Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γυναικολογία

Εγκυμοσύνη: η πρωινή αδιαθεσία μειώνει τον κίνδυνο αποβολής

Εγκυμοσύνη: η πρωινή αδιαθεσία μειώνει τον κίνδυνο αποβολής

Ενώ η πρωινή ναυτία μπορεί να σας επιβαρύνει σωματικά και να σας προκαλεί μελαγχολία κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό σας είναι υγιές και μεγαλώνει φυσιολογικά, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

 Στη μελέτη, όσες γυναίκες είχαν πρωινές ναυτίες και εμετούς είχαν 50-70% λιγότερες πιθανότητες αποβολής. Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε σε γυναίκες που είχαν ήδη χάσει μία ή δύο εγκυμοσύνες. «Αυτό θα πρέπει να καθησυχάζει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Stefanie Hinkle, επιστήμονας του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Bethesda.

 Τέσσερις στις πέντε γυναίκες αναφέρουν ναυτία ή εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρωινή αδιαθεσία συχνά θεωρείται ως ένα σημάδι μιας υγιούς εγκυμοσύνης, αλλά δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αυτό.

 Για να ελέγξουν αν η πρωινή αδιαθεσία είναι πραγματικά ένα θετικό σημάδι για τις μέλλουσες μητέρες, η Hinkle και οι συνεργάτες της μελέτησαν 797 γυναίκες. Όλων οι εγκυμοσύνες είχαν ξεκινήσει πρόσφατα, κάτι που επιβεβαιώνεται από μια εξέταση ούρων. Οι 188 εγκυμοσύνες από αυτές (σχεδόν 24%) κατέληξαν σε αποβολή, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τη δεύτερη εβδομάδα της κύησης σχεδόν το 18% των γυναικών ανέφερε ναυτία, και περίπου το 3 % ναυτία με έμετο. Κατά την όγδοη εβδομάδα, η πρωινή αδιαθεσία εμφανίστηκε σε ακόμα περισσότερες γυναίκες. Περίπου το 57 % ανέφερε ναυτία, και το 27% ναυτία και έμετο.

 Οι γυναίκες που εμφάνισαν ναυτία είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αποβάλουν και οι γυναίκες που έκαναν εμετούς είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες να διακοπεί απότομα η εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με την έκθεση.

 Η Hinkle είπε ότι κάποιοι έχουν σκεφτεί ότι η πρωινή αδιαθεσία θα μπορούσε να βοηθήσει την εγκυμοσύνη αποτρέποντας τις γυναίκες από το να εμπλακούν σε βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ. Η μελέτη, επίσης, απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ πρωινής αδιαθεσίας και διακοπής της εγκυμοσύνης που προκαλείται από γενετικές ανωμαλίες, είπε η Hinkle.

 Η πρωινή αδιαθεσία είναι φυσιολογική. Οι γιατροί ανησυχούν όταν μια γυναίκα βιώνει πολλαπλούς εμετούς σε καθημερινή βάση που οδηγούν σε διατροφικές ελλείψεις ή ελλείψεις βιταμινών.

Η Dr. Noel Strong, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής επιστήμης του Icahn School of Medicin στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, εξήγησε ότι η πρωινή αδιαθεσία συμβαίνει πιο συχνά μέχρι να αλλάξουν τα επίπεδα ορμονών στις έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα τα επίπεδα της «ορμόνης της εγκυμοσύνης», γνωστής ως ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG).

 «Με υψηλότερα επίπεδα των ορμονών της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα όπως ναυτία και εμετό», δήλωσε η Strong. «Πιο συχνά είναι τα συμπτώματα αυτά σε γυναίκες που μεταφέρουν δίδυμα, όπου τα επίπεδα των ορμονών είναι υψηλότερα».Η ορμόνη hCG παράγεται από τα κύτταρα του πλακούντα μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου και την έναρξη της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης. Η Hinkle και οι συνάδελφοί της εικάζουν ότι η ναυτία και ο έμετος μπορεί να είναι δείκτες του βιώσιμου ιστού του πλακούντα – με άλλα λόγια, ο ιστός του πλακούντα που δεν απελευθερώνει αρκετή ορμόνη θα περιορίσει τα συμπτώματα αυτά σε μια έγκυο γυναίκα και παράλληλα θα σημάνει μια προβληματική εγκυμοσύνη.

 Ωστόσο, η Hinkle και η Strong έκαναν σαφές το ότι οι γυναίκες χωρίς πρωινή αδιαθεσία, δεν θα πρέπει να υποθέσουν αυτομάτως ότι κάτι πάει καλά με την εγκυμοσύνη τους. «Είναι σημαντικό για αυτές να καταλάβουν ότι δεν είναι όλες οι εγκυμοσύνες ίδιες, και η καθε μια τους είναι διαφορετική. Το ότι δεν έχουν συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι πρόκειται να βιώσουν μια απώλεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]

Close Icon