Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.


Τα άτομα που τρώνε μόλις δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που τρώνε λιγότερες μερίδες. Και ο κίνδυνος αυξάνεται με μεγαλύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές από το Harvard. Διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ξηρούς καρπούς και όσπρια, ή μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στο The American Journal of Clinical Nutrition. «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν σθεναρά τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, και αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας». Αυτό δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Xiao Gu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αυτή η μελέτη, η οποία ανέλυσε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των συμμετεχόντων που παρακολουθούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτει ένα μεγαλύτερο επίπεδο βεβαιότητας για τη συσχέτιση .

Αύξηση ποσοστών διαβήτη στις ΗΠΑ και παγκοσμίως

Τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Αυτό είναι ανησυχητικό όχι μόνο επειδή η ασθένεια είναι μια σοβαρή επιβάρυνση, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 216.695 συμμετέχοντες από τη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS), το NHS II και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (HPFS). Η δίαιτα αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, συσχετίστηκε έντονα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

  • Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο.
  • Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Και κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τα πιθανά αποτελέσματα της αντικατάστασης μιας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με άλλη πηγή πρωτεΐνης. Διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας ξηρών καρπών και οσπρίων συσχετίστηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Δεδομένων των ευρημάτων μας και των προηγούμενων εργασιών άλλων, ένα όριο περίπου μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τα άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής και θα προσφέρει άλλα περιβαλλοντικά οφέλη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα μήλα βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη;

Διαβήτης σε κατοικίδια - Ποια 6 σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας διαχειρίζοντας τον διαβήτη μας;

Γιατί οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετωποκροταφική Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η μορφή της άνοιας;

Μετωποκροταφική Άνοια: Η μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia - FTD) είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Ξαφνική Ζάλη: Πότε χρειάζεται να ανησυχήσετε

Ξαφνική Ζάλη: Η ξαφνική ζαλάδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες

Άνοια: Επιτίθεται σε αυτό το είδος μνήμης

Άνοια: Η άνοια είναι μια νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη μνήμη, την κρίση και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Ειδικά η μνήμη επηρεάζεται σημαντικά σε άτομα με άνοια

Αλλεργίες: Πώς να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση, με συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση. Παρόλο που υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικούς τρόπους

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κνησμό στο έκζεμα

Έκζεμα: Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του εκζέματος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η σωστή αντιμετώπιση του κνησμού είναι βασική για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή επιπλοκών

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία;

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που κατά κανόνα είναι αβλαβείς, όπως η γύρη, η σκόνη ή ορισμένα τρόφιμα. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα όπως καταρροή

Πώς προκαλεί άγχος η φλεγμονή;

Άγχος: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή κινδύνου. Όταν όμως γίνεται χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας

Close Icon