Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εντοπίστηκε ο παράγοντας που πυροδοτεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Εντοπίστηκε ο παράγοντας που πυροδοτεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μεγάλη πρόοδο στη μάχη κατά του χρόνιου πόνου που προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) στο 11% του παγκόσμιου πληθυσμού που πλήττεται από την πάθηση κάνουν οι επιστήμονες, με τον εντοπισμό υποδοχέων του νευρικού συστήματος που την προκαλούν, δημιουργώντας έτσι ελπίδες για τη ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο JCI Insight, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο SAHMRI του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι οι υποδοχείς που προκαλούν κνησμό στο δέρμα υπάρχουν και στο ανθρώπινο έντερο και ενεργοποιούν τους αντίστοιχους νευρώνες, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση του χρόνιου πόνου ή του επίπονου «εντερικού κνησμού» που παρουσιάζουν οι ασθενείς με IBS.

Όπως υποδεικνύεται στη μελέτη, στους πάσχοντες από IBS, αυτοί οι «υποδοχείς του κνησμού» είναι περισσότεροι από ό,τι στους υγιείς ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργοποιούνται περισσότεροι νευρώνες προκαλώντας μεγαλύτερο αίσθημα πόνου. Ο καθηγητής Stuart Brierley από το αυστραλιανό πανεπιστήμιο τονίζει ότι οι εντερικοί υποδοχείς του κνησμού θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα νέο δρόμο στη στόχευση της υποκείμενης αιτίας του εντερικού πόνου, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από τη χρήση παραδοσιακών φαρμάκων (όπως τα οπιοειδή) που προς το παρόν δεν διορθώνουν το πρόβλημα.

«Βρήκαμε ότι οι υποδοχείς που δημιουργούν μια αίσθηση κνησμού στο δέρμα κάνουν το ίδιο και στο έντερο, οπότε οι ασθενείς ουσιαστικά υποφέρουν από ‘εντερικό κνησμό’. Μεταφράσαμε αυτά τα αποτελέσματα μέσω τεστ σε ανθρώπινο ιστό και ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μια θεραπευτική μέθοδο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να λάβουν θεραπεία από του στόματος για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο πόνος που βιώνουν οι πάσχοντες από IBS λαμβάνει χώρα όταν οι υποδοχείς του κνησμού συνδυάζονται με τον γνωστό και ως «υποδοχέα του γουασάμπι» (wasabi) του συστατικού που βρίσκεται κατά κόρον στα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας. «Η κατανάλωση γουασάμπι ενεργοποιεί έναν υποδοχέα στα νεύρα και στέλνει ένα σήμα πόνου. Ακριβώς αυτό συμβαίνει μέσα στο έντερο όταν κάποιος έχει ένα αίσθημα κνησμού. Έχοντας δείξει ότι αυτοί οι μηχανισμοί συμβάλλουν στον χρόνιο εντερικό πόνο, μπορούμε τώρα να δουλέψουμε για να εμποδίσουμε αυτούς τους υποδοχείς και έτσι να αποτρέψουμε το σήμα του εντερικού κνησμού να ταξιδέψει από το έντερο στον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια πολύ καλύτερη λύση από τις τρέχουσες θεραπείες», καταλήγει ο ειδικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Close Icon