Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Γιατί η καρδιά σας δουλεύει πιο σκληρά το βράδυ μετά από μερικά ποτά

Γιατί η καρδιά σας δουλεύει πιο σκληρά το βράδυ μετά από μερικά ποτά

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ αύξησε προσωρινά τον νυχτερινό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, αλλά δεν άλλαξε την αντικειμενική αρχιτεκτονική του ύπνου.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου στη Γερμανία, διερεύνησαν την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στις παραμέτρους ύπνου και στον νυχτερινό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας (HR) σε υγιείς ενήλικες, όπως μετρήθηκε μέσω συνεχούς παρακολούθησης με χρήση smartwatch. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ αύξησε προσωρινά τον νυχτερινό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, αλλά δεν άλλαξε την αντικειμενική αρχιτεκτονική του ύπνου. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι όταν έπιναν αλκοόλ, η αντιληπτή ποιότητα του ύπνου τους επιδεινώθηκε.

Σχετικά με τη μελέτη

Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του αλκοόλ στον νυχτερινό καρδιακό ρυθμό (HR) και τον ύπνο σε πραγματικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας συνεχή φορητή παρακολούθηση. Μια προοπτική παρατηρητική μελέτη διεξήχθη στη Γερμανία, στην οποία συμμετείχαν 40 υγιείς ενήλικες, από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν έξυπνα ρολόγια για να παρακολουθούν συνεχώς τις παραμέτρους ύπνου, τον καρδιακό ρυθμό και τη δραστηριότητα για μια περίοδο εννέα ημερών: τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ κατά την έναρξη, τρεις ημέρες έκθεσης στο αλκοόλ (60 g/ημέρα για άνδρες και 40 g/ημέρα για γυναίκες) και τρεις ημέρες μετά την έκθεση.

Ο τύπος αλκοόλ ήταν η επιλογή του συμμετέχοντα, αλλά απαιτήθηκε αυστηρή αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της περιόδου έναρξης και μετά την έκθεση. Η συμμόρφωση διασφαλίστηκε μέσω καθημερινών καταγραφών σωματικής δραστηριότητας και κατανάλωσης ποτών. Η υποκειμενική ποιότητα ύπνου αξιολογήθηκε με τον Δείκτη Ποιότητας Ύπνου του Πίτσμπουργκ (PSQI) και άλλα ερωτηματολόγια σχετικά με τον ύπνο πριν και μετά την έκθεση στο αλκοόλ.

Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η αλλαγή στον μέσο νυχτερινό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιελάμβαναν αλλαγές στα στάδια ύπνου, τις νυχτερινές αφυπνίσεις, τη σωματική δραστηριότητα και την υποκειμενική ποιότητα ύπνου. Η ανάλυση δεδομένων περιελάμβανε ζευγαρωμένα t-tests και μονόδρομη ανάλυση διακύμανσης (ANOVA) με πολλαπλές συγκρίσεις για δευτερεύοντα αποτελέσματα. Το τεστ Fisher χρησιμοποιήθηκε για τους πίνακες συνάφειας.

Ευρήματα

Συμμετείχαν σαράντα υγιείς ενήλικες, με μέση ηλικία 30,5 έτη και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25,2 kg/m². Η ομάδα αποτελούνταν από 63% γυναίκες. Οι μισοί κατανάλωναν αλκοόλ τακτικά, κυρίως μπύρα (53%) ή κρασί (48%). Κατά μέσο όρο, η υποκειμενική ποιότητα ύπνου ήταν μέτρια, με το 50% να αναφέρει μέτρια προβλήματα ύπνου κατά την έναρξη.


Η έκθεση σε αλκοόλ επιδείνωσε την αντιληπτή ποιότητα ύπνου για το 45% των συμμετεχόντων, κυρίως μέσω αυξημένων αφυπνίσεων και λιγότερο ξεκούραστου ύπνου, αν και η έναρξη του ύπνου δεν επηρεάστηκε. Η αντικειμενική παρακολούθηση ύπνου με βάση το smartwatch δεν έδειξε σημαντικές αλλαγές στον ελαφρύ ή βαθύ ύπνο, τη διάρκεια του ύπνου ή τις αφυπνίσεις μεταξύ των φάσεων. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη δεν μπόρεσε να μετρήσει τον ύπνο REM και, ως εκ τούτου, οι πιθανές επιπτώσεις στα στάδια του ύπνου REM δεν αξιολογήθηκαν.

Η σωματική δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια. Το κύριο εύρημα ήταν μια σημαντική αύξηση τριών παλμών ανά λεπτό στον νυχτερινό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο αλκοόλ (από 63,6 σε 66,6 παλμούς ανά λεπτό (bpm)), η οποία επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα μετά τη διακοπή του αλκοόλ. Ενώ μια αύξηση 3 παλμών ανά λεπτό μπορεί να φαίνεται μέτρια, η μελέτη σημειώνει ότι προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει κάθε αύξηση 10 παλμών ανά λεπτό στον νυχτερινό καρδιακό ρυθμό με αύξηση 10%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι τα χαλαρωτικά mocktails;

Αλκοόλ Ακμή: Συνδέονται περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Πώς παρερμηνεύεται η έλλειψη ύπνου;

Είναι τελικά το αλκοόλ όσο βλαβερό νομίζουμε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Close Icon