Επιστημονικά Νέα

Εθελοντισμός: Τα οφέλη του εθελοντισμού για την υγεία

Εθελοντισμός: Τα οφέλη του εθελοντισμού για την υγεία

Εθελοντισμός: Η πράξη του εθελοντισμού ωφελεί επίσης την υγεία του ατόμου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Οι εθελοντές κάνουν τεράστια διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Η πράξη του εθελοντισμού ωφελεί επίσης την υγεία του ατόμου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία

Οι εθελοντικές δραστηριότητες κρατούν τους ανθρώπους σε κίνηση και σκέψη ταυτόχρονα. Έρευνες διαπίστωσαν ότι ο εθελοντισμός μεταξύ ενηλίκων 60 ετών και άνω παρείχε οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία. Οι εθελοντές αναφέρουν καλύτερη σωματική υγεία από τους μη εθελοντές. Ο εθελοντισμός οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, ειδικά για άτομα 65 ετών και άνω.

Μειώνει το άγχος και αυξάνει τα θετικά, χαλαρά συναισθήματα απελευθερώνοντας ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Αφιερώνοντας χρόνο στην υπηρεσία σε άλλους, οι εθελοντές αναφέρουν ότι αισθάνονται μια αίσθηση νοήματος και εκτίμησης, δεδομένης και λήψης, η οποία μπορεί να έχει αποτέλεσμα μείωσης του άγχους.

Το μειωμένο άγχος μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, κατάθλιψη, άγχος και γενικές ασθένειες. Επιπλέον, τα άτομα που προσφέρονται εθελοντικά έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτά που δεν το κάνουν, ακόμη και όταν ελέγχονται για την ηλικία, το φύλο και τη σωματική υγεία.

Παρέχει μια αίσθηση σκοπού και διδάσκει πολύτιμες δεξιότητες

Η εργασία που προσφέρουν οι εθελοντές είναι απαραίτητη για τις καθημερινές δραστηριότητες, δίνοντας στους εθελοντές μια αίσθηση σκοπού, ειδικά όταν δίνουν το χρόνο και τα ταλέντα τους στους τομείς που θεωρούν σημαντικό. Οι ηλικιωμένοι εθελοντές βιώνουν μεγαλύτερες αυξήσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή και την αυτοεκτίμηση.

Εκτός από τον εθελοντισμό σε βιβλιοθήκες, σχολεία και αποθήκες τροφίμων, πολλοί άνθρωποι προσφέρουν εθελοντικά σε τοπικά νοσοκομεία. Χρησιμεύουν ως χαιρετιστές και συνοδοί στην αίθουσα αναμονής, παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες για την αίθουσα ασθενών και βοηθούν στη μεταφορά ασθενών και αντικειμένων ασθενών.

Άλλοι εθελοντές χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους στη χειροτεχνία για να φτιάξουν κουβέρτες, πουλόβερ και καπέλα που δίνονται συνήθως σε νεογέννητα μωρά και ασθενείς με καρκίνο. Άλλες υπηρεσίες που παρέχουν οι εθελοντές περιλαμβάνουν την εργασία στο κατάστημα δώρων του νοσοκομείου, την εκτέλεση εργασιών γραφείου για το προσωπικό ή την προσφορά θεραπείας με κατοικίδια σε ασθενείς.

Καλλιεργεί νέες και υπάρχουσες σχέσεις

Ο εθελοντισμός αυξάνει την κοινωνική αλληλεπίδραση και βοηθά στη δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης που βασίζεται σε κοινά ενδιαφέροντα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε νέους φίλους και να ενισχύσετε τις υπάρχουσες σχέσεις είναι να συμμετέχετε σε μια κοινή δραστηριότητα. Οι κοινωνικοί κύκλοι μπορεί να συρρικνωθούν κατά τη συνταξιοδότηση.

Επομένως η δημιουργία ή η επέκταση δικτύων μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής του γείτονά σας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εθελοντές έχουν διαφορετικά υπόβαθρα, γεγονός που τους βοηθά να επεκτείνουν το κοινωνικό τους δίκτυο και τους επιτρέπει να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες με άλλους.

Όπως ίσως έχετε διαπιστώσει από τη δική σας εμπειρία, οι άνθρωποι παρακινούνται να προσφέρουν εθελοντισμό για διάφορους λόγους. Μπορεί να εξερευνούν καριέρες, να ακονίζουν τις δεξιότητές τους, να γνωρίζουν νέους ανθρώπους, να εξυπηρετούν τις κοινότητές τους ή να παραμένουν ενεργοί κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης. Ωστόσο, όλοι οι εθελοντές μοιράζονται μια κοινή επιθυμία να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων στις κοινότητές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γίνε κι εσύ εθελοντής στο ΚΕΦΙ

Πώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να ανακαλύψουν ξανά τον σκοπό της ζωής;

Πώς βοηθώντας το περιβάλλον μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."