Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

HRV: Η πιο σημαντική μέτρηση υγείας είναι τώρα στα χέρια σας

HRV: Η πιο σημαντική μέτρηση υγείας είναι τώρα στα χέρια σας

HRV: Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) προσφέρει πληροφορίες για την ανάρρωση από ασθένεια, τραυματισμό ή άσκηση, παρακολουθεί τα επίπεδα σωματικού και συναισθηματικού στρες και λειτουργεί ως προγνωστικός παράγοντας καρδιακής ανεπάρκειας.

Για αιώνες, οι γιατροί έχουν στραφεί σε μια ποικιλία ζωτικών σημείων για να αξιολογήσουν γρήγορα την ευημερία των ασθενών. Μια επίσκεψη στα επείγοντα αυτές τις μέρες μπορεί να οδηγήσει σε έως και πέντε μετρήσεις, καθεμία από τις οποίες προσφέρει μοναδικές ενδείξεις για το τι συμβαίνει μέσα στο περίπλοκο ανθρώπινο σώμα. Πρόσφατα, ωστόσο, εμφανίστηκε ένας νέος αριθμός που μπορεί να αποδειχθεί η πιο χρήσιμη διαθέσιμη πληροφορία για την κατανόηση της υποκείμενης κατάστασης υγείας κάποιου.

Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) προσφέρει πληροφορίες για την ανάρρωση από ασθένεια, τραυματισμό ή άσκηση, μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα σωματικού και συναισθηματικού στρες και ακόμη και να λειτουργεί ως προγνωστικός παράγοντας καρδιακής ανεπάρκειας. Η πρόοδος της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων εικόνας, καθιστά πλέον τη μέτρηση HRV προσβάσιμη σε οποιονδήποτε διαθέτει ιμάντα στήθους ή smartphone.

Ανάμεσα στα πιο κοινά μέτρα, ο καρδιακός και ο αναπνευστικός ρυθμός είναι τα πιο απλά στη λήψη — χρειάζεστε απλώς ένα ρολόι με δεύτερο χέρι για να μετρήσετε. Απαιτείται πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός για τη θερμοκρασία του σώματος, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, αλλά είναι επίσης αρκετά απλοί. Η ιστορία της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης χρονολογείται πριν από 300 χρόνια, όταν ο αιδεσιμότατος Stephen Hales κόλλησε σωλήνες σε ένα άλογο για να δει πόσο ψηλά θα ανέβαινε η στήλη αίματος. Σήμερα, χρειάζεστε απλώς μια περιχειρίδα συνδεδεμένη σε κάποια ηλεκτρονικά.

Ενώ ο καρδιακός ρυθμός παρέχει παλμούς ανά λεπτό, η μεταβλητότητα δείχνει την αλλαγή στο χρονικό χάσμα μεταξύ αυτών των καρδιακών συσπάσεων. Ο καρδιακός παλμός συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αναπνοή: επιταχύνεται καθώς εισπνέετε και επιβραδύνεται όταν εκπνέετε — και αυτή η διαφορά παρέχει ένα μέτρο μεταβλητότητας. Αλλά όταν το σώμα είναι κουρασμένο, η διαφορά στον καρδιακό ρυθμό μεταξύ της εισπνοής και της εκπνοής μειώνεται.

Η σύλληψη του HRV είναι λίγο πιο περίπλοκη από τις παραδοσιακές μετρήσεις, επειδή απαιτούνται πιο ακριβή όργανα για την ανίχνευση, τον χρόνο και την καταγραφή των παλμών της καρδιάς και στη συνέχεια την εκτέλεση της στατιστικής ανάλυσης για τον υπολογισμό της μεταβλητότητας. Δύο ασθενείς μπορεί να έχουν ακριβώς τον ίδιο καρδιακό ρυθμό (HR) αλλά διαφορετικά κενά (HRV), επομένως η ακρίβεια είναι κρίσιμη.

Ο Χέιλς είχε παρατηρήσει τη σύνδεση μεταξύ του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής, ενώ ο Γερμανός γιατρός Καρλ Λούντβιχ αργότερα παρατήρησε ότι άλλαζε ανάλογα με τις φάσεις του κύκλου της αναπνοής. Ωστόσο, μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισαν να συμφωνούνται ευρέως οι σύγχρονες τυποποιημένες μετρήσεις του HRV, ακριβώς όπως η έρευνα κατέδειξε την αξία της μέτρησης ως προγνωστικού δείκτη θνησιμότητας μετά από καρδιακή προσβολή. Τα μηχανήματα ηλεκτροκαρδιογραφίας (ΗΚΓ) είναι ένα χρυσό πρότυπο στην παρακολούθηση της καρδιάς και μπορούν να παρέχουν μέτρηση του HRV. Αλλά είναι δυσκίνητα και ακριβά.

Οι πιο προηγμένοι ημιαγωγοί έχουν επιτρέψει σε καλύτερους αισθητήρες να λαμβάνουν ακριβείς μετρήσεις από έναν ιμάντα στήθους. Την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος έχει φτάσει στο σημείο να επιτρέπει τη χρήση της κάμερας και του φλας ενός iPhone για την ανίχνευση του αίματος που ρέει μέσω του δακτύλου και την ακριβή καταγραφή των παλμών. Αυτή η ευκολία στη χρήση έχει προκαλέσει μια αναταραχή νέων εφαρμογών και gadget, καθώς και μια έκρηξη στην έρευνα για το πώς λειτουργεί το HRV, τι μετρά και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μεταξύ των πολλών διεργασιών που ρυθμίζουν το ανθρώπινο σώμα είναι το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η πέψη, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός. Μέσα σε αυτό το σύστημα υπάρχουν δύο κλάδοι – συμπαθητικός και παρασυμπαθητικός – που λειτουργούν ως ένα είδος yin-yang, εξισορροπώντας ο ένας τον άλλον σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος. Τείνουμε να θεωρούμε ότι ένας «φυσιολογικός» καρδιακός ρυθμός είναι περίπου 60 παλμοί ανά λεπτό (bpm), ωστόσο ο εγγενής καρδιακός ρυθμός για τον άνθρωπο – όταν τίποτα δεν τον ρυθμίζει – είναι στην πραγματικότητα κοντά στα 100 bpm. Το παρασυμπαθητικό σύστημα το χαμηλώνει όταν ξεκουράζεται.

«Ενώ ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αλλάξει ελάχιστα εκτός από πολύ ισχυρούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ασθένεια ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το HRV θα παρουσιάσει μια πιο αξιοσημείωτη αλλαγή», δήλωσε ο Marco Altini, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί τόσο στην επιστήμη δεδομένων όσο και στην ανθρώπινη κίνηση, και ίδρυσε την εφαρμογή HRV4Training. μου είπε πρόσφατα. Το HRV, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ ατομικό και απαιτεί τη συλλογή των βασικών στοιχείων για πολλές ημέρες και σε παρόμοιες περιστάσεις κάθε φορά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάνει καλό η φυσική δραστηριότητα όταν είμαστε ασθενείς;

Βελτιώστε την υγεία σας με τον καινούργιο χρόνο

Αύξηση των καρδιακών προσβολών τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Δεκεμβρίου

Προσδιορισμός οδών για την επιβράδυνση της καρδιακής γήρανσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Conn: Μια επισκόπηση του πρωτογενούς αλδοστερονισμού

Σύνδρομο Conn: Το σύνδρομο Cohn, γνωστό και ως πρωτογενής αλδοστερονισμός, είναι μια διαταραχή των επινεφριδίων που χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή της αλδοστερόνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα.

Σύνδρομο Pandas: Συμπτώματα και διαχείριση

Σύνδρομο Pandas: Το σύνδρομο PANDAS, το οποίο σημαίνει Παιδιατρικές Αυτοάνοσες Νευροψυχιατρικές Διαταραχές που σχετίζονται με Στρεπτοκοκκικές Λοιμώξεις, είναι μια σπάνια παιδιατρική νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ξαφνική έναρξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) ή/και διαταραχών τικ μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη

Ποια τα αίτια και η θεραπεία για την τριχοτιλλομανία;

Τριχοτιλλομανία: Η τριχοτιλλομανία, που συχνά αναφέρεται ως διαταραχή τράβηγμα μαλλιών, είναι μια ψυχολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και ακαταμάχητες παρορμήσεις να τραβήξουν τρίχες από διάφορα μέρη του σώματος

Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση στο σύνδρομο Raynaud

Σύνδρομο Raynaud: Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει τη ροή του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος - συνήθως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών - ως απόκριση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες.

Κοιλιοκάκη: Προετοιμασία για ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές

Κοιλιοκάκη: Οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές προκλήσεις για τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη

Σύνδρομο του Απατεώνα: Αμφιθυμίες και Αυτοαμφισβήτηση

Σύνδρομο του Απατεώνα: Το σύνδρομο απατεώνων είναι ένα ψυχολογικό μοτίβο όπου τα άτομα αμφιβάλλουν για τα επιτεύγματά τους και έχουν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως απάτη, παρά τα στοιχεία της ικανότητάς τους.

Close Icon