Επιστημονικά Νέα

Εβδομάδα Βραβείων: Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

Εβδομάδα Βραβείων: Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Εβδομάδα Βραβείων: Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα, όταν ξεκίνησε μια εβδομάδα ανακοινώσεων, ενώ οι ειδικοί δεν βλέπουν ξεκάθαρο πρωτοπόρο για το Βραβείο Ειρήνης. Τα βραβεία, που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, δημιουργήθηκαν από τον Σουηδό εφευρέτη και φιλάνθρωπο Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του το 1895 για να τιμήσει εκείνους που «προσέφεραν το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα». Το Βραβείο Ιατρικής είναι πρώτο και ανακοινώθηκε στη Στοκχόλμη τη Δευτέρα γύρω στις 11:30 π.μ. (0930 GMT), ακολουθούμενο από τα βραβεία για τη φυσική την Τρίτη, τη χημεία την Τετάρτη και τη λογοτεχνία την Πέμπτη. Το Βραβείο Ειρήνης, το πιο πολυαναμενόμενο Νόμπελ και το μοναδικό που ανακοινώθηκε στο Όσλο, θα ακολουθήσει την Παρασκευή, πριν ολοκληρωθεί το Βραβείο Οικονομικών στις 9 Οκτωβρίου.

Το Βραβείο Ιατρικής έχει στέψει όλα αυτά τα χρόνια πρωτοποριακές ανακαλύψεις, όπως η ακτινογραφία, η πενικιλίνη, η ινσουλίνη και το DNA—καθώς και βραβεία για τη λοβοτομή και το εντομοκτόνο DDT, που είναι πλέον ατιμωτικά. Αρκετοί παρατηρητές του Νόμπελ έχουν προτείνει ότι το φετινό βραβείο θα μπορούσε να δοθεί στην έρευνα για τη ναρκοληψία και την ανακάλυψη της ορεξίνης, ενός νευροπεπτιδίου που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Θα μπορούσε επίσης να πάει στους Ουγγρικής καταγωγής Katalin Kariko και Drew Weissman των Ηνωμένων Πολιτειών για έρευνα που οδήγησε απευθείας στα πρώτα εμβόλια mRNA για την καταπολέμηση του Sars-Cov-2, που κατασκευάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna. Η ανακάλυψή τους έχει ήδη κερδίσει μια σειρά από μεγάλα βραβεία ιατρικής, αλλά η επιτροπή Νόμπελ στις μέρες μας συχνά περιμένει δεκαετίες για να αποδώσει τις δάφνες της για να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. «Ίσως, η Ακαδημία πιστεύει ότι πρέπει να το εξετάσει περισσότερο, αλλά κάποια μέρα θα πρέπει να κερδίσει», προέβλεψε η Annika Ostman, επιστημονική ρεπόρτερ στο σουηδικό δημόσιο ραδιόφωνο SR.

Γονιδιακή μηχανική και τηλεσκόπιο IceCube

Αλλά η Ostman είπε ότι η εικασία της για φέτος ήταν ο Kevan Shokat, ένας Αμερικανός βιολόγος που ανακάλυψε πώς να μπλοκάρει το γονίδιο του καρκίνου KRAS πίσω από το ένα τρίτο των καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των όγκων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος που είναι δύσκολο να θεραπεύσουν. Η θεραπεία με Τ-κύτταρα για τη θεραπεία του καρκίνου και η εργασία στο ανθρώπινο μικροβίωμα θα μπορούσαν επίσης να είναι υποψήφιοι, δήλωσε ο David Pendlebury, επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης Clarivate που προσδιορίζει την έρευνα η οποία αξίζει το Νόμπελ. «Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που αξίζουν ένα βραβείο Νόμπελ από ό,τι υπάρχουν Νόμπελ για να πάει γύρω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Lars Brostrom, συνάδελφος του Ostman στο SR, ξεχώρισε δύο Αμερικανούς βιολόγους, τον Stanislas Leibler και τον Michael Elowitz, για την εργασία τους πάνω στα συνθετικά γονιδιακά κυκλώματα που καθιέρωσαν το πεδίο της συνθετικής βιολογίας. Δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να επανασχεδιάσουν τους οργανισμούς μηχανολογώντας τους ώστε να έχουν νέες ικανότητες. Αλλά ο Brostrom σημείωσε ότι το πεδίο θα μπορούσε να θεωρηθεί αμφιλεγόμενο, εγείροντας «ηθικά ερωτήματα σχετικά με το πού να τραβήξουμε τη γραμμή στη δημιουργία ζωής». Για το Βραβείο Φυσικής, το συνεστραμμένο γραφένιο ή το Παρατηρητήριο Νετρίνων IceCube στην Ανταρκτική θεωρήθηκαν πιθανοί νικητές, καθώς και η ανάπτυξη αποθήκευσης δεδομένων υψηλής πυκνότητας στον τομέα της σπιντρονικής.

Βραβείο Ειρήνης στις Ιρανές;

Για το Βραβείο Χημείας της Τετάρτης, ο Pendlebury πρότεινε ότι η αλληλουχία DNA επόμενης γενιάς θα μπορούσε να πάρει το νεύμα ή να ερευνήσει πώς να στοχεύσετε και να παραδώσετε φάρμακα στα γονίδια. Ο Brostrom είπε ότι θα ήθελε πολύ να το δει στον χημικό Omar Yaghi με έδρα τις ΗΠΑ για την εργασία του σε πορώδη υλικά γνωστά ως MOFs, τα οποία μπορούν να απορροφήσουν δηλητηριώδη αέρια ή να συλλέξουν νερό από τον αέρα της ερήμου και είναι ένα «σημαντικό πεδίο για το μέλλον» με τεράστια δυνατότητες για το περιβάλλον. Η κριτική για την έλλειψη φύλου και γεωγραφικής ποικιλομορφίας ταλαιπωρεί τα Νόμπελ όλα αυτά τα χρόνια. Οι άνδρες με έδρα τις ΗΠΑ έχουν κυριαρχήσει στους τομείς της επιστήμης, ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% των συνολικών βραβευθέντων – κάτι που οι διάφορες επιτροπές βραβείων επιμένουν ότι αντιμετωπίζουν. Μεταξύ των ονομάτων που κάνουν τον γύρο για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Πέμπτης είναι η Ρωσίδα συγγραφέας και ειλικρινής κριτικός του Πούτιν Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια, ο Κινέζος συγγραφέας πρωτοπορίας Can Xue, ο Βρετανός συγγραφέας Salman Rushdie, ο Καραϊβικός-αμερικανός συγγραφέας Jamaica Kincaid και ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Jon Fosse. Όμως, για το Βραβείο Ειρήνης, οι ειδικοί σκέφτονται τους πιθανούς νικητές, καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι έχουν επισημάνει τις Ιρανές γυναίκες που διαμαρτύρονται μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, πριν από έναν χρόνο, που συνελήφθη για παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας του Ιράν ο οποίος επιβλήθηκε στις γυναίκες. Άλλοι προτείνουν οργανώσεις που τεκμηριώνουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο μια μέρα θα μπορούσε να κληθεί να τα κρίνει. «Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πρόσφατοι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής

Ακολουθεί μια λίστα με τους νικητές του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής τα τελευταία 10 χρόνια:

2022: Ο Σουηδός παλαιογενετιστής Svante Paabo για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη.

2021: Το δίδυμο των ΗΠΑ David Julius και Ardem Patapoutian για ανακαλύψεις σε ανθρώπινους υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για την ικανότητά μας να αισθανόμαστε τη θερμοκρασία και την αφή.

2020: Οι Αμερικανοί Harvey Alter και Charles Rice, μαζί με τον Βρετανό Michael Houghton, για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C, που οδηγεί στην ανάπτυξη ευαίσθητων εξετάσεων αίματος και αντιιικών φαρμάκων.

2019: William Kaelin και Gregg Semenza από τις ΗΠΑ και τον Βρετανό Peter Ratcliffe για τη δημιουργία της βάσης της κατανόησής μας για το πώς τα κύτταρα αντιδρούν και προσαρμόζονται σε διαφορετικά επίπεδα οξυγόνου.

2018: Οι ανοσολόγοι James Allison από τις ΗΠΑ και ο Tasuku Honjo από την Ιαπωνία, που ανακάλυψαν πώς να απελευθερώσουν τα φρένα του ανοσοποιητικού συστήματος για να του επιτρέψουν να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

2017: Οι αμερικανοί γενετιστές Jeffrey Hall, Michael Rosbash και Michael Young για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το εσωτερικό βιολογικό ρολόι που διέπει τους κύκλους εγρήγορσης-ύπνου των περισσότερων ζωντανών όντων.

2016: Yoshinori Ohsumi από την Ιαπωνία για την εργασία του στην αυτοφαγία —μια διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα «τρώνε τον εαυτό τους»—η οποία όταν διαταραχθεί μπορεί να προκαλέσει Πάρκινσον και διαβήτη.

2015: Ο Γουίλιαμ Κάμπελ, ένας Ιρλανδοαμερικανός πολίτης, ο Σατόσι Ομούρα από την Ιαπωνία και ο Του Γιούγιου από την Κίνα για θεραπείες ξεκλειδώματος για την ελονοσία και τον στρογγυλό σκουλήκι.

2014: Αμερικανός Βρετανός John O’Keefe, May-Britt Moser και Edvard I. Moser της Νορβηγίας για την ανακάλυψη του τρόπου πλοήγησης του εγκεφάλου με ένα «εσωτερικό GPS».

2013: Thomas C. Sudhof, ένας Αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στη Γερμανία, και οι James E. Rothman και Randy W. Schekman από τις ΗΠΑ για εργασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το κύτταρο οργανώνει το σύστημα μεταφοράς του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νόμπελ Ιατρικής: Απονεμήθηκε σε επιστήμονες για τα εμβόλια mRNA Covid

Γενετιστές: Εντοπίζουν νέο μηχανισμό για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος που απουσιάζει από την παχυσαρκία

Ερευνητές με Μεγάλα Ονόματα μπορεί να τύχουν ειδικής μεταχείρισης, περιορίζοντας τη νέα επιστήμη

Λουκ Μοντανιέ: Πέθανε ο Γάλλος ερευνητής που ανακάλυψε τον ιό του HIV

Αφιερωμένο στα 80α γενέθλια του μεγάλου αστροφυσικού το σημερινό Doodle της Google

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.

Δύο πολύ συχνά συμπτώματα που προκαλούνται από λίπος στο συκώτι

Λίπος συκώτι: Ενώ η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται συνήθως με κοιλιακή δυσφορία, μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι τα σημάδια αυτής της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν σε απροσδόκητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα και του μαστού.