Επιστημονικά Νέα

Γρίπη: Εργαστηριακά ποντίκια που τρέφονται με επεξεργασμένα τρόφιμα αντιμετωπίζουν χειρότερα τη νόσο από ό,τι εκείνα που τρώνε δημητριακά

Γρίπη: Εργαστηριακά ποντίκια που τρέφονται με επεξεργασμένα τρόφιμα αντιμετωπίζουν χειρότερα τη νόσο από ό,τι εκείνα που τρώνε δημητριακά

Όταν όμως μολύνθηκαν με γρίπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα εκείνα που τρέφονταν με τη δίαιτα υψηλής επεξεργασίας πέθαιναν. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που έλαβαν τη δίαιτα υψηλής επεξεργασίας απέτυχαν να ανακτήσουν το βάρος που έχασαν λόγω της ασθένειας. Σε πλήρη αντίθεση, όλα τα ποντίκια που έλαβαν τη δίαιτα με βάση τα δημητριακά άρχισαν να ανακτούν βάρος μέσα σε 10 ημέρες από την αρχική μόλυνση και όλα τους ανέκαμψαν.

Εργαστηριακά Ποντίκια: Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ σε συνεργασία με συνάδελφο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σενζέν διαπίστωσε ότι τα ποντίκια εργαστηρίου έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από μια λοίμωξη από γρίπη εάν τρέφονται με τροφές που βασίζονται σε δημητριακά και όχι με επεξεργασμένα τρόφιμα. Η εργασία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Reports. Τα τελευταία χρόνια, οι ιατρικοί ερευνητές έχουν αναφέρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διατροφή παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάρρωση από ασθένειες απ’ ό,τι πίστευαν. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι η θερμιδική πυκνότητα και η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνονται κατά την ανάρρωση από μια λοίμωξη μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σοβαρότητα της λοίμωξης. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι και άλλα χαρακτηριστικά της τροφής μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάρρωση από την ασθένεια, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές μελετούσαν τον τρόπο με τον οποίο τα θηλαστικά, όπως τα ποντίκια, καταπολεμούν τις λοιμώξεις από τη γρίπη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, χορήγησαν κατά λάθος σε δύο ομάδες εργαστηριακών ποντικιών ελαφρώς διαφορετικά γεύματα που θεωρούνταν ισοδύναμα ως προς τη διατροφική τους αξία και ως εκ τούτου ήταν απίθανο να έχουν αντίκτυπο στην ανάρρωση από την ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα, χορήγησαν στη μία ομάδα ποντικών μια διατροφή που αποτελούνταν κυρίως από δημητριακά. Τα άλλα ποντίκια έλαβαν μια ιδιαίτερα επεξεργασμένη διατροφή. Και οι δύο ομάδες μολύνθηκαν στη συνέχεια με τον ιό της γρίπης και διατηρήθηκαν με τις ίδιες δίαιτες που είχαν πριν μολυνθούν. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με οποιαδήποτε από τις δύο δίαιτες όταν δεν πάλευαν με τη μόλυνση εμφάνιζαν μικρή διαφορά στην υγεία ή τη συμπεριφορά τους. Όταν όμως μολύνθηκαν με γρίπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα εκείνα που τρέφονταν με τη δίαιτα υψηλής επεξεργασίας πέθαιναν. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που έλαβαν τη δίαιτα υψηλής επεξεργασίας απέτυχαν να ανακτήσουν το βάρος που έχασαν λόγω της ασθένειας. Σε πλήρη αντίθεση, όλα τα ποντίκια που έλαβαν τη δίαιτα με βάση τα δημητριακά άρχισαν να ανακτούν βάρος μέσα σε 10 ημέρες από την αρχική μόλυνση και όλα τους ανέκαμψαν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διαφορά στην επιβίωση δεν οφειλόταν σε διαφορές στην ανοσολογική απόκριση, αλλά αντιθέτως οφειλόταν σε θέματα ανάκαμψης. Σημειώνουν ότι τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα με τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας έτρωγαν λιγότερο από εκείνα που έλαβαν δημητριακά και κατέληξαν να λαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Είχαν επίσης πιο ψυχρούς πυρήνες σώματος. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η IFN-γ, μια πρωτεΐνη σηματοδότησης, έπαιξε ρόλο στα αποτελέσματα για τα ποντίκια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κοινά συμπτώματα, τη θεραπεία και την αποφυγή της γρίπης

Υπάρχει κάποια αλήθεια στο "Κουμπώσου, γιατί θα κρυώσεις!"

Προστατευτείτε από τη γρίπη με εύκολο τρόπο

Πως θα αντιμετωπίσετε την γρίπη και το κρυολόγημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματική την αυγή, διαπιστώνει μελέτη

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επιβεβαιώσουν και να βελτιώσουν αυτά τα πρώτα ευρήματα μέσω κλινικών μελετών. Ωστόσο, η ίδια η ιδέα ότι μια θεραπεία μπορεί να γίνει πιο ισχυρή ανάλογα με την ώρα της ημέρας ανοίγει κάποιες εκπληκτικές δυνατότητες.

Πώς επηρεάζεται ο σίδηρος από την ηλικία;

Σίδηρος: Η κατανόηση του τοπίου της γονιδιακής έκφρασης κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις μοριακές οδούς και τις πιθανές προληπτικές στρατηγικές κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.

Η σοβαρή COVID-19 σχετίζεται με μοριακές υπογραφές γήρανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα εγκεφάλου από τους ασθενείς με COVID-19 που ελήφθησαν για μια άλλη ομάδα ανθρώπων που είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, μερικοί από τους οποίους ήταν σχετικά νέοι και μερικοί από τους οποίους ήταν άνω των 71 ετών.

Πώς διατηρήθηκε η πρόληψη του HIV κατά τη διάρκεια της πανδημίας

HIV: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.471.614 τεστ HIV, σε 190.955 άτομα συνταγογραφήθηκε προφύλαξη από την προέκθεση (PrEP) και 8.438 άτομα έλαβαν διάγνωση μόλυνσης από τον ιό HIV κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Μία νέα ανακάλυψη έρχεται στο φως για τις επιληπτικές κρίσεις

Επιληψία: Οι επιληπτικές κρίσεις φαίνεται να ωθούν τους εγκεφάλους των ποντικών να παράγουν περισσότερη μυελίνη, το μονωτικό στρώμα γύρω από τα νευρικά κύτταρα, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.