Επιστημονικά Νέα

Έντερο μικρόβιο: οι ανακαλύψεις αναμορφώνουν την κατανόησή του

Έντερο μικρόβιο: οι ανακαλύψεις αναμορφώνουν την κατανόησή του

Η συνολική υγεία του μικροβίου του εντέρου εξαρτάται από την παρουσία της βλέννας του.

Έντερο μικρόβιο:  Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί μικροοργανισμούς που ξεπερνούν τα κύτταρα μας με συντελεστή 10 έως 1. Τώρα, ανακαλύψεις από επιστήμονες στο Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας της Οκλαχόμα έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας του λεγόμενου μικροβίου του εντέρου και πώς τα σώματά μας συνυπάρχουν με μερικά από τα 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που το συνθέτουν. Τα νέα ευρήματα εμφανίζονται στο περιοδικό Science και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άτομα που είχαν αφαιρέσει τμήματα των εντέρων τους λόγω καταστάσεων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα. Βοηθούν επίσης να εξηγήσουν γιατί η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Χρησιμοποιώντας ερευνητικά μοντέλα, ο Lijun Xia, M.D., Ph.D. του OMRF, οδήγησε μια ομάδα επιστημόνων που βρήκαν ότι το μικρόβιο ελέγχει τη δημιουργία ενός κολλώδους στρώματος ειδικών μορφών βλέννας εμπλουτισμένης με ζάχαρη που εγκλωβίζεται και ταξιδεύει με κόπρανα. Η βλέννα – την οποία οι ερευνητές έδειξαν να μην είναι στατική όπως πιστεύεται προηγουμένως – δρα ως φράγμα μεταξύ βακτηρίων στα κόπρανα και των χιλιάδων ανοσοκυττάρων στο κόλον. Χωρίς τη βλέννα, ολόκληρο το σύστημα πέφτει εκτός ισορροπίας. “Το παχύ έντερο δεν είναι μόνο ένα πεπτικό όργανο, αλλά ένα ανοσοποιητικό όργανο”, δήλωσε ο Xia, ο οποίος είναι κάτοχος της έδρας του Merrick Foundation στη Βιοϊατρική Έρευνα στο OMRF. “Το μικρόβιο μας αρχίζει να αναπτύσσεται τη στιγμή της γέννησης και εξελίσσεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ωρίμανση του αποκτηθέντος ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα μας. Όταν δεν είναι καλά αναπτυγμένο ή φροντισμένο, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες”.

Η συνολική υγεία του μικροβίου του εντέρου εξαρτάται από την παρουσία της βλέννας του. Και παρόλο που η παραγωγή βλέννας μπορεί να διακοπεί, οι ερευνητές του OMRF έδειξαν ότι μπορεί να αποκατασταθεί. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κόπρανα των ποντικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικό ευρέος φάσματος δεν είχαν ίχνος της επικάλυψης βλέννας. Και όταν τα ποντίκια χωρίς αυτό το προστατευτικό φράγμα έλαβαν μεταμόσχευση κοπράνων με μικρόβιο, ξεκίνησε η παραγωγή βλέννας τους. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη θεραπεία για ασθενείς των οποίων το μικρόβιο είναι εκτός ισορροπίας, εξήγησε ο Xia. “Είτε λόγω των αντιβιοτικών που διακόπτουν την παραγωγή βλέννας είτε μιας ολικής απομάκρυνσης του παχέος εντέρου λόγω ελκώδους κολίτιδας, μπορεί να προκληθεί επώδυνη φλεγμονή”, δήλωσε ο Xia. “Τώρα που κατανοούμε καλύτερα τον ρόλο και την προέλευση αυτής της βλέννας, θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να το συμπληρώσουμε ή να αποκαταστήσουμε την παραγωγή του”. Ο Πρόεδρος του OMRF, Stephen Prescott, MD, σημείωσε ότι το μικρόβιο του εντέρου έχει αποκτήσει αυξανόμενη σημασία στην ιατρική έρευνα καθώς οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει τους ρόλους που διαδραματίζουν οι μικροοργανισμοί του στη συνολική υγεία μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή φλεγμονές: η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος

Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αυξάνει τη φλεγμονή

Νέος παράγοντας επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου

Αντισώματα στο SARS-CoV-2 ανιχνεύονται έως και 3 μήνες μετά τη μόλυνση

Μια νέα μελέτη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) δείχνει ότι τα αντισώματα IgA και IgM στο SARS-CoV-2 αποσυντίθενται γρήγορα, ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων IgG διατηρούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί υποστηρίζει ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

Ο Shai Efrati, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και επικεφαλής της μελέτης, ερευνά εδώ και χρόνια το όνειρο της αιώνιας νεότητας και λέει τώρα πως η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί.

Παιδικό εμβόλιο προστατεύει από τη νόσο covid-19

Με βάση τη μελέτη μας, θα ήταν συνετό να εμβολιαστούν εκείνοι που είναι άνω των 40 ετών, με το μέγιστο αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται αν οι δύο εμβολιασμοί του MMR γίνουν σε απόσταση τουλάχιστον 28 ημερών», πρόσθεσε.

Τα μέτρα προστασίας και η επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ειδικοί λένε ότι όποιος θέλει να ενισχύσει την ανοσοποιητική του υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να ακολουθεί συνήθειες, όπως η διαχείριση του στρες, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο καλής ποιότητας ύπνος.