Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Έκτοπη κύηση: Επείγοντα περιστατικά μαιευτικής σε αίθουσες επειγόντων

Έκτοπη κύηση: Επείγοντα περιστατικά μαιευτικής σε αίθουσες επειγόντων

Έκτοπη κύηση: Ενώ για πολλούς, η εγκυμοσύνη πηγαίνει χωρίς επιπλοκές, για μερικούς τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα.

Ενώ για πολλούς, η εγκυμοσύνη πηγαίνει χωρίς επιπλοκές, για μερικούς τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα. Συνήθως, όταν πρόκειται για επείγουσα ιατρική κατάσταση, όπως αιμορραγία, αναπνευστικά προβλήματα και τραύμα, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να κατευθυνθούν προς το πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης (ER). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα συχνά ανακατεύεται ανάμεσα στο πού να αναζητήσει βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είτε από τον θεράποντα μαιευτήρα της είτε το πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Πολλές φορές οι έγκυες γυναίκες καταλήγουν στα επείγοντα σε ευάλωτη κατάσταση. Τα επείγοντα περιστατικά μαιευτήρα συχνά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνοι τους από τους γιατρούς έκτακτης ανάγκης. Απαιτούν επίσης την τεχνογνωσία ενός ειδικού ή μαιευτήρα, ενός γιατρού που ειδικεύεται στην εγκυμοσύνη και τις επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ως λαϊκός, είναι δύσκολο να διακρίνεις από ποιον να ζητήσεις βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επείγουσες καταστάσεις εγκυμοσύνης που παρουσιάζονται στο ER

Μια εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση, άφθονη αιμορραγία, πρόωρος τοκετός, λοιμώξεις, επιληψία και άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πανικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι φυσικό ο ασθενής να κατευθύνεται προς το πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, δεν θα αντιμετωπίζονται όλες οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης μόνες από την ομάδα ER. Πολλές φορές, ο ασθενής μπορεί να λάβει την αρχική θεραπεία, να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να παραπεμφθεί σε ειδικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ποια ηλικία κύησης κάποιος έχει αναπτύξει μια επιπλοκή θα αποφασίσει επίσης πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία.

Σε περιπτώσεις που ο ειδικός δεν είναι εύκολα προσβάσιμος, καλό είναι να βρείτε την αρχική βοήθεια στα επείγοντα. Ακολουθούν ορισμένα επείγοντα περιστατικά μαιευτικής που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο της κύησης.

 • Αποβολή – η απώλεια ενός μωρού πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης μπορεί να ονομαστεί αποβολή. Μόλις ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Η μητέρα μπορεί να χρειαστεί επείγουσα θεραπεία για μια λοίμωξη ή μια διαδικασία για την αφαίρεση ιστού.
 • Έκτοπη κύηση – όταν το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει να αναπτύσσεται στη σάλπιγγα στη θέση της μήτρας, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία.
 • Αποκόλληση πλακούντα – όταν ο πλακούντας χωρίζεται από τη μήτρα πριν από τη γέννηση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία, πόνο και συσπάσεις.
 • Η πρόωρη ρήξη αμνιακού υγρού, η υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια), σπασμοί και τραυματισμοί είναι άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

Σημάδια για την αναζήτηση επείγουσας μαιευτικής

Ενώ η εγκυμοσύνη είναι ένα τρενάκι των σωματικών αλλαγών. Δεν είναι όλες οι αλλαγές σοβαρές, αλλά ορισμένα συμπτώματα χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

 • Βαριά αιμορραγία με κράμπες ή έντονο κοιλιακό άλγος
 • Σοβαρές κράμπες στο στομάχι
 • Σοβαρός έμετος ή ασθένεια
 • Πόνος στη μέση
 • Υψηλή άνοδος της αρτηριακής πίεσης
 • Πόνος στη μέση
 • Πυρετός
 • Ξαφνικό και σημαντικό οίδημα των άκρων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη καταγράφει δυνατότητες για έναν καλύτερο τρόπο διάγνωσης του διαβήτη κύησης

ΗΠΑ: 32χρονη με διπλή μήτρα γέννησε δίδυμα κορίτσια

Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει την υγεία της εγκυμονούσας;

Τι είναι το χαμηλό αμνιακό υγρό και πώς να το αντιμετωπίσετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon