Επιστημονικά Νέα

Γονίδιο σάρκωμα κύτταρα: Νέες θεραπευτικές στρατηγικές στο προσκήνιο

Γονίδιο σάρκωμα κύτταρα: Νέες θεραπευτικές στρατηγικές στο προσκήνιο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.

Γονίδιο σάρκωμα κύτταρα: Ερευνητές στο Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) σε συνεργασία με αυτούς του Κέντρου Γονιδιωματικής Ρύθμισης (CRG) ανακάλυψαν ότι το RING1B είναι ένα κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing, ενός σπάνιου τύπου αναπτυξιακού καρκίνου που εμφανίζεται στα οστά και μαλακούς ιστούς. Αυτή η πρόσφατα αποκαλυμμένη επιγενετική ευπάθεια στα καρκινικά κύτταρα του σαρκώματος Ewing ανοίγει την πόρτα για νέες θεραπευτικές στρατηγικές. Το σάρκωμα Ewing προκαλείται από μια χρωμοσωμική μετατόπιση, όπου το γονίδιο EWSR1 στο χρωμόσωμα 22 συγχωνεύεται με συνηθέστερα το γονίδιο FLI1 στο χρωμόσωμα 11. Η προκύπτουσα πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1, η οποία περιέχει τον μηχανισμό μεταγραφής EWSR1 και τον τομέα δέσμευσης DNA του Το FLI1, είναι ο κύριος παράγοντας της ογκογένεσης.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα RING1B και EWSR1-FLI1 εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές του γονιδιώματος, όπου το RING1B είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη EWSR1-FLI1. Το EWSR1-FLI1 δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα γονίδια-στόχους του και να μετατρέψει ένα κύτταρο από υγιή σε καρκινική κατάσταση χωρίς RING1B, όπως φαίνεται από τη μειωμένη ανάπτυξη όγκου όταν μειώνεται το RING1B.

Οι επιγενετικοί αναστολείς έχουν προηγουμένως προταθεί για τη θεραπεία του σαρκώματος Ewing και άλλων τύπων παιδιατρικών καρκίνων όπως το νευροβλάστωμα, το ραβδομυοσάρκωμα ή το αρθρικό σάρκωμα. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει τη φαρμακολογική αναστολή του RING1B ως κλινική θεραπεία για τη θεραπεία του σαρκώματος Ewing. “Τα ευρήματά μας προσφέρουν εντυπωσιακές γνώσεις σχετικά με τον μηχανισμό του σαρκώματος Ewing, βοηθώντας μας να φτάσουμε πιο κοντά στην αποκάλυψη του αόριστου κυττάρου προέλευσης για αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου”, λέει ο Luciano Di Croce, ερευνητής του Κέντρου Γονιδιωματικών Κανονισμών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. “Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε υψηλά επίπεδα RING1B.”

“Το EWSR1-FLI1 παραμένει ένας δύσκολος στόχος για φάρμακα, οπότε η κατανόηση των εξαρτήσεών της μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές στρατηγικές για να απενεργοποιήσει το παρεκκλίνον πρόγραμμα μεταγραφής”, λέει η Sara Sánchez-Molina, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Institut de Recerca Sant Joan de Déu . “Οι όγκοι των προβατίνων είναι παραδειγματικά παραδείγματα καρκίνου ανάπτυξης, όπου το πρώτο χτύπημα (γενετικό ή επιγενετικό) εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης (κύηση) και, στην πλειονότητα των σαρκωμάτων Ewing, αναπτύσσεται μεταγεννητικά κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων σταδίων ανάπτυξης όπως η εφηβεία. Η μελέτη υποστηρίζει το μοντέλο από τα οποία τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα RING1B είναι ικανά να διατηρήσουν το ανώμαλο μεταγραφικό πρόγραμμα που προκαλείται από την ογκογονική πρωτεΐνη σύντηξης. Το σάρκωμα Ewing θα αναπτυχθεί εάν το άτομο γεννηθεί με πρόδρομα κύτταρα που φέρουν την ογκοπρωτεΐνη σύντηξης, “λέει ο Jaume Mora, επιστημονικός διευθυντής του Παιδιατρικού Κέντρου Καρκίνου της Βαρκελώνης-Institut de Recerca Sant Joan de Déu και διευθυντής της μελέτης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανάλυση για την ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών στο σάρκωμα

«Επίθεση» στον καρκίνο με το ανοσοποιητικό σύστημα

Νέα θεωρία για τις μεταστάσεις όγκων

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνες

Αλλά πολλές φορές ακόμα η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και μια ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.