Επιστημονικά Νέα

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Η αποκαλυπτική αιτία πίσω από τους καρκίνους των πνευμόνων όσων δεν κάπνισαν ποτέ.

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Η αποκαλυπτική αιτία  πίσω από τους καρκίνους των πνευμόνων όσων δεν κάπνισαν ποτέ.

"Αρχίζουμε να διακρίνουμε υποτύπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για πρόληψη και θεραπεία", πρόσθεσε η Landi. Ο πρώτος υποτύπος μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για νωρίτερη ανίχνευση, ενώ οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να βρεθούν με μία βιοψία και να βελτιωθούν από τις στοχευμένες θεραπείες, είπε η Landi.

 

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Ο καρκίνος του πνεύμονα κατηγορείται για την κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε όλον τον κόσμοΣύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις υποτύπους καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10-20% του πληθυσμού των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Οι όγκοι μη καπνιστών βρέθηκαν να προέρχονται από μεταλλάξεις που οφείλονται σε φυσικές σωματικές διεργασίες, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Ο καρκίνος του πνεύμονα κατηγορείται για την κορυφαία αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο και πάνω από 2 εκατομμύρια διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Genetics αφορούσαν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος του ιστού του όγκου σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ιστό από 232 μη καπνιστές που διαγνώστηκαν με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και οι οποίοι δεν είχαν λάβει ακόμη θεραπεία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί υπότυποι καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές που έχουν ξεχωριστά μοριακά χαρακτηριστικά και εξελικτικές διαδικασίες», δήλωσε η Δρ Μαρία Τερέζα Λάντι, επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ανέφερε σε δήλωσή της. «Στο μέλλον μπορεί να είμαστε σε θέση να έχουμε διαφορετικές θεραπείες με βάση αυτούς τους υποτύπους».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, μια διεθνής ομάδα ερευνητών οδήγησε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου να εξετάσει τα γονιδιώματα των όγκων για πρότυπα μεταλλάξεων που σχετίζονται με μεταλλακτικές διαδικασίες όπως έκθεση σε καρκινογόνο, οξειδωτικό στρες ή ελαττωματική επιδιόρθωση DNA, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της αιτίας πίσω από τον καρκίνο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις μεταξύ των μηδέποτε καπνιστών προέρχονταν από φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα. Οι τρεις νέοι υποτύποι καρκίνου του πνεύμονα ταξινομήθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των γονιδιωματικών αλλαγών.

Ο πρώτος υποτύπος αναφέρθηκε ως δύσκολο να αντιμετωπιστεί και αναπτύσσεται αργά με την πάροδο των ετών, ενώ ο δεύτερος προκάλεσε ταχύτερη ανάπτυξη του όγκου και ο τρίτος παρουσίασε μια γονιδιωματική αλλαγή που παρατηρήθηκε στους καρκίνους του πνεύμονα μεταξύ των καπνιστών. Ο τρίτος υποτύπος επίσης λέγεται ότι αυξάνεται γρήγορα. “Αρχίζουμε να διακρίνουμε υποτύπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για πρόληψη και θεραπεία”, πρόσθεσε η Landi. Ο πρώτος υποτύπος μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για νωρίτερη ανίχνευση, ενώ οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να βρεθούν με μία βιοψία και να βελτιωθούν από τις στοχευμένες θεραπείες, είπε η Landi.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μικρός Καρκίνος του πνεύμονα : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Καρκίνος πνεύμονα : Προσδόκιμο ζωής ασθενών σταδίου 4

Η αντικαπνιστική πρωτοβουλία για τους μαθητές με τίτλο «Η υγεία μου η ζωή μου»

Ομιλία του αν. υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου μπορεί να θεραπεύσει ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες

Η αλήθεια για τα οφέλη του καρότου στην όραση

Ο Kαθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος στο healthweb.gr : Μακροχρόνια η μεγαλύτερη πανδημία είναι ο καρκίνος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε υπερβολική βιταμίνη Β;

Υπερδοσολογία βιταμίνης Β: Το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί μας συστήνουν να λαμβάνουμε κατάλληλες δόσεις συμπληρωμάτων. 

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.