Επιστημονικά Νέα

Ίαν Λίπκιν Columbia: “Δεν νομίζω ότι η ζωή μας θα ξαναγίνει εντελώς κανονική” επισημαίνει ο επιδημιολόγος

Ίαν Λίπκιν Columbia: “Δεν νομίζω ότι η ζωή μας θα ξαναγίνει εντελώς κανονική” επισημαίνει ο επιδημιολόγος

O Ιαν Λίπκιν είναι επιδημιολόγος, διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων και Ανοσίας του Columbia. Από τον περασμένο Ιανουάριο συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές με σκοπό την ανάπτυξη καλύτερων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Ίαν Λίπκιν Columbia: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επιδημιολόγος του Columbia, Ίαν Λίπκιν, ο οποίος προειδοποιεί ότι «θα περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας με αυτόν τον ιό». «Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Θα πρέπει να εμβολιαστούν τα μωρά για πάντα και το πιθανότερο είναι ότι θα δοθούν επιπλέον δόσεις σε όσους εμβολιάζονται. Δεν νομίζω ότι η ζωή μας θα ξαναγίνει εντελώς κανονική» επισημαίνει.

«Ας συγκρίνουμε την Covid-19 με την ευλογιά, τη μόνη λοιμώδη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί. Εκεί δεν είναι ξενιστές τα ζώα και όλοι όσοι προσβάλλονται παρουσιάζουν συμπτώματα. Στην περίπτωσή μας δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Γίνεται μετάδοση από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά ζώα σε όλο τον κόσμο που θα μετατραπούν σε ξενιστές αυτού του ιού. Νυχτερίδες, μινκ, ίσως και άλλα. Όταν αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός, τα επίπεδα της μόλυνσης θα μειωθούν δραστικά. Τα εμβόλια, μαζί με την ανοσία που συνδέεται με την πραγματική μόλυνση, θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι θάνατοι από το 2022. Ο SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί όμως και θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί» εξηγεί ο Ίαν Λίπκιν.

«Εντυπωσιακά τα δεδομένα για τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer»

«Τα δεδομένα των εμβολίων της Moderna και της Pfizer είναι εντυπωσιακά. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα εμβόλια θα μειώσουν το ιικό φορτίο ενός ανθρώπου που έχει μολυνθεί, όπως και τον χρόνο που μεταδίδει τον ιό. Και αυτά τα εμβόλια θα μοιραστούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το να φτάσουν και στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Στις ζώνες αυτές χρειαζόμαστε εμβόλια που δεν έχουν ανάγκη το κρύο» τονίζει.

«Ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε στην κανονικότητα είναι η συλλογική ανοσία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αποκτήσει ανοσία το 60% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Covid-19 απαιτεί παγκόσμιες λύσεις και είναι ενθαρρυντικό ότι η G20 προσανατολίζεται σε ένα πρόγραμμα παγκόσμιου εμβολιασμού και όχι σε εθνικές λύσεις. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στην προ της πανδημίας κανονικότητα, όπως δεν επιστρέψαμε στην προ της 11ης Σεπτεμβρίου κανονικότητα. Η Covid-19 μας έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε στους ιούς, όπως και πόσο ικανοί είμαστε να απαντάμε στις κρίσεις με τη βοήθεια της επιστήμης» σημειώνει ο επιδημιολόγος.

Πώς ο κορωνοϊός μετατράπηκε σε πανδημία

«Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αυτός ο ιός μετατράπηκε σε πανδημία, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι κανείς, κανένας άνθρωπος, δεν δημιούργησε σκοπίμως τον ιό» τονίζει. «Από εκεί και πέρα, κανείς δεν ξέρει τι συνέβη. Η Κίνα θα επενδύσει πολλά χρήματα για να αναλύσει άγρια ζώα. Το 2012, όταν αρχίσαμε να ερευνούμε την προέλευση του MERS, στρέψαμε την προσοχή μας στις νυχτερίδες γιατί ο ιός που έμοιαζε περισσότερο με αυτόν που ψάχναμε είχε εντοπιστεί σε αυτά τα θηλαστικά. Όμως ο ασθενής μηδέν του MERS είχε τέσσερις καμήλες κι έτσι αρχίσαμε να εξετάζουμε κι αυτά τα ζώα. Διαπιστώσαμε ότι είχαν αντισώματα. Μελετήσαμε σχεδόν όλες τις καμήλες της αραβικής χερσονήσου και είδαμε ότι το 75% είχαν αντισώματα. Εξετάσαμε τις τράπεζες αίματος καμήλας και βρήκαμε ότι ο ιός κυκλοφορούσε τουλάχιστον για δέκα χρόνια. Είναι πιθανό λοιπόν να υπήρξαν κρούσματα MERS που δεν τα είδε κανείς» υπογραμμίζει.

«Η ομάδα μου κι εγώ εκτιμάμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 320.000 άγνωστοι ιοί που μπορεί να μολύνουν τα θηλαστικά. Άλλες εκτιμήσεις μιλούν για ένα εκατομμύριο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα διεθνούς συνεργασίας με σκοπό την επένδυση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μελέτη αυτών των ιών.

Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι πως όταν συναντάς έναν τέτοιο ιό δεν ξέρεις αν θα μολύνει τον άνθρωπο. Είναι λοιπόν αυτός ο καλύτερος τρόπος να ξοδεύεις χρήματα; Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλοι. Σε όλον τον κόσμο, για παράδειγμα, υπάρχουν ζωολογικοί κήποι. Κάθε νέος παθογόνος οργανισμός μπορεί να διεισδύσει στους ζωολογικούς κήπους και να σκοτώσει ζώα. Η μελέτη αυτών των ζώων θα μας πρόσφερε πολλά στοιχεία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με νεκρά άγρια, ή και οικόσιτα, ζώα, που θα είναι το θερμόμετρο της κυκλοφορίας ενός ιού» λέει ο καθηγητής.

«Προτού εκδηλωθεί μια επιδημία, ο ιός κυκλοφορεί για ένα διάστημα σε σιωπηρή μορφή. Αυτό συνέβη με τον HIV τη δεκαετία του ’40. Το ίδιο έγινε προφανώς και με τον SARS-CoV-2. Όταν αποκτήσουμε την κατάλληλη τεχνολογία που θα βασίζεται σε αντισώματα, θα διαπιστώσουμε πιθανότατα ότι είχαν προσβληθεί άνθρωποι πολύ πριν ο ιός εντοπιστεί τον Δεκέμβριο στην Γουχάν» καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Πλάνο της έρευνας για την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού

Παν/μιο Columbia: Έρευνα για το σταμάτημα της μετάδοσης ιών με αερομεταφερόμενα σταγονίδια

Νέες προσπάθειες για τεστ κοροναϊού κατ΄οίκον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree - καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .