Επιστημονικά Νέα

Έμφραγμα μυοκαρδίου: Πώς προστατεύουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το έμφραγμα μυοκαρδίου;

Έμφραγμα μυοκαρδίου: Πώς προστατεύουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το έμφραγμα μυοκαρδίου;

Έμφραγμα μυοκαρδίου: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια παρέχουν προστασία έναντι τραυματισμού στην καρδιά σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων οξυγόνου.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια που εκτίθενται σε ανεπάρκεια οξυγόνου προστατεύουν από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η προστατευτική δράση ενισχύεται από μια διατροφή λαχανικών πλούσια σε νιτρικά άλατα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα του σώματος και διοξείδιο του άνθρακα πίσω στους πνεύμονες. Η μελέτη, που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Karolinska σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska, δείχνει τώρα ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μια εγγενή λειτουργία προστασίας από τον καρδιακό τραυματισμό που προκαλείται από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το αποτέλεσμα ενισχύεται από μια δίαιτα που περιέχει λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως η ρόκα και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. «Αυτό το αποτέλεσμα φάνηκε επίσης σε μια κλινική μελέτη σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση στους οποίους τυχαία ανατέθηκε να καταναλώνουν λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα ή δίαιτα χαμηλή σε νιτρικά άλατα», λέει ο John Pernow, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Karolinska Institutet στο Solna και ανώτερος ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska, και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης μαζί με τον Jon Lundberg, καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, Karolinska Institutet.

Ερυθρά αιμοσφαίρια: Τι έδειξε η μελέτη;

Μέρος της μελέτης διεξήχθη μέσω πειραμάτων με ερυθρά αιμοσφαίρια από ποντίκια που προστέθηκαν σε μοντέλο εμφράγματος του μυοκαρδίου με καρδιές από ποντίκια. Πριν από το πείραμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια εκτέθηκαν σε χαμηλή πίεση οξυγόνου, ενώ νιτρικά προστέθηκαν στο πόσιμο νερό. Σε μια κλινική μελέτη, συλλέχθηκαν ερυθρά αιμοσφαίρια από ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση στους οποίους τυχαία ανατέθηκε μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή μια δίαιτα με λαχανικά φτωχά σε νιτρικά.

Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια δόθηκαν στο αντίστοιχο μοντέλο εμφράγματος του μυοκαρδίου με καρδιές από αρουραίους. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια παρέχουν προστασία έναντι τραυματισμού στην καρδιά σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων οξυγόνου και πώς αυτή η προστασία μπορεί να ενισχυθεί μέσω μιας απλής διατροφικής συμβουλής. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο μυοκαρδίου έμφραγμα», λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Jiangning Yang, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής, Solna, Karolinska Institutet.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα είναι η ανάπτυξη πρόσθετων φαρμάκων που μπορούν να ενεργοποιήσουν τον προστατευτικό μηχανισμό σηματοδότησης στα ερυθρά αιμοσφαίρια για να παρέχουν προστασία στους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος σε περίπτωση ανεπάρκειας οξυγόνου. «Επιπλέον, πρέπει να χαρτογραφήσουμε πώς τα κύτταρα του αίματος μεταδίδουν το προστατευτικό τους σήμα στα κύτταρα του καρδιακού μυός», λέει ο John Pernow.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ομαδοποιημένα ανθυγιεινά χαρακτηριστικά επιταχύνουν την καρδιακή προσβολή

Κρατηθείτε σε φόρμα για να αποφύγετε τη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι συμβαίνει στην καρδιά μας όταν η χοληστερίνη και η πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα;

Ένα έμφραγμα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσετε να κάνετε σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.