Επιστημονικά Νέα

HRV: Η πιο σημαντική μέτρηση υγείας είναι τώρα στα χέρια σας

HRV: Η πιο σημαντική μέτρηση υγείας είναι τώρα στα χέρια σας

HRV: Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) προσφέρει πληροφορίες για την ανάρρωση από ασθένεια, τραυματισμό ή άσκηση, παρακολουθεί τα επίπεδα σωματικού και συναισθηματικού στρες και λειτουργεί ως προγνωστικός παράγοντας καρδιακής ανεπάρκειας.

Για αιώνες, οι γιατροί έχουν στραφεί σε μια ποικιλία ζωτικών σημείων για να αξιολογήσουν γρήγορα την ευημερία των ασθενών. Μια επίσκεψη στα επείγοντα αυτές τις μέρες μπορεί να οδηγήσει σε έως και πέντε μετρήσεις, καθεμία από τις οποίες προσφέρει μοναδικές ενδείξεις για το τι συμβαίνει μέσα στο περίπλοκο ανθρώπινο σώμα. Πρόσφατα, ωστόσο, εμφανίστηκε ένας νέος αριθμός που μπορεί να αποδειχθεί η πιο χρήσιμη διαθέσιμη πληροφορία για την κατανόηση της υποκείμενης κατάστασης υγείας κάποιου.

Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) προσφέρει πληροφορίες για την ανάρρωση από ασθένεια, τραυματισμό ή άσκηση, μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα σωματικού και συναισθηματικού στρες και ακόμη και να λειτουργεί ως προγνωστικός παράγοντας καρδιακής ανεπάρκειας. Η πρόοδος της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων εικόνας, καθιστά πλέον τη μέτρηση HRV προσβάσιμη σε οποιονδήποτε διαθέτει ιμάντα στήθους ή smartphone.

Ανάμεσα στα πιο κοινά μέτρα, ο καρδιακός και ο αναπνευστικός ρυθμός είναι τα πιο απλά στη λήψη — χρειάζεστε απλώς ένα ρολόι με δεύτερο χέρι για να μετρήσετε. Απαιτείται πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός για τη θερμοκρασία του σώματος, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, αλλά είναι επίσης αρκετά απλοί. Η ιστορία της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης χρονολογείται πριν από 300 χρόνια, όταν ο αιδεσιμότατος Stephen Hales κόλλησε σωλήνες σε ένα άλογο για να δει πόσο ψηλά θα ανέβαινε η στήλη αίματος. Σήμερα, χρειάζεστε απλώς μια περιχειρίδα συνδεδεμένη σε κάποια ηλεκτρονικά.

Ενώ ο καρδιακός ρυθμός παρέχει παλμούς ανά λεπτό, η μεταβλητότητα δείχνει την αλλαγή στο χρονικό χάσμα μεταξύ αυτών των καρδιακών συσπάσεων. Ο καρδιακός παλμός συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αναπνοή: επιταχύνεται καθώς εισπνέετε και επιβραδύνεται όταν εκπνέετε — και αυτή η διαφορά παρέχει ένα μέτρο μεταβλητότητας. Αλλά όταν το σώμα είναι κουρασμένο, η διαφορά στον καρδιακό ρυθμό μεταξύ της εισπνοής και της εκπνοής μειώνεται.

Η σύλληψη του HRV είναι λίγο πιο περίπλοκη από τις παραδοσιακές μετρήσεις, επειδή απαιτούνται πιο ακριβή όργανα για την ανίχνευση, τον χρόνο και την καταγραφή των παλμών της καρδιάς και στη συνέχεια την εκτέλεση της στατιστικής ανάλυσης για τον υπολογισμό της μεταβλητότητας. Δύο ασθενείς μπορεί να έχουν ακριβώς τον ίδιο καρδιακό ρυθμό (HR) αλλά διαφορετικά κενά (HRV), επομένως η ακρίβεια είναι κρίσιμη.

Ο Χέιλς είχε παρατηρήσει τη σύνδεση μεταξύ του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής, ενώ ο Γερμανός γιατρός Καρλ Λούντβιχ αργότερα παρατήρησε ότι άλλαζε ανάλογα με τις φάσεις του κύκλου της αναπνοής. Ωστόσο, μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισαν να συμφωνούνται ευρέως οι σύγχρονες τυποποιημένες μετρήσεις του HRV, ακριβώς όπως η έρευνα κατέδειξε την αξία της μέτρησης ως προγνωστικού δείκτη θνησιμότητας μετά από καρδιακή προσβολή. Τα μηχανήματα ηλεκτροκαρδιογραφίας (ΗΚΓ) είναι ένα χρυσό πρότυπο στην παρακολούθηση της καρδιάς και μπορούν να παρέχουν μέτρηση του HRV. Αλλά είναι δυσκίνητα και ακριβά.

Οι πιο προηγμένοι ημιαγωγοί έχουν επιτρέψει σε καλύτερους αισθητήρες να λαμβάνουν ακριβείς μετρήσεις από έναν ιμάντα στήθους. Την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος έχει φτάσει στο σημείο να επιτρέπει τη χρήση της κάμερας και του φλας ενός iPhone για την ανίχνευση του αίματος που ρέει μέσω του δακτύλου και την ακριβή καταγραφή των παλμών. Αυτή η ευκολία στη χρήση έχει προκαλέσει μια αναταραχή νέων εφαρμογών και gadget, καθώς και μια έκρηξη στην έρευνα για το πώς λειτουργεί το HRV, τι μετρά και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μεταξύ των πολλών διεργασιών που ρυθμίζουν το ανθρώπινο σώμα είναι το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η πέψη, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός. Μέσα σε αυτό το σύστημα υπάρχουν δύο κλάδοι – συμπαθητικός και παρασυμπαθητικός – που λειτουργούν ως ένα είδος yin-yang, εξισορροπώντας ο ένας τον άλλον σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος. Τείνουμε να θεωρούμε ότι ένας «φυσιολογικός» καρδιακός ρυθμός είναι περίπου 60 παλμοί ανά λεπτό (bpm), ωστόσο ο εγγενής καρδιακός ρυθμός για τον άνθρωπο – όταν τίποτα δεν τον ρυθμίζει – είναι στην πραγματικότητα κοντά στα 100 bpm. Το παρασυμπαθητικό σύστημα το χαμηλώνει όταν ξεκουράζεται.

«Ενώ ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αλλάξει ελάχιστα εκτός από πολύ ισχυρούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ασθένεια ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το HRV θα παρουσιάσει μια πιο αξιοσημείωτη αλλαγή», δήλωσε ο Marco Altini, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί τόσο στην επιστήμη δεδομένων όσο και στην ανθρώπινη κίνηση, και ίδρυσε την εφαρμογή HRV4Training. μου είπε πρόσφατα. Το HRV, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ ατομικό και απαιτεί τη συλλογή των βασικών στοιχείων για πολλές ημέρες και σε παρόμοιες περιστάσεις κάθε φορά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάνει καλό η φυσική δραστηριότητα όταν είμαστε ασθενείς;

Βελτιώστε την υγεία σας με τον καινούργιο χρόνο

Αύξηση των καρδιακών προσβολών τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Δεκεμβρίου

Προσδιορισμός οδών για την επιβράδυνση της καρδιακής γήρανσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.