Επιστημονικά Νέα

Έρευνες δείχνουν ότι η διαμονή κοντά στη θάλασσα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι η διαμονή κοντά στη θάλασσα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους που ζουν πιο μακριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Το να ζεις κοντά στη θάλασσα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να σου δώσει καλύτερη ψυχική υγεία ακόμα κι αν ζούσες σε μια φτωχότερη γειτονιά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ χρησιμοποίησαν δεδομένα από 25.963 ερωτηθέντες στις έρευνές τους για τις επιπτώσεις της ευημερίας του να ζεις κοντά στην ακτή. Αφού έλαβαν υπόψη άλλους σχετικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι η διαμονή σε μεγάλες πόλεις κοντά σε ακτογραμμές συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία για εκείνους που έχουν χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι όσοι ζουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη θάλασσα είναι περίπου 22 τοις εκατό λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα κάποιας διαταραχής της ψυχικής υγείας από εκείνους που ζουν 50 χιλιόμετρα ή περισσότερο μακριά.

Μία από τις συχνότερες διαταραχές της ψυχικής υγείας είναι η κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση που επηρεάζει την ψυχική σας υγεία. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να βιώσουν έντονα συναισθήματα απελπισίας, άγχους και αρνητικότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές, όπως είναι για παράδειγμα η εποχική κατάθλιψη ή η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, αλλαγές στην όρεξη και αυτοκτονικές σκέψεις. Η ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά χάπια, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, ενώ η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για τα φάρμακα.

Αυτό που βρέθηκε είναι ότι οι άνθρωποι που, παρότι το νοικοκυριό τους είναι χαμηλού εισοδήματος, ζουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη θάλασσα, έχουν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με τα νοικοκυριά εκείνα που κερδίζουν τα ίδια χρήματα, αλλά ζουν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μακριά.

Σημειώνεται ότι περίπου ένας στους έξι ενήλικες στην Αγγλία πάσχει από ψυχικές διαταραχές, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη, οι οποίες είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα από φτωχότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health and Place, φαίνεται ότι η πρόσβαση στη θάλασσα και η διαμονή κοντά στην ακτή, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτών των ανισοτήτων υγείας. Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Έρευνα Υγείας για την Αγγλία και συνέκρινε την υγεία των ανθρώπων με βάση την εγγύτητά τους στην ακτή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ήχοι της θάλασσας σε ένα κοχύλι

Ερυθρά Θάλασσα: «Ωρολογιακή βόμβα» - Έκκληση για δράση

Δραματική διάσωση σκύλου από παλίρροια [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η "καλή" χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

HDL άνοια: Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C που συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη ήταν ασυνήθιστα και δεν σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζουν μια μεταβολική διαταραχή.