Επιστημονικά Νέα

Γονίδιο σάρκωμα κύτταρα: Νέες θεραπευτικές στρατηγικές στο προσκήνιο

Γονίδιο σάρκωμα κύτταρα: Νέες θεραπευτικές στρατηγικές στο προσκήνιο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.

Γονίδιο σάρκωμα κύτταρα: Ερευνητές στο Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) σε συνεργασία με αυτούς του Κέντρου Γονιδιωματικής Ρύθμισης (CRG) ανακάλυψαν ότι το RING1B είναι ένα κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing, ενός σπάνιου τύπου αναπτυξιακού καρκίνου που εμφανίζεται στα οστά και μαλακούς ιστούς. Αυτή η πρόσφατα αποκαλυμμένη επιγενετική ευπάθεια στα καρκινικά κύτταρα του σαρκώματος Ewing ανοίγει την πόρτα για νέες θεραπευτικές στρατηγικές. Το σάρκωμα Ewing προκαλείται από μια χρωμοσωμική μετατόπιση, όπου το γονίδιο EWSR1 στο χρωμόσωμα 22 συγχωνεύεται με συνηθέστερα το γονίδιο FLI1 στο χρωμόσωμα 11. Η προκύπτουσα πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1, η οποία περιέχει τον μηχανισμό μεταγραφής EWSR1 και τον τομέα δέσμευσης DNA του Το FLI1, είναι ο κύριος παράγοντας της ογκογένεσης.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα RING1B και EWSR1-FLI1 εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές του γονιδιώματος, όπου το RING1B είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη EWSR1-FLI1. Το EWSR1-FLI1 δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα γονίδια-στόχους του και να μετατρέψει ένα κύτταρο από υγιή σε καρκινική κατάσταση χωρίς RING1B, όπως φαίνεται από τη μειωμένη ανάπτυξη όγκου όταν μειώνεται το RING1B.

Οι επιγενετικοί αναστολείς έχουν προηγουμένως προταθεί για τη θεραπεία του σαρκώματος Ewing και άλλων τύπων παιδιατρικών καρκίνων όπως το νευροβλάστωμα, το ραβδομυοσάρκωμα ή το αρθρικό σάρκωμα. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει τη φαρμακολογική αναστολή του RING1B ως κλινική θεραπεία για τη θεραπεία του σαρκώματος Ewing. “Τα ευρήματά μας προσφέρουν εντυπωσιακές γνώσεις σχετικά με τον μηχανισμό του σαρκώματος Ewing, βοηθώντας μας να φτάσουμε πιο κοντά στην αποκάλυψη του αόριστου κυττάρου προέλευσης για αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου”, λέει ο Luciano Di Croce, ερευνητής του Κέντρου Γονιδιωματικών Κανονισμών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. “Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε υψηλά επίπεδα RING1B.”

“Το EWSR1-FLI1 παραμένει ένας δύσκολος στόχος για φάρμακα, οπότε η κατανόηση των εξαρτήσεών της μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές στρατηγικές για να απενεργοποιήσει το παρεκκλίνον πρόγραμμα μεταγραφής”, λέει η Sara Sánchez-Molina, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Institut de Recerca Sant Joan de Déu . “Οι όγκοι των προβατίνων είναι παραδειγματικά παραδείγματα καρκίνου ανάπτυξης, όπου το πρώτο χτύπημα (γενετικό ή επιγενετικό) εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης (κύηση) και, στην πλειονότητα των σαρκωμάτων Ewing, αναπτύσσεται μεταγεννητικά κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων σταδίων ανάπτυξης όπως η εφηβεία. Η μελέτη υποστηρίζει το μοντέλο από τα οποία τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα RING1B είναι ικανά να διατηρήσουν το ανώμαλο μεταγραφικό πρόγραμμα που προκαλείται από την ογκογονική πρωτεΐνη σύντηξης. Το σάρκωμα Ewing θα αναπτυχθεί εάν το άτομο γεννηθεί με πρόδρομα κύτταρα που φέρουν την ογκοπρωτεΐνη σύντηξης, “λέει ο Jaume Mora, επιστημονικός διευθυντής του Παιδιατρικού Κέντρου Καρκίνου της Βαρκελώνης-Institut de Recerca Sant Joan de Déu και διευθυντής της μελέτης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανάλυση για την ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών στο σάρκωμα

«Επίθεση» στον καρκίνο με το ανοσοποιητικό σύστημα

Νέα θεωρία για τις μεταστάσεις όγκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.