Επιστημονικά Νέα

Γήρανση Τελ Αβίβ: Πρωτοποριακή θεραπεία για την απαλλαγή από τα σημάδια του χρόνου

Γήρανση Τελ Αβίβ: Πρωτοποριακή θεραπεία για την απαλλαγή από τα σημάδια του χρόνου

Ο Shai Efrati, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και επικεφαλής της μελέτης, ερευνά εδώ και χρόνια το όνειρο της αιώνιας νεότητας και λέει τώρα πως η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί.

Γήρανση Τελ Αβίβ: «Η γήρανση μπορεί, στην πραγματικότητα, να αντιστραφεί στο πιο βασικό κυτταρικό-βιολογικό επίπεδο», καταλήγουν οι ερευνητές μιας νέας μελέτης που χαιρετίζεται ήδη ως «Άγιο Δισκοπότηρο». Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως κατάφεραν να αντιστρέψουν τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης σε μια ομάδα ηλικιωμένων ατόμων. Στην πρώτη τέτοιου είδους μελέτη που έγινε ποτέ, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ επιστράτευσαν μια πρωτοποριακή θεραπεία με οξυγόνο για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν τελικά τους δύο βασικότερους παράγοντες της γήρανσης: το μήκος των τελομερών και τη συσσώρευση των γερασμένων κυττάρων.

Όσο το ανθρώπινο σώμα γερνά, τα τελομερή, που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά, γίνονται ολοένα και πιο κοντά. Και την ίδια ώρα αυξάνονται κατά πολύ και τα γερασμένα και μη λειτουργικά πια κύτταρα. Στην κλινική δοκιμή πήραν μέρος 35 ενήλικες ηλικίας 64 ετών και άνω για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου (Υπερβαρική Θεραπεία Οξυγόνου).

Στα υποκείμενα της μελέτης χορηγούνταν καθαρό οξυγόνο για 90 λεπτά τη μέρα, πέντε μέρες τη βδομάδα, για ένα διάστημα 3 μηνών. Στο τέλος της περιόδου, οι επιστήμονες βρήκαν πως τα τελομερή είχαν αυξηθεί σε μήκος (κερδίζοντας ένα 20%), την ίδια ώρα που τα γερασμένα κύτταρα μειώθηκαν κατά 37%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εικόνα που είχαν τα σώματά τους σε κυτταρικό επίπεδο ήταν ίδια με αυτή που είχαν πριν από 25 χρόνια. Ο Shai Efrati, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και επικεφαλής της μελέτης, ερευνά εδώ και χρόνια το όνειρο της αιώνιας νεότητας και λέει τώρα πως η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί. «Αυτό που είναι τόσο αξιοσημείωτο στη δική μας μελέτη είναι ότι, μέσα σε μόλις 3 μήνες θεραπείας, καταφέραμε να πετύχουμε τόσο σημαντική επιμήκυνση των τελομερών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ενυδάτωση της επιδερμίδας εκ των έσω

Το μυστικό της αντιγήρανσης που δεν φαντάζεστε

Δημήτρης Καρυπίδης: Μιλά για το iPRF & την αναγεννητική ιατρική

Κυτταρικοί οργανισμοί εξηγούν τη μοριακή γήρανση

Οι καλύτερες αντιγηραντικές ουσίες

Τα μυστικά αντιγήρανσης που πρέπει να γνωρίζετε

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι τόσο παράξενα που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν προέρχονται από το διάστημα! Όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλα αυτά τα ζώα βρίσκονται στον πλανήτη Γη! Δείτε αυτά τα 9 θαλάσσια πλάσματα που είναι απλώς εξωπραγματικά!

Οι νευροεπιστήμονες ερευνούν τις αιτίες μιας διαδεδομένης οφθαλμικής νόσου

Νευροεπιστήμη κερατοειδής: Η δυστροφία του κερατοειδούς Fuchs είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες των ματιών που διαγιγνώσκονται σε σχεδόν 5% του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας 40 ετών και άνω. Είναι μια κληρονομική ασθένεια των ματιών που προκαλεί προβλήματα όρασης και συνήθως εκδηλώνεται στη μέση ηλικία. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου – φουσκάλες στην επιφάνεια […]

Έρευνα ενοχοποιεί το στοματικό σεξ για την εμφάνιση στοματοφαρυγγικού καρκίνου

Στοματικό σεξ: Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βιρτζίνια Ντρέικ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cancer" της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, μελέτησαν στοιχεία για 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV και άλλους 345 ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση.