Επιστημονικά Νέα

Eπιληψία: Παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα διαταραχή ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο

Eπιληψία: Παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα διαταραχή ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο

"Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου", τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Eπιληψία: Το ποσοστό επιβίωσης πέραν των 10 ετών σε παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία (DRE) ήταν το υψηλότερο μετά από χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας και το χαμηλότερο όταν αντιμετωπίζονταν μόνο με αντιεπιληπτικά φάρμακα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Παιδική και εφηβική υγεία Lancet’ (The Lancet Child and Adolescent Health).

Αυτή η μεγάλη, αναδρομική μελέτη ήταν η πρώτη που συνέκρινε τη μακροπρόθεσμη επιβίωση σε παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία DRE μεταξύ των ομάδων που έλαβαν θεραπεία μόνο με φάρμακα, διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου συν φάρμακα και χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας συν φάρμακα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε κατά πάνω από 80% μετά τη χειρουργική επέμβαση και κατά 40% μετά τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου, σε σύγκριση με τη θεραπεία μόνο με φάρμακα. Τα άτομα με επιληψία έχουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με τον πληθυσμό που αντιστοιχεί στην ηλικία τους. Η επιληψία είναι μία από τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις, που επηρεάζει τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των παιδιών με επιληψία, εκτιμάται ότι το 20% έχουν ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία DRE. “Παρέχουμε κρίσιμα στοιχεία για τη λήψη αποφάσεων υγειονομικής περίθαλψης για τους παιδιατρικούς ασθενείς με φαρμακοανθεκτική επιληψία”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Sandi Lam, MD, επικεφαλής του τμήματος νευροχειρουργικής στο Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο και καθηγήτρια νευρολογικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία της διεπιστημονικής ομαδικής προσέγγισης για τη θεραπεία της επιληψίας, όπως αυτή που προσφέρεται σε ένα ολοκληρωμένο κέντρο επιληψίας, η οποία περιλαμβάνει εξατομικευμένη αξιολόγηση και ανάπτυξη ιατρικών και χειρουργικών θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με αυτή τη δύσκολη νόσο”.

Ωστόσο, λιγότεροι από το 1% των ασθενών όλων των ηλικιών με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία DRE παραπέμπονται σε ολοκληρωμένα κέντρα επιληψίας. Υπολογίζεται ότι 100.000 έως 200.000 άτομα για τα οποία ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση επιληψίας δεν την λαμβάνουν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Ινστιτούτο Ιατρικής. “Υπό το πρίσμα των ευρημάτων της μελέτης μας, η καταστροφική υποχρησιμοποίηση της χειρουργικής επέμβασης επιληψίας μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε αποφευκτούς πρόωρους θανάτους σε παιδιατρικούς ασθενείς με επιληψία κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Δρ Lam. “Η χειρουργική επέμβαση επιληψίας έχει καθιερωθεί ως ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία, ακόμη και σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των τριών μηνών. Πρέπει να βελτιώσουμε την έγκαιρη παραπομπή για ολοκληρωμένη αξιολόγηση της επιληψίας, ώστε να περιορίσουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις των συνεχιζόμενων επιληπτικών κρίσεων στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και να μειώσουμε τον χρόνο μέχρι τη χειρουργική επέμβαση. Δείχνουμε ότι οι ζωές των παιδιών μπορεί να εξαρτώνται από αυτό”. Η Dr. Lam και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν, επίσης, ανισότητες στην πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση επιληψίας. Τα λευκά, ιδιωτικά ασφαλισμένα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν χειρουργική θεραπεία.

“Το εύρημά μας για τις ανισότητες στην πρόσβαση στη χειρουργική επέμβαση επιληψίας πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για τον εντοπισμό πολυπαραγοντικών λόγων και να στοχεύσει στη βελτίωση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης και της ισότητας στην υγεία κατά τη θεραπεία της παιδιατρικής επιληψίας”, δήλωσε η Δρ Lam. Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 18.292 παιδιατρικούς ασθενείς (0-17 ετών) με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία DRE. Τα δεδομένα ελήφθησαν από το Παιδιατρικό σύστημα πληροφοριών για την υγεία Pediatric Health Information System (PHIS) του Σύλλογου Νοσοκομείων Παίδων Children’s Hospital Association, μια διοικητική βάση δεδομένων που περιέχει δεδομένα σε επίπεδο νοσηλείας, τμήματος επειγόντων περιστατικών, περιπατητικού και συνάντησης παρατήρησης από 44 παιδιατρικά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου”, τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έρευνα συνδέει τη χαμηλή εκπαίδευση και το εισόδημα με τη σοβαρή επιληψία

Μελέτη αποκαλύπτει πώς η κανναβιδιολη CBD αντιμετωπίζει τις επιληπτικές κρίσεις

Η αγοραφοβία είναι κοινή στους ενήλικες με επιληψία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.

Μελέτη δείχνει τις επιζήμιες επιπτώσεις της μακροχρόνιας Covid στην εκπαίδευση και τη ζωή των παιδιών και των νέων

«Η ακρόαση και η επικύρωση των εμπειριών παιδιών και νέων με μακροχρόνια COVID είναι ζωτικής σημασίας». Οι ερευνητές θα ήθελαν ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουν όλα τα παιδιά, τους νέους και τους γονείς που συμμετείχαν σε συνεντεύξεις, ειδικά καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να επηρεάζονται πολύ από τα μακροχρόνια συμπτώματά τους COVID και είχαν περιορισμένους φυσικούς και γνωστικούς πόρους.