Γυναικολογία

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου και σε ποιά ηλικία να ξεκινήσει

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου και σε ποιά ηλικία να ξεκινήσει

Η γενικότερη σύσταση είναι η νεαρή γυναίκα να ξεκινήσει να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου από την ηλικία των 21 ετών κι έπειτα.

Δεν υφίσταται ουσιαστική αντένδειξη μία νέα γυναίκα να υποβληθεί στην εξέταση αυτή ακόμα και σε νεαρότερη ηλικία, αν είναι σεξουαλικώς ενεργή. Εντούτοις, η πρακτική αυτή έχει τεθεί κατά καιρούς υπό αμφισβήτηση για δύο λόγους:

  • • Στις νεαρότερες ηλικίες είναι συχνά τα «μη φυσιολογικά» ευρήματα, τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους γιατρεύονται αυτόματα, χωρίς να απαιτηθεί ιατρική παρέμβαση. Επομένως, υφίσταται το ενδεχόμενο τέτοια ευρήματα να οδηγήσουν σε ενός είδους «υπερδιάγνωση» και «υπερθεραπεία», οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική ιατρική παρέμβαση, που όμως δεν ωφελεί ουσιωδώς την ενδιαφερομένη, ενώ της προκαλεί άγχος και ψυχολογική πίεση.
  • • Οι πραγματικές πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ηλικίες μικρότερες των 21 ετών είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Σε κάθε περίπτωση, αν προκριθεί η επιλογή της υποβολής μίας νεαρής κοπέλας στην εξέταση αυτή σε ηλικία μικρότερη των 21, είναι απαραίτητο οι δύο αυτοί λόγοι να ληφθούν υπόψη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Επομένως, δεν συνιστάται να «σπεύσουμε» να αντιμετωπίσουμε ειδικά χαμηλού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις σε μικρές ηλικίες, αλλά να τηρήσουμε στάση αναμονής, μέχρι το επόμενο test Παπανικολάου. Η επιλογή του μήκους του μεσοδιαστήματος έως το επόμενο test Παπανικολάου εξαρτάται από το ιστορικό της νεαρής γυναίκας και το αποφασίζει ο θεράπων ιατρός.

Εξαίρεση στο όριο των 21 ετών αποτελούν οι γυναίκες και τα κορίτσια, που είναι σεξουαλικώς ενεργές και έχουν «αποδυναμωμένο» ανοσοποιητικό σύστημα (έτσι ονομάζεται το σύστημα άμυνας του οργανισμού, που μας προστατεύει από βακτήρια, ιούς και καρκίνο). Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν φορείς του HIV ή άτομα, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (φάρμακα, που περιορίζουν τη δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος).

Κάθε πότε συνιστάται μία γυναίκα να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου;

Είναι αλήθεια, πως πλέον έχει διατυπωθεί η άποψη, πως δεν υφίσταται λόγος μία γυναίκα να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου σε ετήσια βάση.

Μάλιστα ειδικά, αν συγχρόνως με το test Παπανικολάου η γυναίκα υποβληθεί και σε HPV – DNA test, τότε, αν αμφότερες οι εξετάσεις είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα, το μεσοδιάστημα μπορεί να αυξηθεί ακόμα και στα 3 χρόνια.

Εντούτοις, ο αντίλογος στην άποψη αυτή διατυπώνει τα εξής επιχειρήματα:

  • • Χάρη στην ετήσια εφαρμογή του test Παπανικολάου ήδη από τη δεκαετία του 1950, η επίπτωση (συχνότητα) του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί κατά πάνω από 60% και αυτό είναι δεδομένο. Γιατί να αλλάξει μία αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος;
  • • Το κόστος του test Παπανικολάου έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος και κατ’ ουσία αποτελεί μια μη επεμβατική εξέταση.
  • • Κατά τη λήψη του test Παπανικολάου, ο ιατρός υποβάλλει τη γυναίκα σε πλήρη γυναικολογικό έλεγχο, κατά τον οποίο ελέγχονται και διάφορες άλλες παράμετροι της υγείας της. Έτσι εντοπίζονται εγκαίρως παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά, όχι μόνον την υγεία της, αλλά και τη γονιμότητά της.
  • • Η επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ διαδοχικών tests Παπανικολάου ενδέχεται να μειώσει τη συμμόρφωση των γυναικών και να αυξήσει τις πιθανότητες αυτές να παραλείψουν να υποβληθούν στη σημαντική αυτή εξέταση.

Σε κάθε περίπτωση το διάστημα, που θα μεσολαβήσει έως το επόμενο test Παπανικολάου ενδέχεται – στην περίπτωση παθολογικών αποτελεσμάτων του test, ή της κολποσκόπησης ή του ιστορικού της γυναίκας – να είναι βραχύτερο ακόμα και του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]