Επιστημονικά Νέα

Γονιμότητα: Μπορεί η θεραπεία γονιμότητας να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο;

Γονιμότητα: Μπορεί η θεραπεία γονιμότητας να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο;

Γονιμότητα: Ενώ οι θεραπείες γονιμότητας θεωρούνται γενικά ασφαλείς, ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια πρόσφατη μελέτη έριξε φως στον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας για να μείνουν έγκυες. Αν και ο απόλυτος αριθμός των περιπτώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου που αναφέρθηκαν στη μελέτη ήταν σχετικά χαμηλός, αποτελεί λόγο ανησυχίας και υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης των γυναικών που αναζητούν θεραπεία γονιμότητας για τον αυξημένο αυτό κίνδυνο.

Εγκεφαλικό επεισόδιο και γονιμότητα

Ο Δρ Cande Ananth, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson στο Νιου Τζέρσεϊ, τόνισε τη σημασία της προειδοποίησης των γυναικών για τον κίνδυνο αυτό. Πρότεινε πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ των θεραπειών γονιμότητας και του εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένων των φυσιολογικών αλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν οι θεραπείες αυτές στις γυναίκες. Οι θεραπείες γονιμότητας συχνά περιλαμβάνουν τη χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων οιστρογόνων, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων -ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ananth σημείωσε επίσης ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες υπογονιμότητας μπορεί να έχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές οι θεραπείες συνήθως επιδιώκονται για συγκεκριμένους λόγους και είναι πιθανό οι υποκείμενοι παράγοντες να παίζουν ρόλο στη συσχέτιση μεταξύ των θεραπειών γονιμότητας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μεθοδολογία της μελέτης περιελάμβανε την ανάλυση δεδομένων από πάνω από 31 εκατομμύρια ασθενείς που είχαν γεννήσει σε νοσοκομείο μεταξύ 2010 και 2018 σε 28 πολιτείες των ΗΠΑ. Στο σύνολο αυτό των δεδομένων περιλαμβάνονταν περισσότερες από 287.000 γυναίκες που είχαν λάβει θεραπείες υπογονιμότητας. Τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά, αποκαλύπτοντας ότι οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου (αιμορραγία στον εγκέφαλο) και 55% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο). Περίπου 37 γυναίκες ανά 100.000 που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας νοσηλεύτηκαν για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της ενδομήτριας σπερματέγχυσης, της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της παρένθετης μητρότητας και των διαδικασιών διατήρησης της γονιμότητας, χρησιμοποιούνται σε περίπου 2% των γεννήσεων στις ΗΠΑ. Ενώ οι θεραπείες αυτές θεωρούνται γενικά ασφαλείς, ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology, η οποία εξέτασε γυναίκες σε σκανδιναβικές χώρες και δεν διαπίστωσε σημαντική σχέση μεταξύ των θεραπειών γονιμότητας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ασυμφωνία αυτή αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ιατρικής έρευνας, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως ο πληθυσμός που μελετήθηκε και οι συγκεκριμένες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν.


Συμπερασματικά, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου που συνδέεται με τις θεραπείες γονιμότητας που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι λόγος ανησυχίας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των θεραπειών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γυναίκες που εξετάζουν το ενδεχόμενο ή υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας θα πρέπει να συμμετέχουν σε ανοικτές και ενημερωμένες συζητήσεις με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να λαμβάνουν καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την αναπαραγωγική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε τον δικό σας λαχανόκηπο

Πώς συνδέεται η σεξουαλική γονιμότητα με την γνωστική παρακμή;

Πώς συνδέεται η ανδρική ανάπτυξη με το χρωμόσωμα Υ;

Πώς η διατροφή σχετίζεται με την υπογονιμότητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."