Επιστημονικά Νέα

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Η αποκαλυπτική αιτία πίσω από τους καρκίνους των πνευμόνων όσων δεν κάπνισαν ποτέ.

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Η αποκαλυπτική αιτία  πίσω από τους καρκίνους των πνευμόνων όσων δεν κάπνισαν ποτέ.

"Αρχίζουμε να διακρίνουμε υποτύπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για πρόληψη και θεραπεία", πρόσθεσε η Landi. Ο πρώτος υποτύπος μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για νωρίτερη ανίχνευση, ενώ οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να βρεθούν με μία βιοψία και να βελτιωθούν από τις στοχευμένες θεραπείες, είπε η Landi.

 

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Ο καρκίνος του πνεύμονα κατηγορείται για την κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε όλον τον κόσμοΣύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις υποτύπους καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10-20% του πληθυσμού των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Οι όγκοι μη καπνιστών βρέθηκαν να προέρχονται από μεταλλάξεις που οφείλονται σε φυσικές σωματικές διεργασίες, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Ο καρκίνος του πνεύμονα κατηγορείται για την κορυφαία αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο και πάνω από 2 εκατομμύρια διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Genetics αφορούσαν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος του ιστού του όγκου σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ιστό από 232 μη καπνιστές που διαγνώστηκαν με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και οι οποίοι δεν είχαν λάβει ακόμη θεραπεία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί υπότυποι καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές που έχουν ξεχωριστά μοριακά χαρακτηριστικά και εξελικτικές διαδικασίες», δήλωσε η Δρ Μαρία Τερέζα Λάντι, επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ανέφερε σε δήλωσή της. «Στο μέλλον μπορεί να είμαστε σε θέση να έχουμε διαφορετικές θεραπείες με βάση αυτούς τους υποτύπους».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, μια διεθνής ομάδα ερευνητών οδήγησε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου να εξετάσει τα γονιδιώματα των όγκων για πρότυπα μεταλλάξεων που σχετίζονται με μεταλλακτικές διαδικασίες όπως έκθεση σε καρκινογόνο, οξειδωτικό στρες ή ελαττωματική επιδιόρθωση DNA, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της αιτίας πίσω από τον καρκίνο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις μεταξύ των μηδέποτε καπνιστών προέρχονταν από φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα. Οι τρεις νέοι υποτύποι καρκίνου του πνεύμονα ταξινομήθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των γονιδιωματικών αλλαγών.

Ο πρώτος υποτύπος αναφέρθηκε ως δύσκολο να αντιμετωπιστεί και αναπτύσσεται αργά με την πάροδο των ετών, ενώ ο δεύτερος προκάλεσε ταχύτερη ανάπτυξη του όγκου και ο τρίτος παρουσίασε μια γονιδιωματική αλλαγή που παρατηρήθηκε στους καρκίνους του πνεύμονα μεταξύ των καπνιστών. Ο τρίτος υποτύπος επίσης λέγεται ότι αυξάνεται γρήγορα. “Αρχίζουμε να διακρίνουμε υποτύπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για πρόληψη και θεραπεία”, πρόσθεσε η Landi. Ο πρώτος υποτύπος μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για νωρίτερη ανίχνευση, ενώ οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να βρεθούν με μία βιοψία και να βελτιωθούν από τις στοχευμένες θεραπείες, είπε η Landi.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μικρός Καρκίνος του πνεύμονα : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Καρκίνος πνεύμονα : Προσδόκιμο ζωής ασθενών σταδίου 4

Η αντικαπνιστική πρωτοβουλία για τους μαθητές με τίτλο «Η υγεία μου η ζωή μου»

Ομιλία του αν. υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου μπορεί να θεραπεύσει ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες

Η αλήθεια για τα οφέλη του καρότου στην όραση

Ο Kαθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος στο healthweb.gr : Μακροχρόνια η μεγαλύτερη πανδημία είναι ο καρκίνος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.