Γυναικολογία

Παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης η 26η Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης η 26η Σεπτεμβρίου

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης από το 2007 κι είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα της κάθε γυναίκας να αποφασίσει εκείνη πότε θέλει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, αποφεύγοντας μια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση.

Η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η κοινωνική χειραφέτηση της γυναίκας σε συνδυασμό με την απελευθέρωσή της από τα ταμπού άλλων εποχών, η μάστιγα του AIDS και τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας μας αποτελούν λόγους για τους οποίους η αντισύλληψη είναι παρούσα.

Στη χώρα μας, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός. Τα τελευταία χρόνια οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες έχουν μειωθεί λόγω της χρήσης προφυλακτικού κατά 25%, ωστόσο οι εκτρώσεις συνεχίζουν να γίνονται με μέσο όρο 150.000 εκτρώσεις το χρόνο.

Το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο αντισύλληψης παγκοσμίως εκτός απ’ την Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ 75 εκατομμύρια κυήσεις σ’ όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες, 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20 εκατομμύρια γίνονται υπό αμφίβολης ασφάλειας συνθήκες.

Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Η ενημέρωση κι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις μεθόδους αντισύλληψης κρίνεται απαραίτητη τόσο στα σχολεία, όσο και στην οικογένεια.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός για την απόκτηση παιδιών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βοηθά στη γρηγορότερη επίτευξη των παγκόσμιων στόχων στον τομέα της υγείας.

Σημαντική κρίνεται η γνώση για τα αντισυλληπτικά που κυκλοφορούν στην αγορά, το χάπι της επόμενης μέρας που ιδανικά πρέπει να χορηγείται μέσα σε 24 ώρες απ’ την επαφή χωρίς προφύλαξη. Το 20% των γυναικών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της έγκαιρης απόσυρσης μένουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους. Σε σύγκριση με το αντισυλληπτικό χάπι, τα προφυλακτικά έχουν μικρότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας στην αντισύλληψη, αλλά είναι τα μόνα που προστατεύουν από σοβαρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η κάθε γυναίκα αφού ενημερωθεί για όλες τις μεθόδους αντισύλληψης κι αφού λάβει υπόψη της τους στόχους της, αλλά και τις ανάγκες της επιλέγει τη μέθοδο αντισύλληψης που της ταιριάζει.

Η προστασία της σεξουαλικής μας υγείας είναι δείγμα πολιτισμού. Ο προγραμματισμός της μέλλουσας οικογένειας, του χρόνου και του αριθμού των παιδιών που κάθε ζευγάρι επιθυμεί ν’ αποκτήσει, στοχεύει σ’ ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

Η αντισύλληψη είναι στο χέρι σου!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]

Και όμως, τα ωάρια κάνουν τις δικές τους επιλογές

Μια νέα σουηδοβρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να «διαλέξουν» από ποια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιηθούν. Διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια – και όχι κατ’ ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους. Οι άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να διαλέξουν […]