Επιστημονικά Νέα

Έρευνα Γονιμότητα: Λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες οι λιποβαρείς έναντι των υπέρβαρων γυναικών

Έρευνα Γονιμότητα: Λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες οι λιποβαρείς έναντι των υπέρβαρων γυναικών

Ο χαμηλός ΔΜΣ σχετίζεται με κακά αποτελέσματα ενδομήτριας γονιμοποίησης IUI

Έρευνα Γονιμότητα: Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη που καλύπτεται σε αυτήν την περίληψη στο researchsquare.com ως προτύπωση που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Σε μια μεγάλη ομάδα γυναικών με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 30 kg/m2 που έλαβαν έως και τέσσερις θεραπείες υπογονιμότητας με ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) στην Κίνα, εκείνες που ήταν λιποβαρείς είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες ή να γεννήσουν ζωντανά μωρά, ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα, σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-24,9 kg/m2).

Σε μια ανάλυση παλινδρόμησης που προσαρμόστηκε για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, οι λιποβαρείς γυναίκες είχαν 23% χαμηλότερο ποσοστό ζώντων γεννήσεων ανά κύκλο, ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν 24% υψηλότερο ποσοστό αυτής της έκβασης σε σύγκριση με γυναίκες κανονικού βάρους.

Γιατί αυτό έχει σημασία

Αν και η ενδομήτρια γονιμοποίηση IUI προτείνεται συχνά ως πρώτη θεραπεία για τη στειρότητα λόγω της απλότητας και του χαμηλότερου κόστους από την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), δεν έχει μελετηθεί τόσο καλά όσο η εξωσωματική γονιμοποίηση και τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Η προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί κυρίως στα φτωχότερα αποτελέσματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία και ορισμένες μελέτες απέκλεισαν λιποβαρείς γυναίκες ή συνέδεσαν τα δεδομένα τους με αυτά των γυναικών με φυσιολογικό ΔΜΣ.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελλιπές βάρος σχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων ζωντανών μωρών όταν χρησιμοποιούν τη μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Ενδομήτριας γονιμοποίησης IUI.

Σχεδιασμός Μελέτης Αυτή ήταν μια αναδρομική ανασκόπηση 6407 γυναικών που έλαβαν 13.745 κύκλους (4769 φυσικούς κύκλους και 8976 διεγερμένους κύκλους) Ενδομήτριας γονιμοποίησης IUI ως μέρος της θεραπείας υπογονιμότητας στο Νοσοκομείο Chenggong, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Xiamen, στην Κίνα, από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 202. Οι γυναίκες μεταξύ των ζευγαριών της μελέτης είχαν τουλάχιστον μία τεκμηριωμένη σάλπιγγα και οι άνδρες είχαν συνολικούς αριθμούς κινητών σπερματοζωαρίων πρόπλυσης πάνω από 1 εκατομμύριο σε αξιολογήσεις πριν από τη θεραπεία.

Η ανασκόπηση απέκλεισε γυναίκες με αμφοτερόπλευρη παθολογία των σαλπίγγων, νόσο του θυρεοειδούς ή άλλες ενδοκρινικές διαταραχές, ΔΜΣ ≥ 30 kg/m2 ή εάν έλαβαν απόπειρα Ενδομήτρια ς  γονιμοποίησης IUI περισσότερες από τέσσερις φορές.

Βασικά Αποτελέσματα

Από το σύνολο των 13.745 κύκλων γονιμοποίησης που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, το 16% ήταν σε λιποβαρείς γυναίκες (ΔΜΣ < 18,5 kg/m2), το 71% ήταν σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος και το 13% σε υπέρβαρες γυναίκες (ΔΜΣ 25,0-29,9 kg/m2).

Μετά από έως και τέσσερις επεμβάσεις Ενδομήτριας   γονιμοποίησης IUI και προσαρμογής για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, οι λιποβαρείς γυναίκες είχαν σημαντικά 15% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και σημαντικά 20% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν ζωντανό βρέφος.

Μετά την προσαρμογή, οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν σημαντικά 19% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και σημαντικά 19% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν ζωντανά βρέφη σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Όταν υπολογίστηκε ως ποσοστό ζώντων γεννήσεων ανά κύκλο και μετά από προσαρμογή, σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, οι λιποβαρείς γυναίκες είχαν σημαντικά 23% χαμηλότερο ποσοστό ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν σημαντικά 24% υψηλότερο ποσοστό.

Περιορισμοί

Η μελέτη ήταν αναδρομική. Η μελέτη μπορεί να περιλαμβάνει μια προκατάληψη επιλογής, επειδή οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ μπορεί να έχουν συμβουλευτεί να χάσουν βάρος πριν από τη θεραπεία ενδομήτριας γονιμοποίησης IUI. Οι ασθενείς με χαμηλό ΔΜΣ μπορεί να είχαν άγνωστες χρόνιες παθήσεις που συνέβαλαν σε μη αναγνωρισμένη σύγχυση.

Αποκαλύψεις

Η μελέτη δεν έλαβε εμπορική χρηματοδότηση. Οι συγγραφείς δεν ανέφεραν οικονομικές αποκαλύψεις που να σχετίζονται με αυτήν την έρευνα. Αυτή είναι μια σύνοψη μιας προεκτυπωμένης ερευνητικής μελέτης.

“Ο χαμηλός ΔΜΣ σχετίζεται με κακά αποτελέσματα ενδομήτριας γονιμοποίησης IUI: μια αναδρομική μελέτη σε 13.745 κύκλους” που γράφτηκε από ερευνητές στο Νοσοκομείο Chenggong που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Xiamen, Κίνα. Προεκτυπώσεις από το Research Square σας παρέχονται από το Medscape.

Αυτή η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Το πλήρες κείμενο της μελέτης βρίσκεται στο researchsquare.com.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ορμόνη του στρες στις τρίχες προβλέπει την έκβαση της εξωσωματικής

Η κακή διατροφή προκαλεί υπογονιμότητα

Aπό τη γέννηση στην εμμηνόπαυση: Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στη ζωή της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.