχος λόγω της έλλειψης αξιόπιστων μεθόδων. Η ερευνητική ομάδα βελτίωσε τη χρήση ενός νέου βιοδείκτη, με τον οποίο μετρούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αυτό επιτρέπει τη μέτρηση των επιπέδων κορτιζόλης προς τα πίσω στο χρόνο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μέθοδος ανάλυσης είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε ερευνητικά περιβάλλοντα.

«Εάν ρωτήσετε κάποιον που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή εάν αισθάνθηκε άγχος πριν το περιστατικό, η απάντηση συνήθως είναι ναι. Αλλά αυτή η απάντηση μπορεί να χρωματιστεί από το καρδιακό συμβάν. Αποφεύγουμε αυτό το πρόβλημα με τη μέθοδο μας, καθώς χρησιμοποιούμε ένα βιολογικό δείκτη που μπορεί να μετρήσει αναδρομικά και αντικειμενικά δείχνοντας τα επίπεδα του στρες τους μήνες πριν από την καρδιακή προσβολή», λέει ο Tomas Faresjö.

Στην παρούσα μελέτη, με τίτλο: «Stressheart», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα μαλλιών μήκους μεταξύ 1 και 3 εκατοστών, που αντιστοιχούν σε 1-3 μήνες ανάπτυξης της τρίχας.

Η μελέτη έλαβε οικονομική υποστήριξη από την AFA Insurance.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θρομβώσεις και κορωνοϊός

Οι διαφορές στην κρίση πανικού και την καρδιακή προσβολή - Όσα πρέπει να ξέρετε

Ασθενείς που πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν ακόμη περισσότερο φως στη βρετανική μετάλλαξη

Βρετανική μετάλλαξη: Η άκρως μεταδοτική αυτή παραλλαγή, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Κεντ της Αγγλίας πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε έχει κυριαρχήσει σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, μεταξύ άλλων εμφανίζοντας γρήγορη εξάπλωση και στην Ελλάδα, δε φαίνεται τελικά να προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερες επιπλοκές.

Ατομικά VS Ομαδικά Αθλήματα για τα Παιδιά

Τα αθλήματα χωρίζονται σε ατομικά και ομαδικά. Στα ατομικά οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους και εξαρτώνται αποκλειστικά από τον εαυτό τους. Αντιθέτως, στα ομαδικά υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα, με τα οποία συνεργάζονται.