Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γυναικολογία

Εγκυμοσύνη με ελλιπή ενημέρωση: Κίνδυνος για την έγκυο και το έμβρυο

Εγκυμοσύνη με ελλιπή ενημέρωση: Κίνδυνος για την έγκυο και το έμβρυο

Αν περιμένετε παιδί, γνωρίζετε ήδη ότι θα πρέπει να τρέφεστε υγιεινά, να κάνετε ήπια άσκηση και φυσικά να είστε συνεπείς στα ραντεβού με τον γιατρό σας, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου.

Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα για τα οποία πολλές γυναίκες έχουν στρεβλή άποψη ή ελλιπή ενημέρωση, βάζοντας συχνά σε κίνδυνο την υγεία τους ή την υγεία του εμβρύου.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

Τρώνε για δύο

Σχεδόν το 50% των εγκύων παίρνουν περισσότερο από το επιτρεπόμενο βάρος στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πολλές γυναίκες θεωρούν ότι στην εγκυμοσύνη πρέπει να διπλασιάσουν τις θερμίδες, κάτι που είναι απολύτως λάθος. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας, πρόωρου τοκετού, διαβήτη κύησης, υπέρτασης, προεκλαμψίας, άπνοιας ύπνου και δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Τα δε βρέφη που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες είναι πιο πιθανό να έχουν γενετικές ανωμαλίες και να γίνουν παχύσαρκα μεγαλώνοντας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συστήνει στις γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 340 την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης και κατά 450 την ημέρα στο τρίτο τρίμηνο.

Εάν έχετε δίδυμη ή πολύδυμη κύηση ή είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή ένα διατροφολόγο.

Αποφεύγουν το σεξ

Εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, δεν υπάρχει άλλος λόγος να αποφεύγετε το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν μάλιστα η κύηση είναι τελειόμηνη, πολλοί γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να κάνουν σεξ μέχρι και τον 9ο μήνα, καθώς αυτό τη βοηθάει στον φυσιολογικό τοκετό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προσταγλανδίνες, οι ορμόνες του σπέρματος, μαλακώνουν τον τράχηλο και προκαλούν συσπάσεις της μήτρας.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η κατάλληλη στάση στο σεξ, προκειμένου να μην πιέζεται η κοιλιά σας.

Αποφεύγουν τα εμβόλια

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κατά την κύηση ή την γαλουχία βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό της γρίπης έστω και εάν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Ο ιός της γρίπης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου αλλά και στο έμβρυο για αυτό και η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης συστήνεται να γίνεται σε κάθε έγκυο που κυοφορεί κατά την περίοδο μετάδοσης της γρίπης (χειμερινοί μήνες). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός της εγκύου για τη γρίπη προστατεύει παράλληλα τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για τη γρίπη.
Επίσης ο εμβολιασμός της εγκύου με το εμβόλιο του τετάνου αποτελεί ένας από τα όπλα για την εξάλειψη του νεογνικού τετάνου που είναι μια από τις συχνότερες αιτίες νεογνικού θανάτου.
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η συχνότητα του κοκίτη ολοένα αυξάνεται εξαιτίας της εξασθένησης της ανοσίας (προστασία του οργανισμού από τη νόσο) που προσφέρει το εμβόλιο στην πορεία του χρόνου. Οι ενήλικες είναι η κύρια πηγή μετάδοσης της νόσου στα βρέφη κάτω των τριών μηνών που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από κοκίτη.
Γι’ αυτό το λόγο η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) του CDC προτείνει τον εμβολιασμό με Tdap όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη κατά προτίμηση την 27η έως 28η βδομάδα της κύησης. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν έχουν ιστορικό νόσησης από κοκίτη διότι η νόσηση από κοκίτη δεν προσφέρει προστασία από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής.

Υπερβάλλουν με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν το παρακάνετε όμως με τις βιταμίνες και στα συμπληρώματα, κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι αυτό είναι καλό για εσάς ή ότι δεν θα βλάψετε το έμβρυο. Ο καλύτερος ασφαλέστερος τρόπος πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών είναι μέσω των τροφών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]

Close Icon