Επιστημονικά Νέα

Καναδάς χειρουργεία: 2 χρόνια θα χρειαστούν για τις χειρουργικές επεμβάσεις που εκκρεμούν λόγω κορωνοϊού

Καναδάς χειρουργεία: 2 χρόνια θα χρειαστούν για τις χειρουργικές επεμβάσεις που εκκρεμούν λόγω κορωνοϊού

Καναδάς χειρουργεία: Η κορύφωση της μείωσης των χειρουργικών επεμβάσεων σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2020, οδηγώντας σε μείωση χειρουργικών επεμβάσεων 14% από την πανδημία, όπως αναφέρει το Καναδικό Ινστιτούτο Πληροφοριών Υγείας (CIHI).

Πολλά χειρουργεία ακυρώθηκαν και τα ραντεβού πήγαν πίσω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς οι νοσοκομειακές δομές παγκοσμίως είχαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν μονάχα με τον κορωνοϊό. Επομένως, ήταν αναγκαία η διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων, η οποία συχνά μεταφέρθηκε για αργότερα. Η κορύφωση της μείωσης των χειρουργικών επεμβάσεων σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2020, οδηγώντας σε μείωση 14% από την πανδημία, όπως αναφέρει το Καναδικό Ινστιτούτο Πληροφοριών Υγείας (CIHI). Θα χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να απαλλαχθούν από τις καθυστερημένες επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου και γόνατος στον Καναδά και συγκεκριμένα στη Νέα Σκωτία, εν μέρει, από την πανδημία της COVID-19.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, το 78% των εκκρεμών χειρουργικών επεμβάσεων είχε ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες επεμβάσεις επαναπρογραμματίστηκαν ή ήταν σε διαδικασία εκ νέου κράτηση, σύμφωνα με ένα πακέτο ενημέρωσης που ετοιμάστηκε για τον Υπουργό Υγείας και Ευεξίας. Το CBC News το απέκτησε μέσω αιτήματος πρόσβασης σε πληροφορίες. Στις αρχές του καλοκαιριού, μόνο το 43% των χειρουργικών επεμβάσεων είχαν πραγματοποιηθεί, επαναπρογραμματιστεί ή αφαιρεθεί από τη λίστα αναμονής. Η αναμονή για πολλές χειρουργικές επεμβάσεις στη Νέα Σκωτία εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα εθνικά κριτήρια αναφοράς, αλλά τα αρχεία δείχνουν ότι για πολλούς ασθενείς, η αναμονή θα είναι ακόμη μεγάλη, ακόμη και για επεμβάσεις προτεραιότητας.

Αν και ο εθνικός στόχος για τη φροντίδα του καρκίνου είναι η αναμονή 10 ημερών, η ενημέρωση περιγράφει τις ακόλουθες αναμονές για διάφορους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων:

 • 36 ημέρες για καρκίνο του μαστού
 • 46 ημέρες για καρκίνο του πνεύμονα
 • 55 ημέρες για καρκίνο του παχέος εντέρου
 • 84 ημέρες για καρκίνο της ουροδόχου κύστης
 • 112 για τον καρκίνο του προστάτη
 • Περίπου 251 ημέρες για να ολοκληρωθεί η επέμβαση καταρράκτη, σε σύγκριση με τις επιθυμητές 112 ημέρες (16 εβδομάδες)
 • Το σημείο αναφοράς για την ολοκλήρωση της αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου είναι 180 ημέρες, αλλά οι ασθενείς στη Νέα Σκωτία περιμένουν κατά μέσο όρο 510 ημέρες για αντικατάσταση ισχίου και 619 για αντικατάσταση γόνατος

15 εκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν προς την αύξηση της ορθοπεδικής υποστήριξης για χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος για να προσπαθήσουν να ευθυγραμμίσουν τους χρόνους αναμονής με το εθνικό σημείο αναφοράς. Προτεραιότητα για την υγειονομική αρχή να ολοκληρώσει περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δουλειά για να βρει τις καλύτερες προσεγγίσεις για τη διαχείριση των εκκρεμοτήτων μας χειρουργικών περιπτώσεων και να επιτύχει τους στόχους χρόνου αναμονής. Αν και το πρώτο και το τρίτο κύμα της πανδημίας επηρέασαν περισσότερο τις χειρουργικές επεμβάσεις, ηυπήρξαν επίσης μειώσεις το περασμένο καλοκαίρι έως το φθινόπωρο λόγω προκλήσεων προσωπικού και υψηλότερων από τις συνηθισμένες απαιτήσεις για νοσοκομειακά κρεβάτια. Πρόκειται για αρκετά συνηθισμένες πιέσεις που επηρέαζαν περιοδικά τη χειρουργική ικανότητα πριν από την COVID-19 και δυστυχώς πολλά από αυτά τα ζητήματα έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία.

Μείωση 14% στα χειρουργεία

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Καναδικό Ινστιτούτο Πληροφοριών Υγείας (CIHI) δείχνουν ότι μετά την έναρξη της πανδημίας, ο μέσος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Σκωτία μειώθηκε κατά περίπου 1.100 το μήνα, ή 14 τοις εκατό σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο του 2019. Σε εθνικό επίπεδο, σημειώθηκε μείωση 18% στις χειρουργικές επεμβάσεις. Στη Νέα Σκωτία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το 2019, υπήρχαν κατά μέσο όρο περίπου:

 • 6% λιγότερες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις το μήνα
 • 6% λιγότερες επεμβάσεις καρκίνου
 • 24% λιγότερες αντικαταστάσεις ισχίου και γόνατος
 • 9%λιγότερες επεμβάσεις καταρράκτη
 • Υπήρχαν κατά μέσο όρο 6.568 διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν το μήνα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με 7.628 το 2019.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Α.Μαστοράκου στο healthweb: Η πανδημία βρίσκεται στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου

Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΑΧΕΠΑ;

Μείωση 80% στα χειρουργεία ζητά με εσωτερικό έγγραφο η Μίνα Γκάγκα, αντιδράσεις από ΕΙΝΑΠ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.