Επιστημονικά Νέα

Εντοπίστηκε ο παράγοντας που πυροδοτεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Εντοπίστηκε ο παράγοντας που πυροδοτεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μεγάλη πρόοδο στη μάχη κατά του χρόνιου πόνου που προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) στο 11% του παγκόσμιου πληθυσμού που πλήττεται από την πάθηση κάνουν οι επιστήμονες, με τον εντοπισμό υποδοχέων του νευρικού συστήματος που την προκαλούν, δημιουργώντας έτσι ελπίδες για τη ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο JCI Insight, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο SAHMRI του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι οι υποδοχείς που προκαλούν κνησμό στο δέρμα υπάρχουν και στο ανθρώπινο έντερο και ενεργοποιούν τους αντίστοιχους νευρώνες, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση του χρόνιου πόνου ή του επίπονου «εντερικού κνησμού» που παρουσιάζουν οι ασθενείς με IBS.

Όπως υποδεικνύεται στη μελέτη, στους πάσχοντες από IBS, αυτοί οι «υποδοχείς του κνησμού» είναι περισσότεροι από ό,τι στους υγιείς ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργοποιούνται περισσότεροι νευρώνες προκαλώντας μεγαλύτερο αίσθημα πόνου. Ο καθηγητής Stuart Brierley από το αυστραλιανό πανεπιστήμιο τονίζει ότι οι εντερικοί υποδοχείς του κνησμού θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα νέο δρόμο στη στόχευση της υποκείμενης αιτίας του εντερικού πόνου, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από τη χρήση παραδοσιακών φαρμάκων (όπως τα οπιοειδή) που προς το παρόν δεν διορθώνουν το πρόβλημα.

«Βρήκαμε ότι οι υποδοχείς που δημιουργούν μια αίσθηση κνησμού στο δέρμα κάνουν το ίδιο και στο έντερο, οπότε οι ασθενείς ουσιαστικά υποφέρουν από ‘εντερικό κνησμό’. Μεταφράσαμε αυτά τα αποτελέσματα μέσω τεστ σε ανθρώπινο ιστό και ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μια θεραπευτική μέθοδο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να λάβουν θεραπεία από του στόματος για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο πόνος που βιώνουν οι πάσχοντες από IBS λαμβάνει χώρα όταν οι υποδοχείς του κνησμού συνδυάζονται με τον γνωστό και ως «υποδοχέα του γουασάμπι» (wasabi) του συστατικού που βρίσκεται κατά κόρον στα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας. «Η κατανάλωση γουασάμπι ενεργοποιεί έναν υποδοχέα στα νεύρα και στέλνει ένα σήμα πόνου. Ακριβώς αυτό συμβαίνει μέσα στο έντερο όταν κάποιος έχει ένα αίσθημα κνησμού. Έχοντας δείξει ότι αυτοί οι μηχανισμοί συμβάλλουν στον χρόνιο εντερικό πόνο, μπορούμε τώρα να δουλέψουμε για να εμποδίσουμε αυτούς τους υποδοχείς και έτσι να αποτρέψουμε το σήμα του εντερικού κνησμού να ταξιδέψει από το έντερο στον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια πολύ καλύτερη λύση από τις τρέχουσες θεραπείες», καταλήγει ο ειδικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι τόσο παράξενα που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν προέρχονται από το διάστημα! Όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλα αυτά τα ζώα βρίσκονται στον πλανήτη Γη! Δείτε αυτά τα 9 θαλάσσια πλάσματα που είναι απλώς εξωπραγματικά!

Οι νευροεπιστήμονες ερευνούν τις αιτίες μιας διαδεδομένης οφθαλμικής νόσου

Νευροεπιστήμη κερατοειδής: Η δυστροφία του κερατοειδούς Fuchs είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες των ματιών που διαγιγνώσκονται σε σχεδόν 5% του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας 40 ετών και άνω. Είναι μια κληρονομική ασθένεια των ματιών που προκαλεί προβλήματα όρασης και συνήθως εκδηλώνεται στη μέση ηλικία. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου – φουσκάλες στην επιφάνεια […]

Έρευνα ενοχοποιεί το στοματικό σεξ για την εμφάνιση στοματοφαρυγγικού καρκίνου

Στοματικό σεξ: Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βιρτζίνια Ντρέικ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cancer" της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, μελέτησαν στοιχεία για 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV και άλλους 345 ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση.

Τι είναι το mRNA εμβόλιο

mRNA εμβόλιο: Η τεχνολογία που μας έδωσε τα πρώτα εμβόλια COVID-19. Μέχρι πέρυσι, τα εμβόλια δεν είχαν αλλάξει πολύ, τουλάχιστον θεωρητικά, για περισσότερο από δύο αιώνες. Οι περισσότεροι έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με την ανακάλυψη που έγινε το 1796 από τον Άγγλο γιατρό Edward   Jenner, ο οποίος παρατήρησε ότι πολλά γαλακτωματώδη είχαν ανοσία στην ευλογιά.