Επιστημονικά Νέα

Εμβόλιο ανοσία αγέλη: Τα ευάλωτα μη εμβολιασμένα άτομα θα παραμείνουν σε κίνδυνο

Εμβόλιο ανοσία αγέλη: Τα ευάλωτα μη εμβολιασμένα άτομα θα παραμείνουν σε κίνδυνο

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα μετάδοσης COVID-19 και αποτελεσματικότητας εμβολίου για να προβλέψει πόσο καλά θα λειτουργήσουν τα εμβόλια Oxford και Pfizer για να μειώσουν τον αριθμό R και να επιτύχουν την ασυλία της αγέλης

Εμβόλιο ανοσία αγέλη: Το κυβερνητικό πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να μην είναι αρκετό για να επιτύχει την ασυλία της αγέλης – ακόμη και αν όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάζονται – σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Οι ερευνητές μοντελοποίησαν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ανοσοποίησης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας τα εμβόλια Oxford και Pfizer, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά μεταδοτική νέα παραλλαγή COVID-19.

Διαπίστωσαν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ασυλία των κοπαδιών για το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν ο εμβολιασμός σχεδόν όλων – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών – με το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο Pfizer . Λένε ότι τα δεδομένα για το πρόσφατα αδειοδοτημένο εμβόλιο Moderna θα ήταν παρόμοια με τα αποτελέσματα του Pfizer.

Και η μελέτη συνιστά ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας θα πρέπει να λαμβάνουν το 95% αποτελεσματικά εμβόλια Pfizer / Moderna για να αποτρέψουν την ασυμπτωματική εξάπλωση σε ασθενείς και ευάλωτα άτομα. Λόγω της ταχείας απόκρισης αυτής της έρευνας, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Ο ειδικός της COVID-19, καθηγητής Paul Hunter, από την Ιατρική Σχολή Norwich της UEA, δήλωσε: «Ο εμβολιασμός έχει τεράστιο όφελος για εσάς προσωπικά. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και μειώνει τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσου κατά περίπου 70% για την Οξφόρδη εμβόλιο, ή 95 τοις εκατό για τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

«Αλλά θέλαμε να μάθουμε αν η« ασυλία κοπαδιών »είναι ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε προγράμματος ανοσοποίησης με τα κύρια εμβόλια που έχουν λάβει άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι η ανοσοποίηση, παρόλο που μπορεί να μειώσει την ασθένεια, μπορεί να μην αποτρέψει όλες τις λοιμώξεις. “Και το πιο σημαντικό, μπορούν αυτά τα εμβόλια να επιτύχουν ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό για να μειώσουν τον αριθμό αναπαραγωγής R σε χαμηλότερο από αυτό, ελλείψει μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων;”

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα μετάδοσης COVID-19 και αποτελεσματικότητας εμβολίου για να προβλέψει πόσο καλά θα λειτουργήσουν τα εμβόλια Oxford και Pfizer για να μειώσουν τον αριθμό R και να επιτύχουν την ασυλία της αγέλης. Αρχικά διαπίστωσαν ότι το 69% του πληθυσμού θα χρειαστεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο Pfizer, ή το 93% του πληθυσμού με το εμβόλιο της Οξφόρδης, για να φέρει τον αριθμό R κάτω από ένα.

Ωστόσο, όταν έλαβαν υπόψη τη νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή COVID-19, διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού με το εμβόλιο της Οξφόρδης θα μείωνε μόνο την τιμή R σε 1,325. Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο Pfizer θα απαιτούσε το 82% του πληθυσμού να εμβολιαστεί για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής. Ο Modeller Prof Alastair Grant, από τη Σχολή Επιστημών Περιβάλλοντος της UEA, δήλωσε: “Το εμβόλιο της Οξφόρδης μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών από ό, τι μειώνει τη συμπτωματική ασθένεια, η οποία εξακολουθεί να είναι συχνή σε εκείνους που είχαν αυτό το εμβόλιο.

«Η αποτελεσματικότητά του έναντι της εμφάνισης ασυμπτωματικών λοιμώξεων είναι χαμηλότερη, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της έναντι όλων των λοιμώξεων από 70,4% σε 52,5% για τα συγκεντρωτικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική προστασία της έναντι μόλυνσης είναι μερική μόνο – περίπου 50%. “Αν και τα ασυμπτωματικά περιστατικά είναι λιγότερο μολυσματικά, συμπεριλαμβανομένου αυτού στους υπολογισμούς μας εξακολουθούν να αυξάνουν τις τιμές R κατά 20% ή περισσότερο, από 1,33 σε 1,6 για τη νέα παραλλαγή με εμβολιασμό 100%. “Αυτός ο συνδυασμός σχετικά χαμηλής επικεφαλής αποτελεσματικότητας και περιορισμένης επίδρασης σε ασυμπτωματικές λοιμώξεις σημαίνει ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ασυλία των κοπαδιών, ακόμα κι αν ολόκληρος ο πληθυσμός είναι ανοσοποιημένος.

“Ο εμβολιασμός του 82% του πληθυσμού με το εμβόλιο Pfizer θα ελέγξει την εξάπλωση του ιού – αλλά δεν διαθέτει άδεια χρήσης για άτομα κάτω των 16 ετών, τα οποία αποτελούν το 19% του πληθυσμού. “Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι θα αρνηθούν το εμβόλιο, οπότε η επίτευξη ποσοστού εμβολιασμού 82% θα είναι πιθανώς αδύνατη. Ελλείψει εμβολιασμού, η” ασυλία των κοπαδιών “θα συνέβαινε μόνο όταν το 89% του πληθυσμού είχε τον ιό.” Ο καθηγητής Grant πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν φυσική λοίμωξη μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. «Είναι πολύ ανησυχητικό ότι τα εμβολιασμένα αλλά ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα θα μπορούσαν να μεταδώσουν το COVID-19 σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, και ιδιαίτερα σε αυτούς που ενδέχεται να είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

“Για αυτόν τον λόγο, προτείνουμε στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, καθώς και σε άλλους που έχουν πολλές επαφές με τους ευάλωτους στη μόλυνση, να λαμβάνουν ένα από τα εμβόλια mRNA κατά προτίμηση. “Το εμβόλιο της Οξφόρδης αναμφίβολα θα είναι μια σημαντική παρέμβαση ελέγχου, αλλά αν οι αλλαγές στο δοσολογικό σχήμα δεν μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά του, είναι απίθανο να ελεγχθεί πλήρως ο ιός ή να μεταφερθεί ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου στην ασυλία. Ο καθηγητής Hunter πρόσθεσε: “Εάν δεν μπορούμε να επιτύχουμε την ασυλία των κοπαδιών, τα ευάλωτα μη εμβολιασμένα άτομα θα παραμείνουν σε κίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε πώς να προστατεύσουμε καλύτερα αυτά τα άτομα όταν οι κοινωνικοί περιορισμοί χαλαρώσουν τελικά ως αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου προγράμματος διάθεσης εμβολίων.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη της ανοσολογικής ανταπόκρισης ασθενών με κακοήθειες στην λοίμωξη από τον SARS-CoV-2

Διευκρινίσεις από τους ειδικούς για την υπερμετάδοση του κορωνοϊού

"Ξιφουλκούν" οι επιστήμονες για την ανοσία της αγέλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πιο έγκυρες επιστημονικά απαντήσεις που έχουν δοθεί για τον κορωνοϊό

COVID – 19: Ο κορωνοϊός όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις. Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη εξάλειψης του ιού παγκόσμια, διαφορετικά νέες μεταλλάξεις θα φέρνουν αναζωπυρώσεις κάθε χρόνο το χειμώνα.

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Κορωνοϊός Μελέτη Παχυσαρκία: Ο κίνδυνος θανάτου από το κορωνοϊό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 03/03, από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.

Ερευνητές εξετάζουν τη συμβολή θαλασσινών εκχυλισμάτων στη θεραπεία του καρκίνου

Θάλασσα Επιστήμη Υγεία: Τα χιτωνοφόρα είναι ένα είδος θαλάσσιας ζωής που εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Ένα είδος χιτωνοφόρων που συγκεντρώνεται σε συστάδες και μοιάζει με σφουγγάρι, λέγεται πως περιέχει μια ουσία που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των όγκων. Ωστόσο, εάν και το έκδοχο φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, προτού τα φάρμακα είναι έτοιμα για ευρείας κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους, επισημαίνουν οι ερευνητές.