Επιστημονικά Νέα

Επιστήμονες εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη απέναντι στην επιστήμη και τους επιστήμονες αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο

Επιστήμονες εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη απέναντι στην επιστήμη και τους επιστήμονες αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο

Επιστήμονες εμπιστοσύνη: Η έρευνα διερεύνησε επίσης την στάση των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στη Γαλλία είναι οι πιο δύσπιστοι.

Σχεδόν 75% ή τα τρία τέταρτα των ανθρώπων παγκοσμίως εμπιστεύονται ακράδαντα τους επιστήμονες. Αυτό είναι ένα από τα κύρια ευρήματα του Wellcome Global Monitor, μιας νέας έρευνας που ζήτησε από πάνω από 140.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 140 χώρες να εκφράσουν πτις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την υγεία και την επιστήμη. Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν θέσει παρόμοιες ερωτήσεις. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διεξήχθη από το Gallup World Poll για λογαριασμό της βιοϊατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Wellcome Trust με έδρα το Λονδίνο. Η έρευνα αυτή ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη που μελετά σε παγκόσμια κλίμακα πώς οι συμπεριφορές ποικίλλουν ανά εθνικότητα, φύλο, εισόδημα και εκπαίδευση.

Λεπτομέρειες για την έρευνα που διεξήχθη

Ένας δείκτης βασισμένος σε πέντε ερωτήσεις διαπίστωσε ότι:

  • το 54% των ανθρώπων εμπιστεύεται τους επιστήμονες σε μεσαίο επίπεδο
  • το 18% σε υψηλό επίπεδο
  • ενώ το 14% έχει χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.

 

Αλλά οι περιφερειακές διαφορές είναι εντυπωσιακές: Οι άνθρωποι στο Ουζμπεκιστάν λένε ότι εμπιστεύονται περισσότερο τους επιστήμονες και οι κάτοικοι της Γκαμπόν λιγότερο. Όσον αφορά τα οφέλη της επιστήμης, περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων στη Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική λένε ότι η επιστήμη βοηθά “πολύ λίγους” ανθρώπους στη χώρα τους. Η έρευνα διερεύνησε επίσης την στάση των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στη Γαλλία είναι οι πιο δύσπιστοι.

Η έρευνα αποκαλύπτει ένα παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων στις αυτοαξιολογήσεις της επιστημονικής γνώσης: Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 49% των ανδρών δηλώνει ότι γνωρίζει «μερικά» ή «πολλά» για την επιστήμη. Αυτό αποτελεί σημαντική παράμετρο ως προς την κρίση των εν λόγω ανδρών απέναντι στους επιστήμονες. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως αυτό το ποσοστό απέχει 11 ποσοστιαίες μονάδες από τις γυναίκες, που δηλώνουν ότι έχουν κάποια γνώση της επιστήμης σε ποσοστό 38%.

Η σύγκριση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βαθμολογούν την επιστημονική τους γνώση με τις πραγματικές δοκιμές της αποκτηθείσας γνώσης αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε ορισμένες χώρες έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για την αυτοαξιολόγησή τους (Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ οι άνθρωποι σε άλλες χώρες (Κίνα) υποτιμούν τα πόσα γνωρίζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πανεπιστήμιο Harvard: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Το Σαββατοκύριακο, η λίστα των χωρών που εντόπισαν τη νέα παραλλαγή στους ταξιδιώτες μεγάλωσε

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Άνοια μικροβίωμα: Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως "άξονας εντέρου-εγκεφάλου" και η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.