Επιστημονικά Νέα

Η κακή φυσική κατάσταση εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα

Η κακή φυσική κατάσταση εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα

Η κακή φυσική κατάσταση είναι τρομερά επιβλαβής για την υγεία και τη μακροζωία σύμφωνα με μια νέα, μακροχρόνια μελέτη σε μεσήλικες άνδρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι γι’ αυτή την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και τα άλλα Ινστιτούτα μετέτρεψαν μια εντυπωσιακά μεγάλη και μακροπρόθεσμη βάση δεδομένων με πληροφορίες, με Σουηδούς άνδρες.

Το σύνολο των δεδομένων, ονομάστηκε κυνικά, «Η μελέτη των ανδρών που γεννήθηκαν  το 1963,». Το 1963, σχεδόν 1.000 υγιείς άνδρες 50ετών στο Γκέτεμποργκ, που γεννήθηκαν το 1913, συμφώνησαν να μελετηθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους, με σκοπό να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους κινδύνους της ζωής σε σχέση με τις αρρώστιες και ειδικά τις καρδιακές ασθένειες.

Οι άνδρες ολοκλήρωσαν το βασικό τεστ υγείας το 1963,(συμπεριλάμβανε τιμές της αρτηριακής πίεσης, το βάρος, τη χοληστερόλη τους, και κάθε πότε ασκούνται και καπνίζουν). Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν οι εθελοντές ήταν 54 ετών, μερικοί από αυτούς υποβλήθηκαν σε πιο εκτεταμένες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός τεστ κοπώσεως σχεδιασμένο για να προσδιορίσει με ακρίβεια τη μέγιστη αερόβια ικανότητα τους και τη VO2 max (μέτρηση μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου).
Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μαθηματικό τύπο, που τους επέτρεψε να εκτιμηθεί η αερόβια ικανότητα των υπολοίπων συμμετεχόντων.

Η αερόβια ικανότητα είναι ένα ενδιαφέρον μέτρο προς μελέτη για τους επιστήμονες, γιατί επηρεάζεται τόσο από τη γενετική, όσο και από τον τρόπο ζωής. Κάποια μερίδα της VO2 max μας είναι έμφυτη. Την έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας. Αλλά ένα μεγάλο μέρος της αντοχής μας καθορίζεται από τον τρόπο ζωής μας. Η καθιστική ζωή μειώνει τη VO2 max, όπως άλλωστε και το υπερβολικό βάρος, ενώ η άσκηση την αυξάνει.

Για να καθοριστεί ποιες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει στην υγεία και στην διάρκεια ζωής, οι επιστήμονες ξεχώρισαν τους άνδρες σε τρεις κατηγορίες: εκείνους με χαμηλή, μεσαία ή υψηλή αερόβια ικανότητα στην ηλικία των 54. Στη συνέχεια ακολούθησαν τους άντρες για σχεδόν 50 χρόνια! Κατά την περίοδο αυτή, οι επιζώντες εθελοντές ολοκλήρωσαν τα τεστ υγείας, που γίνονταν περίπου μια φορά κάθε δεκαετία.

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι το κάπνισμα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην διάρκεια ζωής. Ουσιαστικά μειώνει αισθητά τη ζωή. Αλλά η χαμηλή αερόβια ικανότητα δεν ήταν πολύ πίσω. Οι άνδρες στην ομάδα με την χαμηλότερη VO2 max είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από αυτούς με μεσαία αερόβια ικανότητα, και περίπου 42% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με τους άνδρες που ήταν το πιο γυμνασμένοι.

Η κακή φυσική κατάσταση αποδείχθηκε ότι ήταν πιο ανθυγιεινή ακόμα και από την υψηλή αρτηριακή πίεση ή ένα κακό προφίλ χοληστερόλης, απ’ ότι διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι πολύ γυμνασμένοι άντρες με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή σχετικά ανθυγιεινά προφίλ χοληστερόλης έτειναν να ζουν περισσότερο από τους εκτός φόρμας άνδρες με καλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

Φυσικά, αυτή η μελέτη διαπίστωσε δεσμούς μεταξύ κακής φυσικής κατάστασης και σύντομη διάρκεια ζωής. Δεν μπορεί να αποδείξει ότι το ένα προκαλεί το άλλο, ή να εξηγήσει πώς η VO2 max μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα, καθώς οι επιστήμονες εικάζουν, ότι με την ενίσχυση του σώματος, η καλύτερη φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας ποικιλίας χρόνιων ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καθοριστικός ρόλος της θαλάσσιας χελώνας στα νερά των ωκεανών

Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και η επικινδυνότητα των κλειστών χώρων

Τι σημαίνει το μυστηριώδες τραγούδι του μεγαλύτερου θηλαστικού στη θάλασσα;

Η μετάβαση της ώρας του τραγουδιού από το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τις μεμονωμένες ετικέτες βοήθησαν τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ήταν ένα σαφές σημάδι αλλαγής συμπεριφοράς.

Επιστήμονες εντοπίζουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων

Έρευνα: Επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού κατά των βακτηριακών λοιμώξεων έχουν εντοπίσει μια θρεπτική ουσία - την ταυρίνη - που βοηθά το έντερο να θυμάται προηγούμενες λοιμώξεις και να σκοτώνει τα βακτήρια που εισβάλλουν, όπως το Klebsiella pneumoniae (Kpn).