Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η έλλειψη οξυγόνου συμβάλλει στην παχυσαρκία

Η έλλειψη οξυγόνου συμβάλλει στην παχυσαρκία

 

Η έλλειψη οξυγόνου από τον οργανισμό συμβάλλει στην παχυσαρκία,σύμφωνα με έρευνα ελλήνων ιατρών η οποία  σχετίζει άμεσα την έλλειψη οξυγόνου με την κυτταρική παχυσαρκία, τη συσσώρευση δηλαδή λιπιδίων στα κύτταρα.  

 Αναλυτικότερα, η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας και δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Cell Science.

“Η έρευνα έδειξε ότι έκθεση καλλιεργειών ανθρωπίνων κυττάρων σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου (υποξία) προκαλεί την συσσώρευση σταγονιδίων λίπους στο εσωτερικό των κυττάρων, ένα είδος δηλαδή κυτταρικής “παχυσαρκίας. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι αυτό οφείλεται στην επαγωγή από την υποξία του παράγοντα HIF-1, ο οποίος ενεργοποιεί την έκφραση του ενζύμου λιπίνη και την σύνθεση τριγλυκεριδίων. Είναι σημαντικό ότι η συσσώρευση των λιπιδίων μπορεί να αποφευχθεί όταν στα κύτταρα χορηγηθεί ένα φυσικό φλαβονοειδές που αναστέλλει την δράση του HIF-1” επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σίμος, η ομάδα του οποίου εκπόνησε την έρευνα μαζί με τον με λέκτορα Βιοχημείας Ηλία Μυλωνή σε συνεργασία με την ομάδα του δρ Συμεών Σινιόσογλου στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ.


Ένας από τους λόγους που η σωματική παχυσαρκία οδηγεί συχνά σε προβλήματα υγείας είναι η άγνωστης αιτίας έκτοπη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα ζωτικών οργάνων όπως το ήπαρ. Η προκαλούμενη ασθένεια του “μη-αλκοολικού λιπώδους ήπατος” συχνά εξελίσσεται σε ηπατίτιδα και κίρρωση, μια επικίνδυνη για την ζωή κατάσταση. “Η μελέτη αυτή έρχεται να συμβάλει στην διαλεύκανση της αιτιολογίας αυτού του φαινομένου”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εξέταση που ανιχνεύει με ακρίβεια 95% τον καρκίνο του εντέρου βάζει τέλος στην κολονοσκόπηση 

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της ημικρανίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon